Hova tovább?

Régen egyszerűbbnek tűnt a pályaválasztás: a gyerekek követték a családi hagyományokat, és az is erősen determinált, hogy a szülő milyen anyagi körülményeket tudott biztosítani a továbbtanuláshoz. Ma szinte túlkínálat van: a fiatal sokszor nagyon nehezen dönti el, hogyan tovább. A Családháló Némethi Mónikát, a Kontakt Alapítvány munkavállalási tanácsadóját kérdezte arról, hogyan segíthetjük hozzá egy jó döntéshez gyermekünket.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. október 03. czefernek.lena

Régen egyszerűbbnek tűnt a pályaválasztás: a gyerekek követték a családi hagyományokat, és az is erősen determinált, hogy a szülő milyen anyagi körülményeket tudott biztosítani a továbbtanuláshoz. Ma szinte túlkínálat van: a fiatal sokszor nagyon nehezen dönti el, hogyan tovább. A Családháló Némethi Mónikát, a Kontakt Alapítvány munkavállalási tanácsadóját kérdezte arról, hogyan segíthetjük hozzá egy jó döntéshez gyermekünket.


HAGYOMÁNY ÉS ÉRTÉK

 – Mi a trend, mi alapján dől el manapság, hogy egy középiskolás hol tanul tovább? Létezik még hagyománykövetés, vagy mindenki újat, merészet, jól fizetőt választ?

Trendeket nehéz meghatározni a középiskolások továbbtanulásával kapcsolatban. Azonban az elmondható, hogy az a fiatal, aki időt és energiát szán pályaválasztási döntésnek szakemberrel való megbeszélésére, nagyobb eséllyel fog személyiség jegyeinek és a környezet igényeinek (munkaerőpiaci igények, családi elvárások, stb…) egybevágó szakmát választani.

A családokban, ahol értékként jelenik meg a tradíciók követése, a hagyományok tisztelete, ez nagy befolyással bír a fiatalok pályaválasztására is, annál is inkább, mert már a családtagok elbeszélése alapján egy mély pályaismerettel indulnak neki kiválasztott pályának, így tisztában vannak a buktatókkal, a szakma szépségeivel egyaránt.

– Kamaszkorban különösen nehéz hatni a fiatalokra, de ez a döntés már amúgy is az ő életükről szól. Mennyire szólhat bele a választásba a szülő? Mi a helyes döntés abban az esetben, ha a fiatal adottsága, érdeklődési köre nem egyezik meg elképzeléseinkkel?

Azt gondolom, ha a fiatal adottsága, érdeklődési köre nem egyezik meg vágyainkkal érdemes átgondolni, hogy az elképzeléseinket milyen információk határozzák meg. Önmagában a jó megélhetési esélyek nem elegendőek ahhoz, hogy egy pályán sikeresnek érezzük magunkat. Érdemes megfontolni, hogy számunkra a munkavégzés során mi a fontos, gyermekünk számára nem feltétlenül ugyanezek az értékek lesznek a meghatározóak a későbbiekben.

DIVATSZAKMA HELYETT HIÁNYSZAKMA

– Vannak divatszakmák (pl. jogász) amelyek régen biztos megélhetési forrásnak tűntek, ám mára túlkínálat keletkezett munkaerőből ezen a téren. Mi a következő időszak favoritja? Mit tehetünk, hogy elkerüljünk egy effajta csapdát, miközben a tökéletes iskolát keressük?

A pályaválasztási döntést általában egyrészt az önismeret, ezen belül személyiségjegyeink, másrészt a környezetünk ismerete pl.: az iskolarendszer, a munkaerő- piaci helyzet határozza meg. Ebbe a kategóriába tartozik a munkaerőpiaci túlkínálat is. Tehát a pályaválasztás során egy fontos kérdés, hogy az adott szakmán belül mekkora a túlkínálat. Ez földrajzi területenként is eltérő lehet.

Amennyiben a pályaválasztás előtt álló fiatal érdeklődése, képességei, értékrendje összhangban állnak valamelyik, úgynevezett divatszakmával, csak azért mert túlkínálat van a munkaerőpiacon kár lenne lemondani róla, hiszen e szakmák képviselőire a későbbiekben is szükség lesz. Viszont nem árt, ha a fiatal tisztában van azzal már a döntés meghozatala előtt, hogy a választott területen túlkínálat van jelenleg, így valószínűleg a későbbiekben kiemelkedőbb teljesítményt kell nyújtania ahhoz, hogy sikeres legyen az adott pályán.

Magyarországon inkább a hiányszakmákról beszélnék, itt elsődlegesen a műszaki- és a természettudományok területén érezhető ez a hatás, bár már csökkenő tendenciát mutat.

AZOK A PISZKOS ANYAGIAK…

– Honnan lehet tudni, hogy csemeténk olyan pályára vágyik, ami neki való? Mi van akkor, ha az, amit szeretne csinálni, nem egyezik meg az anyagiakról alkotott elképzeléseivel (magyarul amikor az álomszakmából nem lehet megélni)?

Amennyiben a fiatal számára fontos érték az anyagi elismerés, akkor ez a gyengíti az érdeklőse alapján kiválasztott pályára lépés esélyeit. Önmagában az érdeklődés kevés a pályaelképzelés tisztázásához. Lényeges, de nem az egyetlen tényező, amelyet érdemes megvizsgálni, továbbá azt is látni kell, hogy az érdeklődés alapján több pálya is szóba kerülhet. Tehát ebben az esetben tisztázni érdemes, hogy melyek azok a helyek, amelyek megfelelnek még az érdeklődésnek, és más személyiségjellemzők vonatkozásában is érdemes megvizsgálni a kiválasztott pálya jellemzőit.

– Előfordul, hogy valaki csak később érik meg a feladatra: tanulni kezd, javít a középiskolai/felvételi/érettségi eredményein, de olyan is van, amikor hiába felvételizünk valahova sokadszor, mindhiába. A könnyű vagy a nehéz utat válasszuk? Meddig érdemes küzdeni egy felvételiért?

Ez egyénileg változó. Nyílván, ha annyira nagy a motiváció, hogy akár több éven keresztül is próbálkozik a felvételiző, akkor érdemes megnézni, hogy tud-e még plusz pontokat szerezni, akár szintemelő érettségivel, akár nyelvvizsgával, akár OKJ-s bizonyítvánnyal. Amennyiben igen, a két felvételi közé eső időszakot hasznosan tudja eltölteni a felvételiző. Egyébként érdemes elgondolkozni – vajon megalapozott pályaválasztási döntést hozott a fiatal?

A SZÜLŐ, AZ ISKOLA ÉS A TANÁCSADÓ SZEREPE

– Mikor kezdődik a szelekció? Mekkora jelentőséggel bír az óvoda, általános-, illetve középiskola kiválasztása, ami napjainkban már szintén stresszforrást jelent a szülők számára?

Nyilvánvaló, hogy a kezetektől magas színvonalú oktatás elősegíti a gyermekek előmenetelét, azonban egy elrontott felvételi eshetősége nem csak a szülőnek, hanem a gyermeknek legalább akkora stressz forrása lehet. Ezt a kérdést is összefüggéseiben kell értelmezni. Hiszen a túlzott szülői elvárások éppúgy gátolhatják, mint segíthetik a gyerek teljesítményét. Ugyanez elmondható az elvárások hiányról is.

– Hogyan lehet jól dönteni? Milyen szerep jut a pályaválasztási tanácsadónak abban, hogy a gyerek a lehetőségeinek és képességeinek megfelelő iskolát válassza?

A pályaválasztási tanácsadó segít a tanácskérőnek tisztázni az érdeklődést, a képességeit, az értékrendjét, idősebb korban a munkamódot. A tanácsadási folyamat során ezeket az egyéni személyiség jellemzőket a környezet tényezőivel összhangba állítva több megoldási lehetőséget is kidolgoznak a tanácskérővel együtt. Majd ezeket az alternatívákat megvizsgálva, a tanácskérő választja ki a számára legoptimálisabb megoldást.