Interjú Bálint Györggyel, a Velencei tó szerelmesével

„A nagyon sikeres bevezetést követően, magánemberként is megvetettem lábamat a környéken, és azóta családommal együtt,  mind mélyebben próbáljuk megismerni a környék rejtett kincseit.”

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2016. április 25. Csontos Dóra

„A nagyon sikeres bevezetést követően, magánemberként is megvetettem lábamat a környéken, és azóta családommal együtt,  mind mélyebben próbáljuk megismerni a környék rejtett kincseit.”


A Pázmándi Ízes-Ínyes Ünnep és Vásárt ötödik alkalommal rendezik meg a festői szépségű Szerelemvölgyében. Ez egy olyan rendezvény, ahol megnyílik Nagyi kamrája, ahol a pincékben, spájzokban tartott csemegék titkai feltárulnak, ahol a kézműves mesterek saját maguk által készített portékáikat kínálják. A látogatók egy-egy ízletes bort kóstolgatva gyönyörködhetnek a csodás panorámában. Jól megtöltött szerelemvölgyi kosárral elkalandozhatnak a szőlődombokon, felfedezhetnek pihenésre termett lankákat, de elkísérhetik gyermekeiket a Himalájai sószobába, ahol diafilmvetítés várja a kicsiket, majd együtt kóstolhatják meg Jutka mama sparhelten sült finomságait. Ennek alkalmából beszélgettünk Bálint Györggyel, az esemény (és számos egyéb fontos velencei helyszín és program) házigazdájával.

Budapestimami: Ön egy nagyon sokoldalú ember. Rendezvényszervezőből rengeteg van, Ön viszont egy rendkívül színes és izgalmas referencialistát tud felmutatni. Tevékenysége a Velence tó köré (Pázmánd és a Szerelemvölgye, a gárdonyi strand és rendezvényközpont) összpontosul. Mikor és hogyan kezdődött és miért pont itt?

Bálint György: A Velencei-tó iránti vonzalmam még a 90-es évekre datálódik, amikor a barátommal – Orbán Sándorral – megalakított Magyaroszági Bogarasok Klubjának nyári találkozójának helyszínét kerestük. Bejártuk Budapest környékét, a Balatont, de végül a Velencei-tó déli partján, Gárdonyba szerettünk bele. Éveken keresztül minden év július első hétvégéjén a gárdonyi nagy zöld területen, a vízparton adtak randevút a megszállott vw-sek egymásnak. A találkozó szervezőjeként számomra mindig korábban kezdődött és tovább is tartott a lent létem. Ilyenkor volt időm jobban meg ismerni a vidéket, és évről-évre jobban bele szerettem a Velencei-tó környezetébe.

2000-ben több strand üzemeltetését meghirdette a gárdonyi önkormányzat, ami felkeltette rendezvényszervezői énemet, és egyből két strandra is készítettünk a kollégákkal pályázatot. Nagy meglepetésünkre mind a két pályázatunk nyertes lett, de mivel semminemű elő tapasztalatunk nem volt strandüzemeltetés terén ezért csak az egyik strand üzemeltetési jogára tartottunk igényt. Ebből a pályázatból született meg a gárdonyi Sport Beach. A nagyon sikeres bevezetést követően, magánemberként is megvetettem lábamat a környéken és azóta családommal együtt,  mind mélyebben próbáljuk megismerni a környék rejtett kincseit. Ennek a kutatásnak eredményeként találtunk rá a kistérség egyik gyöngyszemének számító Pázmándon, a Szőlőhegyen arra a beomlott – hajdani – jezsuita dézsma pincére, ahol megálmodtuk és felépítettük a Bálint Boráriumot.

Forrás: imami.hu

Budapestimami: A Bálint Borárium honlapján olvasható, hogy a hagyomány, a család és az egészség kiemelt szerepet játszik a borház és múzeum életében. Mit is jelentenek ezek a fogalmak konkrétan a borászat és hozzá kapcsolódó rendezvények (pl. az Ízes-Ínyes Ünnep és Vásár, Pincegaléria) esetében?

Bálint György: Hagyomány: Számunkra kiemelt szempont a hagyomány tisztelete és azok megőrzése, valamint azok a mai korba való integrálása. Család: Mi nem egy klasszikus csak borgasztronómiai helyszínként kívánunk működni, hanem azon családtagok számára is, akik nem fogyasztanak bort, szeretnénk mind színesebb kínálattal előállni, így a gyermekek számára hagyományőrző játszóteret, valamint egy hordó kommunikátort létesítettünk, családi és baráti eseményeket, programokat szervezünk a jeles ünnepeink köré. Egészség: Fontos számunkra, hogy lehetőség szerint helyi alapanyagokból, tradicionális elkészítési módon minőségi, nagy beltartalmi értékkel bíró ételekkel kínáljuk a hozzánk betérőket. A kézműves termékeink mesterséges színezőanyagokat, adalékokat nem tartalmaznak. A pihenni, relaxálni vágyók rendelkezésére áll a hang-, fényterápiás himalájai sószobánk.

Budapestimami: Mióta szervezik ezeket a rendezvényeket és kik a résztvevők?

Bálint György: A Borárium 2013-as  megnyitása óta minden évben tavasszal és ősszel rendezzük meg a Pázmándi Ízes-Ínyes Ünnep és Vásár c. rendezvényünket. Az eseményre elsődlegesen a helyi termék kategóriába tartozó kézművesek érkeznek, tehát 40 km-es körzetből. Egyedül a kézműves csokoládékat készítő hölgy picit messzebbről, Budapestről. És ami nagyon fontos, hogy nálunk kizárólag azok árusítják portékáikat, akik készítik is.

Budapestimami: Mit jelent a Borárium Baráti Kör, kik tartoznak bele és mi a célja?

Bálint György: A helyi- és gasztronómiai értékek iránt nyitott, a borkultúrát kutató vendégeink számára hoztuk létre a Borárium Baráti Kört, aminek tagjai elsőként értesülnek újdonságainkról, eseményeinkről és akcióinkról is.

Pázmándi Ízes-Ínyes Ünnep és Vásár

Hagyomány – Család – Egészség…. és sok-sok finomság

A 2016. május 7-8-án, immár ötödik alkalommal megrendezésre kerülő Ízes-Ínyes Ünnep és Vásár helyszíne Pázmánd, Szerelem völgye, amely bár „rejtve van a világ szeme elől”, alig két kilométerre fekszik az M7-es lehajtójától, és Budapesttől mindössze 40 km-t kell utaznunk ahhoz, hogy a világot kicsit magunk mögött hagyjuk.

A két napos esemény tűzhelyét jelentő Bálint Boráriumhoz vezető emelkedő lábánál üde tavaszi virágokból – pitypangból és orgonából – készült nedűk adnak erőt, hogy feljussunk a Boráriumhoz, ahol a tavasz az alkalom és a hely színeivel, ízeivel és illataival töltődhetünk fel.

Az esemény két kiemelt programja, a szombat este megrendezésre kerülő borvacsora, valamint a mindkét nap délutánján élvezhető csokoládé- és borkóstoló lesznek. Az évszázadokon át rangos bortermelői hagyományokkal rendelkező terület, nyugodtan mondhatjuk, reneszánszát éli. Ennek üvegbe zárva gyümölcseit kóstolhatják, társítva Lady Lavender kizárólag természetes alapanyagú, prémium minőségű kézműves bonbonjaival azok, akik a csokoládé – és borkóstolót programul választják.

Az interjú folytatódik a programismertető után az alábbi linken!