Jelel a babám – amikor a kezünkkel kommunikálva jobban megértjük egymást!

Milyen jó érzés lett volna – sóhajtok fel három gyermekes édesanyaként - ha pici gyerekkorban a síráson kívül más jeleket is küldtek volna csemetéim, ha valami bántotta őket. Ha most többen felsóhajtanak, hogy nincs más, be kell, hogy jelentsem: de van! A kisgyerekek a síráson kívül más módon is kommunikálhatnak szüleikkel. Például jelbeszéddel. Erről beszélgetünk Puskás Krisztinával a jelelababam.hu szakértőjével.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
gyerekek
2016. december 19. Vajda Boglárka

Családháló: Mesélj egy kicsit nekem a baba jelbeszédről!

Puskás Krisztina: A babajelbeszéd egy különleges kommunikációs forma. Alapvetően halló szülők, halló gyermekeinek találták ki. A gyerekek legtöbbször a kezük használatával kommunikálnak, mielőtt még megtanulnának beszélni.

CSH: Ez, hogy zajlik pontosan: a gyerekek maguktól tudják, vagy tanulják?

PK: Is-is. Nagyon sok jelzést saját maguktól is tudnak, egyrészt kitalálnak maguknak, másrészt leutánozzák a szülőt. Ilyen például az integetés. Ez is egy babajel. Mi annyit teszünk, hogy a meglévő mozdulatokat kiegészítjük, és tanítunk egyéb jeleket is.

5

CSH: Hogyan lehet megtanítani egy kisbabát arra, hogy jeleljen?

PK: Alapvetően tudatosságot kíván és gyakorlást és nagyon sok ismétlést, de teljesen jól beépíthető a napi rutinba, és hogyha az anyuka és a környezet megszokja, és sűrűn jelel, és figyel a gyermek jelzéseire, akkor ez teljesen természetes módon elsajátítható.

CSH: Ezt bárki meg tudja tanulni?

PK: Lényegében igen, én úgy gondolom.

CSH: Mind a szülő, mind a gyerek.

PK: Igen-igen. Először a szülő, utána a gyerek. A gyerekek először 2-5 saját jel között szoktak mozogni, amit saját maguk használnak adott esetben rendszeresen is, de ettől többet nem nagyon szoktak elsajátítani.

4

CSH: Mennyi a maximum, amit meg tud tanulni a gyermek?

PK: Általában, hogyha tényleg rendszeresen jelelünk, és foglalkozunk a témával, akkor amíg meg nem tanul beszélni a gyerkőc – ez körülbelül 24 hónapos korukra következik be- addig 100-150 jelet tudnak elsajátítani, de találkoztunk már olyannal is, aki 250-300 jelet tanult meg.

CSH: Ezek a jelek a szülők életét is megkönnyítik, ugye?

PK: Igen. A hétköznapokban használható minden jel a rendelkezésre áll. Érdekes, mert megfigyeltem, hogy a fájdalmat körülbelül csak 14 hónapos kortól mutatják. Addig inkább sírnak, ha fáj valami és nem törődnek a jeleléssel.

3

CSH: A gyereknél nem veti vissza a beszédnek a kialakulását az, hogy jelel?

PK: Ez egy nagyon fontos kérdés. A jelelő babák sokkal korábban kezdenek el beszélni, és sokkal gazdagabb szókinccsel. Ezt tudományos kutatások bizonyították. Úgyhogy pont az ellenkezője igaz. Ahogy a mutogatást leutánozzák, úgy a beszédet is leutánozzák. Természetesnek veszik. Csak mi gondoljuk azt, hogy ez esetleg hátráltathat.

CSH: Említetted, hogy ezt halló szülők, halló gyerekeinek fejlesztették ki. Használhatják a hallássérült szülők is?

PK: Természetesen, és használják is. Hiszen alapvetően az ő nyelvükről van szó. A Beszélő babakezek óráin azonban halló szülők halló gyermekekkel vesznek részt. De szívesen várunk hallássérült gyermekeket is, és édesanyákat is.

2