„Jézus nem csak egyszer született meg Betlehemben!”

Idén is elérkezett. Ma este megszületik a fény, amelyet a legnagyobb sötétség sem tud legyőzni. Ebben az évben Majnek Antal munkácsi megyéspüspök gondolataival kívánunk Nektek áldott, békés, boldog karácsonyt!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2015. december 24. Gyarmati Orsolya

Idén is elérkezett. Ma este megszületik a fény, amelyet a legnagyobb sötétség sem tud legyőzni. Ebben az évben Majnek Antal munkácsi megyéspüspök gondolataival kívánunk Nektek áldott, békés, boldog karácsonyt!


Családháló: A karácsony a legszebb, ám sokak számára éppen a legtöbb feszültséggel járó időszaka az évnek. Igyekszünk tökéletes ünnepet varázsolni, de ez a szándékunk sokszor irreális, a hétköznapoktól nagyon elrugaszkodott elvárásokban ölt testet, amiből sajnos sok veszekedés, csalódottság származik. Ha tanácsot kellene adnia egy házaspárnak, egy családnak, hogy mire figyeljenek oda leginkább karácsonykor, mi lenne az?

Majnek Antal: Valóban, éppen a szeretet és a béke ünnepére való készülődésben fordul elő, hogy összevesznek a családtagok egymással. Először is tudatosítani kell, hogy ezt az ünnepet csakis szeretettel lehet igazán előkészíteni és megtartani. Ez a legfontosabb. Minden más jó cél hátrébb kell, hogy kerüljön. Nem juthatunk el a várva várt „békés, kellemes” karácsonyra, ha a készület idején nem vagyunk türelmesek egymáshoz. Néha szabad lenne lejjebb engedni az igényekből – végül is mi történik, ha eggyel kevesebb süteményt süt az anyuka, vagy ha nem a legeslegszebb karácsonyfát sikerül kiválasztani, esetleg a nagytakarítás későbbre marad? Az is eszembe jut, hogy Jézusnak egy istálló is jó volt arra, hogy megszülessen – sokszor a szívünk is hasonlít egy istállóhoz, nem sikerül a tökéletes szeretetet megvalósítani, mégis, Ő oda is szívesen eljön, csak engedjék be…

Családháló: Karácsony idején sokkal nyitottabbak, fogékonyabbak vagyunk a szépre, könnyebben segítünk másokon, ám sok ember számára épp ez a néhány hét a legnehezebb: egy elvált házaspár, egy magányos, férjét / feleségét elvesztett idős ember… nekik mit üzen karácsony, és hogyan lehet könnyebbé tenni számukra az ünnepet?

Majnek Antal: Az Úristen mindenkit szeret, a hívő ember soha ne érezze magát egyedül. Bárki elhagyhat, az Úristen mindig velünk marad. De hogy ezt érezze is az elkeseredett ember, nekünk ezt bizonyítani kell számukra, tehát el kell vinni hozzájuk az Istennek nemcsak az ajándékozó, de a vigasztaló, irgalmas szeretetét is.

Családháló: A Szenteste – főleg a gyerekek számára – sok családban az ajándékok bontogatásáról szól. Bár karácsony előtt sok a betlehemes, az angyalváró hangversenyek, a különböző, lelkünket felkészítő programok, 26-át követően mintha elmúlna ez a varázs. Hogyan tudjuk táplálni magunkban tovább mindazt, amit karácsony jelent: az ingyen kegyelem legcsodálatosabb megvalósulását, a legnagyobb ajándékot? Mi az, ami Vízkeresztig, netán még tovább is megőrizheti bennünk ennek a csodának az erejét és a szépségét?

Majnek Antal: Erre válaszol a keleti egyházak szép karácsonyi köszöntése: Krisztus születik! Dicsőítsük őt! Tehát ebből következik, hogy Jézus nemcsak egyszer született meg Betlehemben, de megszületik mindig, azaz a láthatatlanból a látható világba jön, ahol ketten vagy hárman összejönnek az Ő nevében, szeretetben. Így biztosítani lehet, hogy ő újra és újra születik, megjelenik ott, ahol épp nagy szükség van rá. Nekünk, akik beengedtük őt szívünkbe, életünkbe, az Ő karácsonyi misztériumáról az év minden napján tanúságot kell tenni. Azaz bizonyítani, hogy nincs messze az Isten, hanem velünk van, Emmánuel!

Családháló: Kárpátalján rendkívül nehéz helyzetben vannak a magyarok. A háború, az álladó félelem attól, hogy a családfőt behívják, a családok kényszerű szétszakadása, a szegénység egytől egyig elkeserítő tényezők. Hogyan készülnek a kárpátaljai magyarok a karácsonyra? Miben bíznak, mi ad nekik erőt?

Majnek Antal: Az ünnepre ugyanúgy készülnek, mint Magyarországon. A nehéz körülmények miatt a gondviselésben sokkal jobban kell bízniuk azért, hogy szép ünnepük legyen a családdal. Sokakban van aggodalom a jövőtől, akár a háború, akár a gazdasági létbizonytalanság kapcsán. De az Úristenbe vetett hit mellett éppen az idén az anyaországból érkezett sok segítség ad megerősítést, reményt a családoknak. A tudat, hogy nem maradnak magukra, hogy az Úristen valamilyen módon, másokon keresztül, gondoskodik róluk. Ez most itt kézzelfogható evangélium