Jobb, ha macskák közelébe sem merészkedik a kismama? A toxoplazmózisról

"Csak háziállat ne legyen a közeledben kislányom!" Minden várandós, számtalan aggódó mondattal, féltő gondolattal szembesül a 9 hónap kezdetén a rokonaitól. A betegségek, amiket a háziállatok hordozhatnak, lassan mítoszi magasságokba emelkednek. Most utánajártunk, hogy a kismamákat vajon veszélyezteti –e a háziállatok jelenléte a lakásban. Dr. Szilágyi Jusztina állatorvost kérdeztük.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
kismama
2017. március 07. Vajda Boglárka

Családháló: Veszélyeztetheti-e a kismamát az, hogy a lakásban van egy macska, akár egy kiskutya, ez hordozhat-e bármilyen gondot magában?

Dr. Szilágyi Jusztina: A legnagyobb félelem a macskákkal szemben van.  Általában, ha a kismama nem fél, a környezetében lesz olyan, aki elkezdi riogatni mindenféle fejlődési rendellenességgel. Annyiban lehet igaz ez, hogy a toxoplazma gondii nevezetű egysejtűnek a macska a végleges gazdája. Ez azt jelenti, hogy ők a bélsarukkal ürítik ezt a kórokozót, ami hogyha életében először egy kismama találkozik vele, különösen az első három hónapban, az esetek 30 százalékában okozhat fejlődési rendellenességet a kisbabában. A fertőzés veszélye azonban a macska bélsarával történő közvetlen érintkezés. Tehát akinek macskája van. és áldott állapotba kerül, akkor mindenképpen az alom takarítását bízza valaki másra a családban. Vagy, ha nagyon muszáj, akkor azt szoktam mondani, hogy gumikesztyűben tisztíthatja a macska WC-t.  A legjobb, ha ezt az édesapa átveszi ezt a feladatot.

Egy macska, amit bent tartanak a lakásban, az igen valószerűtlen, hogy abban a pillanatban kezdi üríteni ezt a kórokozót, amikor egy ilyen örömteli esemény van a családban.

Ez inkább az újonnan odakerült macskákra lehet jellemző, amik egy fertőzött egértől, patkánytól rágcsálótól elkapják ezt a betegséget, életükben először, akkor azok 5-7 napig üríthetik ezt a kórokozót. Tehát ez nem egy egyfolytában ürülő veszélyforrás, hanem ha beteg egy macska véletlenül, akkor is csak egy hétig üríti.

 

„A toxoplazmózis embernél és állatoknál rendszerint nem jár tünetekkel, de előfordulhat láz, levertség és nyirokcsomó-duzzanat. A toxoplazmózis általában jóindulatú, és néhány héten belül magától elmúlik. A szintén tünetmentes terhes nőkről a betegség átterjedhet a magzatra, ami abortuszt, halva születést, perinatális halált vagy a szemet (chorioretinitis) és az agyat érintő (encefalitis), súlyos veleszületett fejlődési rendellenességet okozhat. Ha egy korábban nem fertőződött nő épp terhessége korai szakaszában esik át élete első fertőzésén, az igen heves immunválasz károsíthatja a magzatot.”

 

Családháló: A macskák mellett a kutyák is hordoznak a kismamákra is veszélyes betegséget?

SZJ: Nehéz azt mondani, hogy igen, vagy nem. Mindenképpen be kell tartani a megfelelő higiéniai szabályokat. Új kiskutyát, kismacskát nem ilyenkor kell befogadni a családba. A legnagyobb odafigyelés, gondoskodás mellett is egy féregfertőzés lehet, hogy súlyosabban érint egy kismamát. A kutyáktól alapvetően férgeket lehet elkapni. Fontos a féregirtás, a bolhairtás. Ha befekhetnek például az ágyba, akkor a bolhapeték oda is lepotyoghatnak, a féregpeték oda is kerülhetnek.  Tehát jobb nem ilyenkor elkezdeni a kutya- és macskatartást. Ilyenkor a babára koncentrál mindenki, ami teljesen természetes, a kis állatra kevesebb figyelem hárul.

CSH: Az, akinek a fogantatás előtt is volt kutyája, macskája, ő veszélyben lehet? Az évek alatt valamiféle immunitás kialakul vagy nem az állattartókban?

SZJ: Ha megteszünk mindent, nem lehet probléma. Az oltásokat kapja meg, negyedévente féreg hajtsák, amikor ezt megkapja, 2-3 napig különösen vigyázzanak a bélsárral, a kismama ne érintkezzen egyáltalán vele. Bolhairtót is tegyenek rendszeresen a kutyára, ha ezeket az óvintézkedéseket betartják, akkor nagyon kevés az esély arra, hogy bármi baj lehet. Egy várandós nő sem veszélyeztetettebb a féregfertőzésre, mint egy másik ember.

CSH: Abban az esetben, ha van egy macska és egy kutya is a családban, és a házban élhetnek. Amikor kiderül, hogy valaki várandós, és utána, a baba születésénél ki kell tenni a házi kedvenceket a házból?

SZJ: Nem szoktuk javasolni, semmi szükség nincs rá. Egy kisbabát úgysem a földön tartja az ember, ahol össze-vissza nyalogatják vagy ráfekszenek, hanem a kiságyban. A kutyát, macskát is meg kell tanítani, hogy oda ne menjenek. Nem kell őket elszeparálni, hanem fokozatosan hozzá kell szoktatni az új helyzethez. Kellő odafigyeléssel semmi gond nem lehet.