Jótékonysági mesék apróknak – aprókért

Vajon mi történik a kórházban egy kisnyuszival? És milyen az, amikor a nyúlnak testvérkéje érkezik, mégpedig a vártnál kicsit korábban? Ezeket a kérdéseket boncolgatja B.Habarics Kitty két, jótékony célból íródott meséje, amely Fülü, a kisnyuszi kalandjait mutatja be légiesen aranyos képek segítségével. A meseíró-költő munkái e-könyv formájában érhetőek el az érdeklődők számára.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
Bethesda Gyermekkórház
2018. március 14. C.L.

A jótékonysági mesékről és magáról a kezdeményezésről kérdeztük az írónőt.

 – Hogyan született meg az ötlet a jótékonysági mesekönyvek elkészítésére?

Az első ilyen segítő mesém a Két nyuszi és a bársonypuha aprótalpak volt. A Koraszülöttek világnapjára készült a SOTE II. Koraszülött osztályának (ApróTalp Falva) ajánlottam fel egy mesét a már meglévőkből, de egy ismerős blogger anyuka (Gyerekzsivaj blog) és az egyik kórházban dolgozó doktornő ötlete mentén megszületett egy mese, amely segít a koraszülött babák családjainak feldolgozni a nehéz időket. Ha egy olyan családba születik korababa, ahol nagyobb testvér is van, olykor nehéz ezt a sok, jobbára számukra negatív élményt feldolgozni. Ebben nyújt segítséget ez a mese.

– Kiket támogat még és hogyan?

A másik mese, A két nyuszi és a bűvösbogyó egy karácsonyi felajánlás volt a Bethesda gyermekkórház számára hálám jeléül, amiért olyan gondoskodva, szeretettel fordultak felém és a gyermekem felé a bajban. Ez a kis mese betekintést nyújt a kórházba kerülő gyermekeknek abba, hogy miként zajlanak a vizsgálatok, illetve segít könnyebben átlendülni a kezeléssel kapcsolatos negatív érzelmeken. Hálám és csodálatom jeléül ezt a két mesét felajánlottam a fent említett intézményeknek belső terjesztésre, jómagam pedig, az egy éven át, a két meséből befolyó összeg rám eső részét idén Karácsonykor szeretném átnyújtani a két intézménynek.

Miért pont e-book formájában íródtak a mesék?
Azért, mert fontosnak tartom, hogy az emberek ne falat emeljenek maguk köré az okos-eszközökkel, hanem hidat építsenek egymás, és pláne a családjuk tagjai felé. Az okostelefonok és okos-eszközök gyakran a tartalmasan eltöltött időből vesznek el. Akkor azonban, ha ezeket az eszközöket együtt töltött idő tartalmassá tételére használjuk, előnyt kovácsolunk abból, ami mindeddig hátrányt jelentett. Egy gyermek számára a meseolvasás sokkal több, mint elalvás előtti rituálé. Sokkal inkább szeretettel teli élmény, amely a nyelvi készségeit, a szüleivel és másokkal való szociális kapcsolatát erősíti, és mindamellett erősebbé teszi az önmagába vetett hitét is.

 – Könnyen tudnak azonosulni a gyerekek a történetekkel?

A nyuszik gyermekeink kedvenc állatai között biztosan szerepelnek. Több dologban hasonlítanak rájuk, mint gondolnánk. Egy mindig aktív, ugribugri tapsifülessel nagyon könnyen azonosulnak a gyermekek. Ahhoz pedig, hogy ezek a segítő mesék hatni tudjanak, muszáj, hogy azonosulni tudjanak a főhőssel. Egy szívüknek kedves figurával pedig ez magától értetődően működik. Három kisgyermekes anyaként írom ezeket a történeteket, melyeket a gyermekeim ihletnek. Az ő problémáikról szólnak, a mi megoldásainkkal.

– Lesz folytatása Fülü kalandjainak?

Minden egyéb még készülő, vagy kiadásra váró mesekönyvem mellett, természetesen továbbra is szívemnek kedves ügyeket szeretnék támogatni mesével, meseolvasással, ezen a két kedves nyuszin keresztül. Fontosnak tartom, hogy minden gyermek jusson elég lelki táplálékhoz ahhoz, hogy apró lépésenként tegyük jobbá a Világot. Mi már a múlt vagyunk, viszont gyermekeinkben van a jövőnk.