Kárász Eszter: „A koncert olyan nekem, mint egy jó beszélgetés”

Az Eszter-lánc mesezenekar koncertjein mindig nagyon sok zsibongó gyermek és lelkes felnőtt vesz részt. Most, az adventi időszakban is több helyen játszik a zenekar, sokak örömére. Kárász Eszterrel beszélgettünk.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
advent
2016. december 02. Vajda Boglárka

Családháló: Mennyire izgulsz még egy-egy koncert előtt?

Kárász Eszter: Minden koncert egyedi és különleges, mert soha nem lehet tudni, hogy kik ülnek a nézőtéren, milyen hangulatban vannak, mekkorák és éppen hogyan találjuk meg a közös hangot. Ez olyan mindig nekem, mint egy jó beszélgetés. Ha leülsz kávézni egy jó barátnőddel, akkor is meg kell találni a közös hangot, hogy jó beszélgetés legyen, és ez függ a csillagok állásától, meg az állapototoktól, meg a barátnő személyétől is természetesen. Tehát egy pici izgalom mindig van bennem, de már nem attól, hogy nem sikerül valami, mert pont attól, hogy ennyire improvizatív, ezért mindig azt érzem, hogy biztonságban vagyunk, mert bármiből bármi következhet, csak nagyon ott kell lennem a jelenben. Azon szoktam kicsit izgulni, hogy mennyit kell küzdenem a közönségért, hogy ők mennyire lesznek vevők, hogy én megtalálom-e azt a fajta humort, azt a fajta hozzáállást, amire nekik akkor nagyobb szükségük van, hogy gyorsan föllazuljanak.

1

forrás: facebook

CSH: Ahhoz, hogy ez az improvizatív stílus működjön elengedhetetlen, hogy barátok legyetek a zenekar tagjaival?

KE: Nagyon érdekes, ahogy összeállt a zenekar, nem direkt akartam zenekart alapítani, hanem összesodort az élet ezekkel a zenésztársakkal, így egyesével, különböző helyzetben, és mindig onnan tudtuk, hogy nekünk kell együtt dolgozni, hogy abban a pillanatban megszületett valami nagyon közös, és tudtunk reagálni egymás hangjaira, egymás humorára, egymás zenéjére nagyon gyorsan. De tulajdonképpen már előbb megvolt ez a közösség, minthogy zenekar lett volna, de egyre jobban ismerjük egymást, ezért egyre szabadabban mókázunk és játszunk, és nagyon csapatként működünk. Földobnak nekem labdákat, amiket én leütök, én is sokszor mondok olyat, vagy dúdolok be teljesen új dolgot, amire meg ők reagálnak, és most már egy nagy biztonsági hálót fonunk egymás köré, úgyhogy viszonylag szabadon lubickolunk benne.

15193582_1364896423528604_7865768911908022185_n

forrás: facebook

CSH: Gyakorló édesanyaként mennyire teszteled a gyermekeiden a számaitokat, ők mennyire vesznek részt ezeken a koncerteken?

KE: Egészen picik voltak, amikor alakult a zenekar, és akkor nagyon sokat hordtam őket, és nagyon szerették. Volt, hogy a színfalak mögül, volt, hogy a közönség soraiból nézték. Nagyon boldogok voltak, hogy ők már tudják azokat, ami mindig megismétlődik találós kérdés, vagy vicc, vagy rendszeresen elalszom a koncerteken. Ezeket ők már mindig tudták előre. Most már elég nagyok, iskolás mind a kettő, most az új anyagokat szoktam nekik megmutatni, nálunk szoktunk próbálni, azt is hallják, és mondják is a véleményüket. Nagyon szeretik, és már nagyon ismerik.

Abban nagyon boldogan részt vesznek, amikor olyan koncert van, amikor kis gyerekkart is szoktunk hívni, születésnapi koncert, vagy Eszter napi koncert, vagy lemezbemutató koncert, és akkor ezekben mind a ketten mindig boldogan énekelnek boldogan.

Adventi koncert: 2016. december 10. 16 óra Magyar Nemzeti Galéria

15079028_1351219651562948_7178094801016349452_n

forrás: facebook