Karaván Família: A közös zenélés összetartja a családot

Valahol a nagyvilágban van egy zenekar. Nem is zenekar, inkább egy család. Vagy talán mindkettő egyszerre? A Családháló a Karaván Familia, népszerű roma zenekar legfiatalabb tagjával, Nagy Nikolettel beszélgetett, aki szívesen mutatta be nekünk a családi vállalkozást.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. szeptember 16. kuncika

Valahol a nagyvilágban van egy zenekar. Nem is zenekar, inkább egy család. Vagy talán mindkettő egyszerre? A Családháló a Karaván Familia, népszerű roma zenekar legfiatalabb tagjával, Nagy Nikolettel beszélgetett, aki szívesen mutatta be nekünk a családi vállalkozást. A lány, aki most kezdi az egyetemet, sok érdekességet megosztott velünk, talán olyanokat is, melyekről még a legnagyobb rajongók sem hallottak.


Először ismerjük meg kicsit a zenekart. Kérlek, mutasd be egy kicsit a családot, illetve együttest.

Négyen vagyunk: a szüleim, a bátyám és én. Mint Karaván Familia 2003 óta működünk, mióta bátyámmal (ifj. Nagy István) „belenőttünk a zenélésbe”. Apu (Nagy István) és anyu (Farkas Ilona) már korábban is játszottak együttesekben.

A Karavánban anyu énekel, apu énekel, gitározik és szájharmonikázik, a bátyám, aki húszéves, énekel, gitározik és cajonozik, én pedig 18 éves vagyok, és énekelek, táncolok, valamint gitározok.

Milyen típusú zenét játszotok? 

A cigány vokális hagyományok nyomán alakítottuk ki a saját stílusunkat, ez pedig a családi harmóniára épül. A zenénkben megjelennek a blues, a flamenco, a latin –és a balkáni elemek is.  Többnyire cigány népdalokat dolgozunk fel modern és tradicionális jegyekkel vegyítve.

A stílusunkat általában cigány világzenének (Gipsy world music) szoktuk nevezni.

Hány lemezt adtatok ki eddig? Mikor volt az utolsó?

Eddig két lemezünk jelent meg. Az első: Gipsy Crossroads, 2006-ban, a második pedig, La familijaki zor ( = a család ereje) címmel, 2008-ban.

Mikor tervezitek a következőt?

A következő albumon folyamatosan dolgozunk, már nagyrészt megvannak a lemezre való dalok, ezek még persze alakulnak. A következő lemez megjelenését jövőre tervezzük.


 

Kiknek szól a muzsikátok?

Igazából nincsen kimondottan célközönségünk, a zenénk mindenkihez szól, és reméljük, minden korosztály számára tartalmaz mondanivalót. Mindez a koncerteken be is bizonyosodik, mivel nagyon vegyes a közönségünk: kisgyerekektől az egyetemistákig, idősek, cigányok, és nem cigányok egyaránt élvezik a zenénket.

Milyen helyeken szoktatok fellépni? 

Külföldön (leginkább Európában) és itthon egyaránt szoktunk koncertezni. Valamint fesztiválokon, klubokban és rendezvényeken.

Melyik volt eddig a legemlékezetesebb fellépésetek?

Nagyon sok felejthetetlen élményünk van: 
Kijevben közel 20.000 ember előtt játszhattunk egy világzenei fesztiválon;
Barcelonában csodálatos helyen, a kikötő mellett, egy múzeum tetőteraszán koncerteztünk; 
a 2006-os SZIN fesztiválon, Szegeden a világhírű Transglobal Underground zenekarral léphettünk fel; nemrég a Művészetek Palotájában pedig olyan előadókat hívtunk meg a koncertünkre, mint Harcsa Veronika, Péterfy Bori, Kowalsky, Szűcs Krisztián (HS7), KRSA (PASO), Tanka Balázs (Turbo), Papp Szabi (Supernem), Czutor Zoltán, Csongor Bálint és Tilk Máté (Subscribe).

Vannak rajongóitok?

Ebben a műfajban természetesen nem beszélhetünk olyan rajongótáborról, mint a popzenei előadók esetében, de ennek ellenére gyakran kapunk elismerő szavakat személyesen és e-mailben egyaránt. Ajándékokat is szoktunk kapni, a legérdekesebb talán egy üveg mexikói tequila, amit fiatal mexikói mariachi zenészek küldtek nekünk amerikai angoltanárnőjükkel, aki Budapestre utazott néhány napra.

Kicsit térjünk át a családi életetekre. A közös munka milyen hatással van rátok, mint családra?

Kifejezetten jó hatással, hiszen manapság sajnos ritkán fordul elő, hogy egy család közösen csinál valamit. Művészeti területen pedig még ritkább. Hála Istennek nekünk megadatott, hogy közösen zenélhetünk, ami fantasztikus érzés, azon kívül pedig megerősíti, és még jobban összetartja a családot.

A Karaván Familia a szüleid főállása, vagy ez amolyan hobbi? 

Nem főállás, apukám televíziós szerkesztő, anyukám háztartásbeli. Ugyanakkor ez több mint hobbi, hiszen egyikünk sem tudna zene nélkül élni.

Hogyan tudja Édesapád összeegyeztetni a főállását a zenekarral járó munkálatokkal?

Néha kicsit megterhelő, de szerencsére össze lehet egyeztetni. Ezenkívül fontos tudni, hogy a zenélés sok munkát, energiát és szeretetet igényel, ugyanakkor fel is tölt energiával és szeretettel. Többek között ettől varázslatos.

Neked az egyetem mellett mennyi időd lesz a családi muzsikálásra?

Szerencsére a koncertek többsége hétvégén van, és a zenekar szempontjából a nyár a zsúfoltabb időszak, így azt hiszem továbbra is meg tudom majd oldani az iskolával való összeegyeztetést.

 

A Karaván Familia honlapja itt tekinthető meg.