Kásler: Fontos közel kerülni a nagyvárosok fiataljaihoz

Szemléletformálás is szükséges a demográfiai mutatók további javításához. Arra van szükség, hogy a fiatalok olyan életmódot folytassanak, amelynek a szép családi élet a következménye – állítja Kásler Miklós. Az emberi erőforrások minisztere a család.hu-nak adott interjúban kifejtette, a szemléletváltást már az óvodában el kell kezdeni és fontos, hogy visszatérjünk a gyökerekhez, hiszen páratlan történelmünk, költészetünk, népművészetünk, zenénk, kultúránk van.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
emmi
2018. augusztus 02. csalad.hu

Gyakran hangsúlyozza, hogy az egészség megőrzése érdekében mennyire fontosak a stresszmentes, kiegyensúlyozott mindennapok. Hogyan kapcsolódik ki, mivel töltődik fel az ország legnagyobb tárcáját irányító miniszter?

A stresszmentes élet legfontosabb tényezője a belső nyugalom. Mivel teljes békességben élek a saját lelkiismeretemmel, el tudok vonatkoztatni a stressztől, egyáltalán nem visel meg.

1992 óta vezette az Országos Onkológiai Intézetet. Amikor felkérték miniszternek és igent mondott, milyen gondolatokkal csomagolt az irodájában?

Nagyon furcsa érzésekkel jöttem el, hiszen az életem egyik fő műve maradt az Intézetben. De ez egyúttal megnyugvást is jelentett, hiszen olyan viszonyokat hagytam magam után, amilyeneket a kezdetekkor el sem tudtam képzelni. Ugyanakkor rendkívül lelkesítő volt a miniszterelnök bizalma. Ugyanazt csinálhatom, amit eddig, csak most az egész magyar nemzet érdekében dolgozom.

Felhagyott az orvoslással?

Nem, attól soha nem tudok elszakadni, de megváltoztak a körülmények. Most is keresnek ismerősök, barátok, régi betegek, jönnek tanácsért, segítségért. Foglalkozom tudománypolitikai kérdésekkel, onkológiai, onkogenomikai kutatásokban veszek részt. Az elszakadás tehát szóba sem jön.

Óriási intézményt irányított, de most igen sok területet kell összehangoltan vezetnie. Nagyon más ez a feladat?

Bizonyos értelemben igen, de nagyon sokban hasonló. Ott és itt is minden az emberről szól.

Minden államtitkárával egyeztetett már?

A parlamenti meghallgatásomhoz sok száz oldalt elolvastam. Ezen a szinten tisztában vagyok a minisztérium tevékenységével. Amikor letettem az esküt és beléptem erre a munkahelyre, több területen sok kezdeményezést indítottam az egészségügy, kultúra, oktatás és más területeken is.

Mondana néhány példát?

A sport területén például a görkorcsolya-, gördeszka- és körülötte szabadidős rendszer kiépítését javasoltam.

Ezzel meglepett. Hogyan képzeli el ezt?

Úgy gondoltam, fontos közel kerülni a nagyvárosok fiataljaihoz is. Sok lézengő fiatalt láttam, és arra gondoltam, hasznos tevékenység felé kellene irányítani őket. De kezdeményeztem azt is, hogy az óvodások számára készüljenek népmesékből kisfilmek, rajzfilmek. Tanuljanak a gyermekek verseket, foglalkozzanak bábozással, ismerkedjenek meg a magyar dalokkal. Nagy öröm számomra, hogy akikkel beszéltem, szívesen fogadták az ötleteimet, mindenki lelkes volt.

Van olyan terve, amit négy év alatt mindenképpen szeretne végig vinni?

Sorsfordító időket élünk, egy szellemi áramlat a kifutási idejének végéhez ért. Így tovább nem folytatható egy nemzet élete.

Mire gondol?

Nem lényegi változásokról van szó, hanem olyan tendenciákról, amelyek az európai- és nemzeti kultúrára és a magyar nemzeti tradíciókra, a magyar történelem felemelő pillanataira koncentrál. Szerintem így lehet egy egészséges ember, és egy nemzet identitását felépíteni. Az identitás legfontosabb kérdése az, hogy ki vagyok. Annak megválaszolása például, hogy milyen társadalomban élek, hogyan alakult ki a populáció, miért úgy alakult a nemzet története, ahogy. Milyen szellemi áramlatok, megfontolások alakították sorsát? Miért mondhatjuk teljes joggal azt, hogy mi a kereszténység védőbástyái voltunk. Miért veszítettük el nemzetünk felét, miközben a mögöttünk lévő keresztény kultúrák virágoztak. Hogyan alakult ki egyedi és páratlan kultúrája? Én ezt állítottam a tevékenységem középpontjába.

A miniszterelnök Tusnádfürdőn arról beszélt, hogy egy új szellemi és kulturális megközelítésre van szükség a harmadik kétharmad után, szeptembertől nagy változások előtt állunk. Mire készüljünk?

Ennek a szellemiségnek az erősítésére, majd stabilizálására.

De mégis, mit láthatnak, érezhetnek, tapasztalhatnak majd az emberek?

Érezni fogják ennek a szellemi közegnek a jelenlétét, ebben élhetnek, mozoghatnak, fejlődhetnek. Visszatérhetnek a gyökereikhez. Tehát összeségében azt tapasztalhatják majd, hogy nem csak jobban, szebben is élnek. Emberhez, magyarhoz méltóbban.

Gondoljon csak bele, lettek kiváló magyarok nemzeti hőseink, mert mindenki rájuk szeretett volna hasonlítani, még ma is. Ismerjék fel korunk emberei, hogy ők miért éltek és mit adtak a nemzetnek és próbálják követni gondolataikat és tetteiket. Mindenki a saját helyén. Arra szeretném ráirányítani a figyelmet, hogy páratlan történelmünk, költészetünk, népművészetünk, zenénk, kultúránk van, amit mi alkottunk meg.

A beszélgetés itt folytatódik.

Fotó: MTI/ Bruzák Noémi