KidsOasis: „Mi a család egészében gondolkodunk”

Mitől igazán családbarát egy szállás? Hogyan tud egy család sokféle igényeinek megfelelni? Mennyire családbarát a magyar turizmus? Mi a feltétele a KidsOasis minősített családbarát szálláshelyek védjegy megszerzéséhez? Mi a Hűségprogram lényege? A KidsOasis egyik alapítóval, Gyetvainé Zováth Anikóval beszélgettünk ezekről a fontos és most különösen aktuális kérdésekről.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
interjú
2017. július 20. Antal-Ferencz Ildikó

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) által június közepén összehívott IV. Családszervezetek Konferenciáján mutatkozott be a KidsOasist, mint új tag. Hogy kerültetek a családszervezetek közé?

A KidsOasis is, ahogy a családszervezetek mindegyike, a családot tartja a társadalom alapkövének. Több családszervezettel már évek óta együtt dolgoztunk segítjük egymás munkáját, így tulajdonképpen a tagok kérték a felvételünket. Ennek nagyon örülünk, mert úgy gondoljuk, hogy a családszervezetek tevékenységében aktívan részt tudunk venni, színesíteni tudjuk a tevékenységüket, hiszen eddig egyik tagszervezet sem foglalkozott kifejezetten a családi utazással, mint a családok legfőbb élményszerzési lehetőségével. A csatlakozásunk óta több közös kampányban vettünk részt. Egymást segítjük megjelenésekkel, programokkal. Sok helyre hívnak minket rendezvényekre, interjúra, aminek mi örömmel teszünk eleget.

Mikor, kivel és milyen céllal hoztátok létre a KidsOasist?

A KidsOasis 2014-es elindítása egyrészt szakmai, másrészt személyes indíttatásból született. Az Idegenforgalmi és Vendéglátóipari Főiskola (ma BGF) szálloda szakán végeztem, dolgoztam szállodákban értékesítési vezetőként, majd 10 évig pályázati tanácsadó irodám volt, és bár évekig közvetlenül nem a turizmusban tevékenykedtem, folyamatosan nyomon követtem az iparág változásait, fejlődését, a hazai kínálatot, kapcsolatban maradtam szállodaiparral, kollégákkal.

Másrészt négy gyermekem van, és utazásaink során számos nehézséggel szembesültünk a családi nyaralások szervezésekor. A foglalásnál sokszor azt sem tudtuk, hogy az adott szálláshely melyik szobatípusa lenne alkalmas számunkra, mit kell vinnünk magunkkal, de gyakran még a pontos végösszeget sem lehetett kikalkulálni. Az utazásaink során pedig szembeötlő volt a különbség a hazai és például az osztrák szállodák családokkal szembeni hozzáállása között. Öt éve, amikor kutatásokat végeztünk, és elkezdtük felépíteni a koncepciót, azt láttuk, hogy szállodák legtöbbje a wellnessre koncentrál, miközben hiányoztak a piacról egy fontos célcsoport, a gyermekes családok pihenésére, az élmények nyújtására fókuszáló, egyedi kialakítású és célirányos szolgáltatásokat nyújtó házak. Igény pedig lenne rá…

A KidsOasist dr. Puczkó Lászlóval alapítottuk, aki nemzetközileg ismert és elismert turisztikai szakértő, tanít több turizmusra szakosodott hazai és külföldi felsőoktatási intézményben, számos nemzetközi szakmai és tudományos konferencia és kongresszus előadója. Ő is családos, és ő úgy látta, hogy Nyugat-Európához képest jelentősen le vagyunk maradva a családoknak nyújtott szolgáltatások terén.

Mi a fő tevékenységetek?

A KidsOasis az utazni készülő, az éppen utazó és tartalmas programokra vágyó családokat szólítja meg, egyedülálló szereplő a magyar turizmuspiacon, elkötelezett a családok, nagycsaládok, a többgenerációs utazások és a családbarát szemlélet mellett. A családbarát turizmus szemlélet elterjesztése mellett eltökélten dolgozó csapatunk alkotta meg és működteti a KidsOasis minősített családbarát szálláshelyek védjegyet, amelyet jelenleg 12 szálláshely viselhet.

Honlapunk nemcsak a minősített családbarát szálláshelyek foglalóportálja, hanem online utazási magazinunk felülete. Cégünk rendszeresen indít kreatív kampányokat, pályázatokat. Meseútikönyv sorozattal, Utazik a család nyomtatott magazinnal, a családbarát turizmus terén végzett szakmai tanácsadással, konferenciaszervezéssel tettük egyedivé tevékenységünket.

Magyarországon számos szálláshely minősíti magát családbarátnak, valós tartalom nélkül is. Hogyan nyújt erre valódi garanciát a KidsOasis védjegyrendszer?

A szálláshelyek minősítése nem önbevallás alapján történik. A KidsOasis minősített családbarát szálláshelyek védjegy megszerzéséhez egy minőségi szűrőn kell átesnie a szálláshelynek, többlépcsős ellenőrzés után nyerhetnek jogosultságot a védjegy használatára. A felkészítést és a minősítést felkészült, tapasztalt a családi utazások szaktudását birtokló szakemberek végzik.

A védjegy megszerzésének feltétele egy részletes kritériumrendszernek való megfelelés, és ezt rendszeresen ellenőrizzük is, a későbbiekben is. Vizsgáljuk többek között a szálláshely kialakítását, például azt, hogy vannak-e családi apartmanok, összenyitható, illetve pótágyazható szobák, babakocsival el lehet-e jutni a szobákhoz. Megnézzük, milyen a családi szobák és a fürdőszobák kialakítása és felszereltsége, például, van-e éjszakai fény, vagy kislámpa, gyerekmagasságban szekrény, törülközőtartó, van-e teregetési lehetőség. Ellenőrizzük, hogy megoldott-e a gyerekek biztonsága. Megnézzük, milyen az étterem felszereltsége, milyen ellátást, szolgáltatásokat biztosít a szálláshely, de számít például az ünnepekhez kötődő dekoráció, és fontos a környezettudatosság is. Ilyen kritériumok alapján soroljuk be a szálláshelyeket három, négy és öt szélforgós kategóriába. A három szélforgó a KidsOasis védjegyhasználat alapkövetelményeit tartalmazza, egy öt szélforgós hotelben pedig széleskörű a programkínálat, sőt gyermek fürdőköpeny, bébifon is rendelkezésre áll.

Ti keresitek meg őket vagy ők titeket? 

A KidsOasis egyedülálló módon szeretné megkülönböztetni magát a hazai szálláshelypiacon. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a minősítés egy rangot, értéket jelentsen a szálláshelyek között is, és a családok számára is. Olyan szálláshelyek vannak a rendszerben, akiknek valóban fontos a családi szegmens. Kezdetben mi kerestünk meg őket, de most már jelentkeznek is.

Ahogy említettem, jelenleg 12 szálláshely viseli a KidsOasis- minősített családbarát szálláshelyek védjegyet. A szálláshelyekkel szoros, személyes kapcsolatot építünk ki. A KidsOasis professzionális segítséget tud nyújtani a családbarát fejlesztéseket, üzemeltetést illetően. Saját szakembereink mellett külső szakértők is segítik munkánkat. Hiszünk abban, hogy a szakmai tudás és a személyes tapasztalatok egyesítése mindkét fél számára gyümölcsöző együttműködést eredményez.

Egy család tagja lehet egy kisbaba, egy kisgyermek vagy egy nagykamasz is. És persze a szülők. A KidsOasisnál mit jelent a családbarát? Hogyan lehet ennyi különböző szempontoknak megfelelni?

A családi turizmus lehetőség a kötődés kialakítására, kommunikáció és a kapcsolatok elmélyítése. Gyakran a közös utazás az egyedüli lehetőség, hogy az egész család együtt legyen egy hosszabb időre a munka és az iskola problémái nélkül. Így az ilyen jellegű kikapcsolódás egy olyan idő, amely eltér a hétköznapoktól és garantálja, hogy emlékezni fognak rá a családtagok.  Ezért mi a család egészében gondolkodunk. Ki kell tudni kiszolgálnunk a kisbabával, kisgyermekkel, vagy kamaszokkal utazókat is. Nagy hangsúlyt fektetünk a többgenerációs utazásokra, illetve az egyszülős családra is. Fontos, hogy a szálláshelyeken legyenek olyan programok, amely a gyereknek szólnak, ami alatt a szülők tudnak egy kicsit maguk is pihenni, vagy egymással foglalkozni, de szükségesek a közös családi programok is.

Csecsemőkkel, kisgyermekkel utazóknak fontos, hogy ne kelljen bepakolnia a fél háztartást, ne szenvedjenek hiányt a babák ellátásához szükséges eszközökben, ne zavarjon senkit a gyerekzsivaj vagy a sírás. A hazai kínálatban ma még kevés olyan szálloda van, ahol speciálisan a kisgyermekesek igényeihez igazítják a berendezést, felszerelést, szolgáltatásokat. Otthon maradhat a babakád, a babaételek, a cumisüvegmelegítő, a baba étkészlet. Az ilyen hotelekben a babaágy, az etetőszék, a pelenkázó, a bili, a vécéülőke, fellépő olyan magától értetődő eszközök, amelyekből egyáltalán nem lehet hiány. Van olyan családbarát hotel, ahol még a babakocsi is nyugodtan otthon hagyható, mert az is kölcsönözhető a nyaralás idejére. Alapelvárás, hogy gyermekbiztos eszközöket (konnektordugó, biztonsági felszerelés a balkonajtóra, stb.) biztosítsanak, szekrények vannak gyermekmagasságban is, éjszakai fény vagy kislámpa van a szobában nincsenek üvegasztalok.

 

Általában milyen szempontok alapján választanak a családok szállást? Mennyire fontosak a kiegészítő illetve a környékben elérhető szolgáltatások?

A felnőtt, a szülő akkor élvezi a nyaralást, akkor elégedett, ha a gyerekek jól szórakoznak és a szülő is tud kicsit pihenni. Ahol a gyerek jól érzi magát, ott a szülő is! A családok utazásaik során mindig gyermekek igényeit tartják szem előtt. Sokszor először régiót, települést választanak és csak utána szálláshelyet. Sok család választása során figyelembe veszi a környék kulturális programlehetőségeit, túraútvonalait, fesztiváljait. Fontos tehát, hogy minden korosztály számára legyen szórakozási-, sportolási és kikapcsolódási lehetőség.

A gyermekek szórakoztatása kulcsfontosságú: különböző korcsoportú gyermekjátszók, gyermekanimációk, játszóterek, kölcsönözhető kerékpárok, játékok, műanyag kismotorok legyenek. Minden korosztály számára fontos a zártkert, ahol szabadon lehet szaladgálni, a játszótér, a fedett gyermekjátszó, ahol szakképzett felügyelet is van. Más-más korosztálynak mások az igényeik, jó, ha korcsoportonként elkülönülő játszószobát tudnak kialakítani. A tinik szórakoztatására nekik való játékok, például videojátékok, csocsó, társasjátékok, darts stb. álljanak rendelkezésre. A fiatalok, de a szülők számára is fontos, hogy lehessen ingyen használni az internetet saját laptoppal vagy okostelefonnal. Ez akár döntő szempont is lehet a helyszínválasztásban. Mivel a kamasz gyerekeket nem egyszerű elmozdítani a kütyüjük mellől, olyan programokat dolgoztunk ki, amihez szükséges használniuk a mobilt, de összekapcsolja őket a természettel, a sporttal.

Milyenek a visszajelzések a honlapotokon keresztül foglaló családok részéről? Hányan keresnek szállást rajtatok keresztül? Mi a Hűségprogram lényege?

A KidsOasis mára elismert védjegy, a családos nyaralást tervezők körében ismert márka lett. Egyre több család kér ajánlatot, illetve foglal rajtunk keresztül, mert nálunk családi ajánlatokat talál, sőt a rajtunk keresztül foglalóknak mindig valamilyen ajándékkal kedveskedünk, például KidsOasis Funimatin barkács-csomaggal vagy most nyáron meseútikönyv sorozatunk valamelyikével lepjük meg a gyermeket.

Hűségprogramunk lényege, hogy amennyiben a családok a KidsOasis rendszerén keresztül foglalnak szállást, minden elköltött 50.000 Ft után egy matricát küldünk; amelyeket ajándékokra válthatnak be.

Rendszeresen indulnak online játékaitok (mint például a Legyél Te is gyerek szállodaigazgató!), még zajlik az idei online közvéleménykutatásotok és a Családok Szállodája és a Családbarát Szállodai Szakember díj pályázata is. Mi a célja ezeknek a projekteknek, a promóción túl?

A KidsOasis egy széleskörű és változatos marketingtevékenységgel kiépített rendszer: online megjelenések, hírlevél, kiállításokon való részvétel, online és nyomtatott családi utazási magazinban való szereplés, több kommunikációs csatornára épülő kampányok. A KidsOasis minden évben végez az utazó családok igényeit, szokásait feltérképező piackutatást. Minden kampányunknak, azon túl, hogy természetesen szeretnénk a turizmusban a családbarát gondolkodásmódot elterjeszteni, van egy konkrét célja is.

Ahhoz, hogy valóban gyerekbarát szolgáltatásokat tudjunk nyújtani a minősített szálláshelyeinken, fontos tudnunk, mire is vágynak a gyerekek, ha elutaznak egy családi nyaralás alkalmával. Az idén tavasszal zajlott „Legyél Te is gyerek szállodaigazgató” pályázatunk kettős célt szolgált: egyrészt szeretnénk a gyerekek igényeit is megismerni, hogy ne mindig mi felnőttek találjuk ki a gyerekeknek szóló szolgáltatásokat, hanem kapjunk tőlük is ötleteket. Másrészt szerettük volna megmutatni belülről egy-egy szálloda életét, hátha kedvet kapnak a gyerekek, és egyszer ők válnak szállodássá.

Az Utazz csemetéddel” online felmérésünkben a családok utazási szokásaival, igényeivel kapcsolatban kérdezünk, hogy minél több szálláshely tudjon valóban családbarát szolgáltatásokat nyújtani az utazni vágyó családok számára. Július 31-ig várjuk a válaszokat ITT.

Az idén nyáron második alkalommal meghirdetett „Családok Szállodája” és „Családbarát Szállodai Szakembere” díjakkal értékelni szeretnénk a szállodák fáradozását a családok magas minőségű kiszolgálása érdekében. A díjak kialakításánál a legfontosabb szempont az volt, hogy valóban a családok véleménye alapján kerüljön kiosztásra mind a „Családok Szállodája”, mind a „Családbarát Szállodai Szakember” díj. A díjakra szavazni és jelölni 2017. november 5-ig lehet ITT, illetve a Családbarát szállodai szakember díjra a szállodákban kihelyezett szórólapokon is.

Ahogy említetted, offline is jelen vagytok. Miért van szükség a nyomtatott anyagokra?

Az Utazik a család meseútikönyv sorozatnak már három kötete van, Balaton, Eger és környéke és a Velencei-tó. Az ismeretterjesztő mesék az egész családnak szólnak, segítséget nyújtanak abban, mit lehet megnézni, kipróbálni, megmászni Magyarország legszebb helyein. Cél a hazai tájak, látványosságok bemutatása a mese nyelvén. A könyvek nagyon népszerűen, vezetik a gyerekkönyveladási listákat; van, aki már gyűjti a köteteket.

Idén nyáron saját, ingyenes, negyedévente megjelenő, nyomtatott családi magazinnal jelentkeztünk. Az Utazik a család magazint azoknak a családoknak készítjük figyelemmel és szakértelemmel, akik szeretnek országot-világot látni, együtt lenni. Hasznos és szórakoztató társai kívánunk lenni a családi utazásnak, mert tudjuk, hogy milyen nagy érték a közösen töltött idő. A magazin megtalálható a minősített családbarát szálláshelyeken, játszóházakban, turisztikai látványosságoknál. A magazin különlegessége, hogy a közepén egy gyerekfoglalkoztató található, melyet kiemelve a gyermek is leköthető egy kicsit, míg a szülő olvasgat, megissza a teáját, kávéját.

Végül egy kicsit rólad is. Négygyerekes családanyaként hogyan bírod mindezt? Kik segítenek a munkádban?

Hogy bírom? Az biztos, hogy keveset alszom. Sok szervezést igényel a négy gyermek, de még azt is tudom, melyik gyerekem hol tart épp a tananyagban, a kicsik mit barkácsoltak az oviban. Állandóan nyüzsgő típus vagyok, de szerencsére ott áll mellettem a férjem, illetve a nagyszülők. A munkámat segítő kollégák nagyon elkötelezettek, lelkesek, tele vannak lendülettel, ötlettel, most is egy új kampányt készítünk elő, ami a családok egészséges táplálkozásáról fog szólni.

És a kihagyhatatlan kérdés: ti hol szoktatok nyaralni?

Sokat utazunk országon belül és kívül is. Állandóan figyelem, hogy mit csinálnak másképp Ausztriában, Olaszországban, mitől érzi magát egy család úgy, hogy tényleg minden tagja kipihenten érkezik haza. Mindig egy rakat ötlettel érkezek haza. Külföldön már a szálláshely tervezésénél a családok igényeire alapoznak. Úgy építik meg a szállodát, hogy kisebb és nagyobb családok is kényelmesen elférjenek az apartmanokban. Ha Magyarország, akkor inkább hegyvidéki tájat választunk, Olaszországban Grado nőtt a szívünkhöz.