Kifüstölni a homokozót!

Szinte elkerülhetetlen, hogy egy homokozóban állati ürülék, penészgomba vagy éppen maradandó betegséget okozó bacilusok tanyázzanak – hívta fel a figyelmünket Szemán György. A Tiszta homokozóért Alapítvány elnökétől a homokozók tisztítási lehetőségeiről beszélgettünk.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. szeptember 09. bencze.aron

Szinte elkerülhetetlen, hogy egy homokozóban állati ürülék, penészgomba vagy éppen maradandó betegséget okozó bacilusok tanyázzanak – hívta fel a figyelmünket Szemán György. A Tiszta homokozóért Alapítvány elnökétől a homokozók tisztítási lehetőségeiről beszélgettünk.


– Miért éppen a homokozók tisztítása mellett tették le a voksot?

– A természettel való ismerkedést a gyermek a homokozókban kezdi meg. 12 éves kisfiam is előszeretettel használta a közterületen lévő játszóterek homokozóit. Azonban már akkor is komoly probléma volt számomra az ott található állati ürülék. Leginkább a kóbor állatok által terjesztett bakteriális kórokozók, melyek a gyermekeinknél akár tartós, maradandó betegséget is okozhatnak. Több gyermekek szüleivel folytatott beszélgetések során azt tapasztaltam, hogy sokaknak problémát okoz a játszótéri homokozók fertőzésveszélye. Illetve többen tisztában sem voltak milyen és mennyire komoly veszélyek fenyegetik gyermekeiket egy ártatlan homokozás alatt. Így a célunk, hogy minden homokozóban játszó kisgyermek egészségét megvédjük a veszélyes kórokozóktól. Biztosítani szeretnénk minden anyuka nyugalmát, gyermekeink egészségét és a felhőtlen játék örömét. így 2010-ben létrehoztam a Tiszta homokozóért Alapítványt.

– Mennyire szabályozott Magyarországon a homokozók körüli helyzet törvényi szinten?

– Sajnos egyáltalán nincs szigorú szabályokhoz kötve a homokozók tisztán tartása. Az előírtak alapján igény szerinti időszakos tisztítást kell végezni, de előírásban nem foglalt, hogy milyen szerrel, és az sem, milyen időközönként. Így a homokozókat tisztítják, hypóval, klórmésszel és minél olcsóbb, ám veszélyesebb vegyi anyaggal. Ezek a vegyszerek a gyermek szervezetébe jutva, allergiát, asztmát. ekcémát okoznak. Ezért is harcolunk a harmadik éve: a homokozók higiéniás állapotát tekintve szigorú szabályokra és ellenőrzésre lenne szükség.

– A gyakorlatban hogy zajlik egy homokozó tisztítása?

– Az alapítvány által használt homoktisztító berendezés megfelel az EU szabályoknak: a helyszínen újrahasznosít, nem vegyileg, hanem magas hőfokon égeti ki a kórokozókat, baktériumokat a homokozóból. A technológia lényege egy saját fejlesztésben kialakított tüzelő berendezés, ami a ferde felület fölött helyezkedik el és a felületet teljesen átfedi, az anyagot lánggal kezeli és felmelegíti. Az égő-csövekhez ellátó vezetéken át éghető gáz-levegő keveréket táplálnak be. A tüzelő berendezés több égőcsőből áll, melyeken nagyszámú, egymás mellett elhelyezett gázkilépést biztosító furat található, így a felület teljes szélességében az egyenletes hő közlés biztosított. Az égő által elérhető hőmérséklet 1200 és 1400 °Cközött van. A káros mikroorganizmusok, mint például a csirák, baktériumok és féreg-peték a kezelés következtében elpusztulnak. A kezelt anyagot végül egy finom szitán megszűrik, hogy az esetleges idegen anyagoktól, mint üveg-szemcséktől vagy kövektől megtisztítsák. A homok sikeres tisztaságához (higiénia) két tényező szükséges: hőmérséklet, amelyre a homokot felmelegítik, és az idő, amelyen adott hőmérsékleten a homok tartózkodik. Itt figyelembe kell venni azt a fizikai jelenséget is, hogy a homoknak viszonylag kicsi a hővezető képessége, ezért lassan hűl le.

– Ez a tisztítás mennyi időre garantálja a nyugodt homokozást gyermekeinknek?

– Amennyiben az állati ürüléket, csikket, falevelet kivesszük a homokozóból, gyermekeink nem ott étkeznek, a homok tisztasága több évig is garantált lehet. Az emberek száma a homokozó méretétől függ, de mivel sajnos nem rendelkezünk önkéntes segítőkkel, az alapítvány anyagi kapacitása jelenleg kettő munkással és egy gépkezelővel rendelkezik.

– Olcsóbb ez a technológia, mint a hagyomány homokcsere?

– Az önkormányzatokat terhelő költség korábban kifejezetten komoly volt: a sok fuvar, illetve az ezzel járó procedúra körülményessé tette a műveletet, a ki- és beszállítás, a szennyezett homok lerakata több hónapos munkavégzést igényelt. Ez a rengeteg feladat a mi eljárásunkkal elkerülhető. Helyben végezzük el a tisztítást, a gép mérete szinte minden homokozó közvetlen megközelítésére alkalmas, gyors és a legfontosabb, minden eljárásnál hatékonyabb. Amennyiben itt összegről lehet beszélni: egy köbméter homok tisztítása 9 – 12 000 forint.

– Miből finanszírozzák a tisztítást?

Sajnos támogatást egy önkormányzattól vagy hivatalos szervtől sem kaptunk, amit nagyon elszomorítónak találunk, mert itt egy kisebb összeg is több száz gyermek egészségét védi meg.

– Az elmúlt években hány homokozót sikerült kitisztítani?

– Az igazság az, hogy elmúlt évekről nem tudunk beszélni, mivel az alapítványi tagok önköltségen, illetve kölcsönökből tudta megvenni idén a saját gépet. Korábban külföldi partnerünktől tudtuk bérelni – sajnos nagyon magas összegért -, így az elmúlt években 23 homokozót tudtunk sterilizálni. Jelenleg több tulajdonossal, állunk kapcsolatban, mivel csak egy géppel és minimális összeggel rendelkezünk, ami nagymértékben nehezíti az előre jutást.

Jelenleg Zugló Önkormányzatával működünk együtt, itt az óvodák és játszóterek homokozóit fertőtlenítjük. A jövőnket nézve, szeretnénk támogatókat találni akik tudnak abban segíteni hogy több gépet vehessen az alapítvány, vagy bármi segítséget amivel tovább tudunk működni, mert a gyermekek egészsége nagyon fontos.