Király Nóra: „Korán ráébredtem, hogy az egészséges életmód, a mozgás öröm”

Idén harmadik alkalommal rendezi meg Újbuda Önkormányzata a Fiatal Családosok Klubjával közösen az Újbudai EgészségPart elnevezésű egész napos eseményt, ahol kicsik és nagyok egyaránt szórakozva tanulhatnak az egészséges életmódról. Az ötletgazda Király Nóra alpolgármestert és a FICSAK alapítóját kérdeztük a részletekről.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
interjú
2017. szeptember 17. Antal-Ferencz Ildikó

Hogyan lett kerületi hagyomány ebből a rendezvényből?

2014 októberében Dr. Hoffmann Tamás polgármester úr megbízott Újbuda közbiztonságért és egészségügyért felelős alpolgármesteri teendővel. Ekkor már körvonalazódtak az elképzeléseim, amelyek között első helyen szerepelt évi egy egészségmegőrzést népszerűsítő, nagyszabású kerületi rendezvény. 2015-ben nagy lendülettel, sok-sok ötlettel fogtunk hozzá a kollégáimmal együtt az I. Újbudai Egészségpart szervezéséhez. Helyszínül a népszerű, frekventált helyen lévő, mégis nyugodt, természetes környezetet, a Feneketlen-tó partját választottuk, az időpont pedig vasárnapra esett, hogy minél több család eljöhessen.

Mivel a programokat úgy állítottuk össze, hogy minden korosztály megtalálja az őt érintő, vagy számára érdekes témát, és igyekeztünk a környék összes iskolájába, óvodájába, orvosi rendelőjébe és más közösségi tereibe eljuttatni a rendezvény hírét, már az első rendezvény is nagyon népszerű lett.  A tó körül futóversenyt szerveztünk, amelyen általános iskolai osztályok váltófutásban is indulhattak, nem kisebb nyereményért, mint egy százezer forintos osztálykirándulásért. A rendezvénysátrakban egészségügyi mérések, fizikai állapotfelmérések, ügyességi játékok, egészségügyi tanácsadások, kreatív foglalkozások, egészséges ételkóstoltatók, a színpadon pedig sportbemutatók, népszerű, ismert zenekarok, interaktív egészségtudatos előadók, életmód-tanácsadók várták a családokat, így az esős idő ellenére is csaknem ezren voltunk. Ezzel elégedettek voltunk, de reméltük, hogy a következőkben egyre több résztvevőhöz szólhatunk, és így is lett.

Az első rendezvény után több cég és magánszemély keresett meg azzal, hogy szeretnének e mellé a jó ügy mellé állni, és lehetőségeikhez mérten segíteni a következő egészségmegőrzéssel kapcsolatos rendezvényeket.  Így a II. EgészségParton már több tanácsadással, bemutatóval, fellépővel, ajándékkal és persze több tapasztalattal vártuk a kilátogatókat, akik immár körülbelül kétezren voltak a nap folyamán. Az idén pedig már az érdeklődők számából is látszik, hogy ismét milyen népszerű lesz a rendezvény, amin hónapok óta lelkesen dolgozunk a kollégáimmal és persze mindannyian nagyon várunk.

 

 

Mit lehet tudni az idei eseményről? Mi a fő üzenete? Kik a fő előadói, résztvevői?

Igazi szórakozás, vagy szórakozva tanulás lesz az egész családnak, a nagyitól az unokáig! A fő üzenete most is, mint minden évben az, hogy az egészséget könnyebb megőrizni, mint a betegséget gyógyítani! Ennek szellemében ad táplálkozási tanácsot, sőt készít egyszerű uzsonnát a gyerekeknek Stahl Judit, tart alakreform edzést Rubint Réka, és rendezzük meg a már hagyományos, tó körüli futóversenyünket.
A Szent Kristóf Szakrendelő az idén is végez egészségügyi méréseket, a szakértőktől allergológiai, ortopédiai, szájápolási és egyéb tanácsokat hallhatunk, és nagy örömünkre előtérbe került a lelki egészség. Ezzel kapcsolatban egy érdekességen, a Hahota jóga foglalkozáson is részt vehetnek a családok, ahol valódi harsány nevetéssel gyógyulhat a lelkük, valamint önkéntes családterapeuta-pszichológus is fogadja a felnőtteket és gyerekeket egyaránt, aki lelkesen készül kreatív foglalkozással a kicsiknek és életvezetési tanácsokkal a szülőknek. Ez utóbbi így, iskolakezdés után néhány héttel bizonyára sokaknak nyújt segítséget, hiszen a beilleszkedés, az új rendszer megszokása néha sajnos viselkedési problémákat szülhet. A nagyszínpad igazán változatos és nagy nevű előadókkal telik majd meg: A legkisebbeket az országszerte ismert Ringató zenés családi program várja, majd együtt énekelhetünk a Kolompos együttessel, hallhatjuk Farkasházi Réka és a Tintanyúl koncertjét és sok-sok érdekes, hasznos újdonsággal is találkozhatunk.

Nem ez az egyetlen egészséggel illetve sporttal kapcsolatos kerületi esemény. Mennyire sikerül a XI. kerület lakóit megmozgatni, illetve elkötelezni az egészséges életmód iránt?

Nagy örömmel látom, hogy egyre nagyobb az érdeklődés a programjaink iránt, azonban sokszor és sok helyen kell találkozniuk a hirdetéseinkkel ahhoz, hogy résztvevőkké is váljanak. Több médiatámogatónk is segít abban, hogy ez minél hatékonyabb legyen, de mi is minden erőnkkel azon vagyunk, hogy terjesszük az esemény hírét. Nemcsak elektronikusan, de például a villamos oldalára kerülő feltűnő hirdetéssel és plakátokkal is. Egy-egy ilyen, vagy hasonló rendezvény után a FICSAK önkéntesei sok olyan levelet kapnak, amelyben a rendezvényre kitelepült termékbemutatókról, az előadókról, szakemberekről kérdeznek minket. Ebből azt látjuk, hogy sikerült elérni a célunkat, hiszen felkeltettük az érdeklődést a téma iránt és azon vagyunk, hogy az év folyamán ez az érdeklődés meg is maradjunk. Ennek érdekében a napokban kiadtunk egy „Egészséges Újbuda” című füzetecskét, amely játékosan segít az óvodásoknak és kisiskolásoknak abban, hogy testileg és lelkileg is egészségesek maradjanak és ösztönözzék erre a családtagjaikat is.

Ebben a kerületben rengeteg a fiatal, a kisgyermekes család, de magas az idősek száma is – ők egészen eltérő „célcsoportok”. Hogyan szólítják meg őket: egy-egy közös rendezvényen szólnak mindenkihez vagy külön eseményeket szerveznek nekik?

A Mikulásünnepség- fogápolási felhívással egybekötve a legkisebbeknek, a kábítószer veszélyeire való felhívás főként a tizenéveseknek, a rákmegelőzést hangsúlyozó rendezvényünk inkább a szülőknek, a nagyszülők világnapja alkalmából szervezett egészségügyi tanácsadás és beszélgetés pedig az idősebb korosztályra koncentrált.

A szeptember 24-i Egészségpart a családok minőségi együtt töltött idejének növeléséhez is hozzájárul, hiszen amíg anya és a kisebb gyermek például a Ringató foglalkozáson énekelnek, a nagyszülők vérnyomás, vércukor,- vagy koleszterint szint mérésen ellenőrizhetik egészségi állapotukat, majd szurkolhatnak a tó körüli futáson részt vevő nagyobb unokáknak, vásárolhatnak a termelői piacról, majd együtt hallgathatja a család például az örökifjú Kolompos együttes koncertjét.

 

 

Ennek az eseménynek Ön ötletgazdája és főszervezője, ahogy számos egyéb kerületi és fővárosi sporteseményen is aktívan részt vesz, akár szervezőként, akár részvevőként. Sőt, a magánéletében is az egészséges életmód híve, az egész családja intenzíven sportol. Honnan ez az erős – és férjével közös – elköteleződés az egészséges életmód iránt?

A szüleink is az egészséges életmódra neveltek minket, de engem érdekes módon még középiskolás koromban egy ajándékba kapott fitneszbérlet „szoktatott rá” a rendszeres testmozgásra, ami később folyamatosan hozta magával a kiegyensúlyozott, rendszeres táplálkozást is. Évekig aerobikoztam, majd versenyszerűen futottam, az utóbbi években pedig a crossfit a kedvenc sportom. A férjem fiatal kora óta imád túrázni. A mai napig sokféle sportot űz rendszeresen. Azt hiszem, mind a ketten elég korán ráébredtünk, hogy az egészséges életmód, a mozgás öröm és megsokszorozza az energiáinkat, ráadásul a jó lelki közérzetünkhöz is elengedhetetlen. Nagyon fontosnak tartom tehát, hogy ne csak a gyermekeimnek, a közvetlen családomnak, de a tágabb környezetemnek is segítsek abban, hogy boldogabb, kiegyensúlyozottabb, egészségesebb életet éljen. Ennek szellemében remélem, minél többen találkozunk majd a III. Újbudai EgészségParton szeptember 24-én, vasárnap, ahol 10-18 óráig szeretettel várunk mindenkit!