Konfliktuskezelés láthatatlan manók segítségével

Különös dolgok történnek mostanában egyes játszótereken: manók hagynak leveleket titokzatos postaládákban a gyerekeknek, főleg olyanoknak, akik nem akarnak hazamenni, és emiatt duzzognak, hisztiznek. A Plukkido-project IDEKI nevű kezdeményezéséről Táncsics Judit pszichológussal, ötletgazdával beszélgettünk.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2016. szeptember 13. Gyarmati Orsolya

Különös dolgok történnek mostanában egyes játszótereken: manók hagynak leveleket titokzatos postaládákban a gyerekeknek, főleg olyanoknak, akik nem akarnak hazamenni, és emiatt duzzognak, hisztiznek. A Plukkido-project IDEKI nevű kezdeményezéséről Táncsics Judit pszichológussal, ötletgazdával beszélgettünk.


Családháló: Hogyan született meg az IDEKI ötlete?

Táncsics Judit: A gyereknevelést segítő eszközeink módszertanát szerettük volna kivinni szabadtérre is, hogy a játékos szemlélet az otthon falain kívül is segítse a szülőket és a gyerekeket egy-egy konfliktusos helyzet megoldásában. Emellett a Plukkido szakemberei nagyon fontosnak tartják a gyerekek szabad levegőn való mozgását, többek között a képernyő előtt eltöltött idő csökkentése érdekében. Ehhez a két célhoz kerestük a megfelelő eszközt. A játszótér mint helyszín ugyan egy véletlen folytán került szóba, de rövid időn belül beláttuk, hogy a legtökéletesebb helyszíne az első kültéri eszközünknek, ami napokon belül el is készült. A Programra a XV. kerület vezetése nagyon nyitott volt és szinte néhány hét alatt összeállt a megvalósítási terv is.

CSH: Kik az IDEKI Manók, és hogyan segítenek feloldani a konfliktusokat?

T.J.: Az IDEKI Manók a legügyesebbek a segítő manók nemzetségéből, akik a Plukkido szerzőinek tolmácsolásában a játszótereken egy oda telepített, gyönyörű postaládába helyezik leveleiket. A szülő dolga felismerni egy-egy konfliktusos helyzetet és a megfelelő levelek közül egyet felolvasni a gyermekének. A Manók a gyerekek számára egy bevezető történetben mesélik el, hogy miért is jöttek a játszóterekre, miben segítik őket. Ez a történet is a postaládában található. Az IDEKI módszertana az otthoni használatra készült Benefitto és Land játékainkhoz hasonlóan a gyerekek fantázivilágának megszólításával helyezik át a fókuszt a nézeteltérésekről az együttműködésre, a szelíd megoldások keresésére.

CSH: Nyitottak az emberek, önkormányzatok, lehetséges partnerek a PLUKKIDO projektjeire?

T.J.: A játékos nevelésről – amit a Plukkido projektjei is képviselnek – nagyon sok szülő hallott már. A szemlélet játékba foglalását érdekesnek tartják. Eszközeink használatához folyamatos támogatást nyújtunk, mert tudjuk, hogy nehéz szülőként a megszokott, gyakran tekintélyelvű kommunikációs sémákról átállni egy hatékonyabb, gyerekcentrikus stílusra, különösen nehezebb élethelyzetekben. Ez az a támogatás, amit a leginkább értékelnek a szülők. Emiatt intenzív kommunikáció van köztünk és célcsoportunk között, de erre nekünk is nagy szükségünk van, hiszen ebből tervezzük további eszközeinket és finomítunk a már piacon lévő eszközök terméktámogatásán. A Plukkido iránti nyitottság szerencsére a tudatos szülői rétegtől, a fejlesztőpedagógusokon, szakpszichológusokon át a felsőoktatási intézményekig jellemző. Ahogy ismertségünk folyamatosan nő, egyre többen keresnek fel minket együttműködési szándékukkal.

CSH: Mennyire hiánypótló a PLUKKIDO, azon belül az IDEKI?

T.J.:A játékos nevelés, motiváció szemléletének fizikai játékok, eszközökben való megtestesülése otthoni használatban hiánypótló ugyan, de gyereknevelési intézményekben dolgozó pedagógusok és fejlesztőházak ezelőtt is készítettek hasonlókat saját kezűleg, elsősorban motivációs céllal. Mi a motiváción egy kicsit szerettünk volna túllépni és a játékos szemlélet megtanítását tűztük ki célul a kisgyerekes családok otthonában. Így magát az eszközöket és a mögöttes támogatást is hiánypótlónak érezzük. Az IDEKI Programhoz hasonló megoldásról nincs tudomásunk, de célunk nem is igazán a hiánypótlás volt ezesetben, hanem a játékos szemlélet hirdetése és modellezése. Az IDEKI egy kísérleti projekt, mi is várjuk még a hatását. Feltételezésünk szerint, ha a szülő bizonyos keretek között ráérez a játékos megoldások ízére, akkor más körülmények között is többször fog úgy szólni gyermekéhez, amire ő odafigyel, mert a számára kedves fantáziavilágot szólítja meg.

CSH: Hogyan működik gyakorlatban az IDEKI? (Milyen feladatok vannak a leveleken, hogyan gondoskodnak az utántöltésről, mennyi levél kerül a postaládákba, stb)

T.J.: A levelekben található üzenetek olyan helyzetek megoldására inspirálják a gyerekeket játékosan, mint egy-egy játszótéri civakodás, az unatkozás, a hazaindulás nehézsége. Emellett egyes levelek a környéken tett sétákra invitálják a gyerekeket és kísérőiket. A kísérőket egy tájékoztató táblán vezetjük be a program használatába. Az IDEKI Manói egy hazaindulást például azzal tesznek vonzóvá a gyerekek számára, hogy egy mesés kalanddal megkérik őket valamire, amit útban hazafelé tudnak teljesíteni.

Részlet egy levélből:

“De jó, hogy jöttél! Egy huncut szellő elrepítette a kedvenc sapkámat és azt mondta, csak akkor hozza vissza, ha rá tudok venni egy kisgyereket, hogy a vállán vigyen haza, és közben szóljon valahányszor olyan embert lát, akinek sapka, kalap vagy kendő van a fején. De nem szabad feltűnően csinálnia, csak titokban, és súgva azt kell mondania: “Kismanóval járok, fejfedőt találok!”. Naaa! Kérlek! Megteszed a kedvemért? Csakis így kaphatom vissza a kedves sapkámat! Felülhetek a válladra? Indulhatunk? Kalandra fel!”

A leveleket a játszóterek fenntartásáért felelős Répszolg Kft. és a XV. kerületi önkormányzat segítségével rendszeresen cseréljük. Egy-egy problémahelyzetre 3 levél található a postaládákban, így a bemutatkozó levéllel összesen 13 levél közül választhatnak a családok, amiket mind a Plukkido szakemberei írnak.

CSH: Hogyan történik az utánkövetés?

T.J.: A játszótéri közösséget igyekszünk online is elérni, valamint egy-egy helyi szülő segítségével információkat szerzünk, hogy mi történik az eszközzel, milyen tapasztalatokat hall. De kérjük visszajelzéseiket, személyes történeteiket online is.

CSH: Milyen tervei vannak a PLUKKIDO csapatának a közeli és távoli jövőben?

T.J.: Jelenleg a Benefitto és Land játékaink Amazonos értékesítésének indításával vagyunk elfoglalva, de közben természetesen további helyszínekre is tervezünk eszközöket, ezeket a közelgő karácsonyi szezon miatt csak 2017-ben tudjuk nyilvánosságra hozni. Valamint készül módszertani könyvünk is, első körben angol nyelven, hogy a nemzetközi offline értékesítés terén is előrébb léphessünk. Emellett a magyar nyelven történő terméktámogatásban is változások várhatók.

Az IDEKI Programba ezidáig bevont játszóterek listája a www.plukkido.hu/idekioldalon található.