Korai babák az életre hangolva!

A Koraszülöttekért Országos Egyesület KORE mindent megtesz azokért a gyermekekért, akik idő előtt jönnek a világra. Emellett pedig segíti a szülőket, a hozzátartozókat a nehéz, problémákkal teli időszakban is. Ma, a KORE átadott két speciális, fototerápiás készüléket a Péterfy Sándor utcai Kórház koraszülött intenzív osztályának, illetve bemutatta az egykori koraszülöttek képeiből készült fotókiállítást. Dr. Boross Gábor, a Péterfy Sándor utcai Kórház csecsemőosztályának osztályvezető főorvosával és Földvári Nagy Zsuzsannával, a KORE elnökével beszélgettünk.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
interjú
2016. november 17. Vajda Boglárka

Családháló: Milyen eszközökkel tud az egyesületük segíteni a koraszülötteken, és családjain?

Földvári Nagy Zsuzsanna: Mi a sorstárs közösséggel tudunk segíteni, hiszen ami velünk történt, az nem történik meg mindenkivel. Általában nem is értik meg azok, akikkel nem történt meg. Egy baráti, egy meleg elfogadó közösséget nyújtunk azoknak az édesanyáknak, akik koraszültek. Nagyon fontos ez az elfogadás. Hiszen a külső történetekben, amikor esetleg vádló tekintetekkel találkozik, vagy az önváddal szemben nagyon fontos, hogy kibillentsük. A koraszülött édesanyák nagyon sok százaléka küzd depresszióval, mert nagyon erős ez a trauma, ami velünk megtörténik. És abban szeretnénk segíteni, hogy az utánunk következőknek sokkal egyszerűbb legyen, mint nekünk volt. Nekem 9 évvel ezelőtt nagyon nehéz volt, nagyon egyedül voltam ebben a helyzetben, és szeretném, hogyha a többieknek sokkal-sokkal könnyebb lenne.img_20161117_095408

CSH: Az édesanyák nagyrészt magukat hibáztatják a koraszülésért?

FNZS: Nagyrészt ez így van sajnos.

CSH: A koraszülötteknek mekkora esélyük van ma a túlélésre?

FNZS: Gyakorlatilag a felszerelt perinatális intenzív centrumok azok, amik segítenek a koraszülötteknek a túlélésben, a neonatológus gárda, illetve az tud segíteni az édesanyának is és a koraszülötteknek is, hogyha ezek az intenzív osztályok szépen lassan, de családbarát módba fordulnak át. Hiszen a trauma sokkal kisebb lesz, ha az édesanya kompetensnek érezheti magát a gyermekével kapcsolatban, és nem úgy érzi, hogy egy űrbázison el van tőle szakítva.

CSH: Mi a tapasztalatuk, ha valakinek a gyermeke koraszülöttként érkezik, akkor szívesen vállal még gyermeket?

FNZS: Ez nagyon változó. Ez nagyon egyéni aspektus. Erre nem lehet konkrétan válaszolni, hiszen például ha a saját történetemet nézem, én nem vállaltam második gyermeket. De van olyan, aki kettő, egészséges, időre született gyermeket hozott a világra, aki szintén az egyesületünk tagja, ez teljesen egyéni megítélés. Illetve ha kiderült az ok, akkor lehet vizsgálni, hogy érdemes-e ebbe belevágni.

CSH: Hány százalékban derül ki a koraszülés oka?

FNZS: Kétharmadban kiderül, egyharmadban nem derül ki, hogy mi okozza.

CSH: Öröklődhet a koraszülésre való hajlam?

FNZS: Családi halmozódásról beszélhetünk, de az erre irányuló kutatások jelenleg zajlanak.

CSH: A koraszülöttek hány százalékban születnek valamilyen sérüléssel, és hányan igényelnek korai fejlesztést?

FNZS: Ez egyenes arányban van azzal, hogy hányadik hétre született, és milyen súllyal érkezett. Egészen másról beszélünk, ha valaki a harmincadik héten született, vagy a huszonnegyedik héten vagy a huszonötödik héten. Itt is minden gyermek más, minden sors más. Nem lehet mondani az 50-60 dekás gyermekre, hogy sérült lesz, mint ahogy azt sem, hogy egy 1300 grammosra, hogy biztos, hogy nem lesz az. Mindenkinek egyéni útja van.

CSH: Az Egyesület minden tagnak az útját követi? Mindenkiről tudnak?

FNZS: Igen. Jelenleg 1300 családdal vagyunk közvetlen, napi kapcsolatban.

CSH: A nehezebb időszakban is tudnak segíteni a szülőknek? Egy-egy fájdalmasabb időszakon túllendülni?

FNZS: Abszolút. Azt tartom még a KORE egyik legnagyobb erényének, hogy most már nem csak a koraszülésen átesett édesanyák keresnek meg bennünket, hanem azok is, akiknek a pocakjában ott a baba, de tudják, hogy valamilyen probléma van és fel akarnak készülni arra a helyzetre, ha esetleg korán szülnek. Úgy gondolom, ez a KORE-nak a legnagyobb eredménye.

img_20161117_101108

CSH: Mikortól létezik a Péterfy Sándor utcai Kórházban Koraszülött Osztály?

Dr.BG: Az 1960-as évektől, az országban az elsők között nálunk indult el a koraszülött ellátás.

CSH: Önnek hány hetes volt a legkisebb koraszülött gyermek, akit egészségesen a világra segített?

Dr. BG: Volt 24-25 hetes gyermek, aki itt született nálunk.

CSH: Milyen orvosi eszközök állnak itt az osztályon a rendelkezésükre? Mi az első lépés, amikor megszületik egy koraszülött gyermek?

Dr. BG: A neonatológia nagyon nagy fejlődésen ment keresztül az utóbbi néhány évben. Nagyon sok új eszköz került felhasználásra, új eljárásokat és új gyógyszereket is sikerült alkalmazni a koraszülötteknél, és ezek nagyon nagymértékben javították mind a túlélést, mind pedig a minőségi túlélést is. Szüksége van az ilyen korú gyermekeknek lélegeztetésre, speciális táplálásra, speciális gyógyszerekre.

CSH: Ha kicsit kitekinthetünk az orvostudományon. Önnek mi a személyes véleménye: mekkora szüksége van a koraszülött babának az édesanyára az első időszakban?

Dr. BG: Nagyon sokat segít. Nagyon fontos az édesanyának is egyébként, hiszen a koraszülés mindig egy traumát is jelent, és a koraszülöttnek is. Sokkal jobban fejlődnek, sokkal nyugodtabbak, sokkal békésebbek azok a koraszülöttek, akikkel az édesanyjuk együtt van. Erre törekszünk mi is, vannak baba-mama szobáink, ahol már a koraszülöttek együtt lehetnek az édesanyjukkal. Illetve, az édesanyákat is felvesszük az osztályra, abban az esetben, ha például 1 kilogramm körüli gyermek születik, akinek inkubátorban kell lennie. Ott is mellette legyen az édesanya. Nagyon fontos az anyatejes táplálása is a koraszülötteknek. Az édesanyák tudják szoptatni a kicsit nagyobb gyermekeket. Ez nagyon fontos a gyermekeknek. Ami még fontos, hogy van egy kenguru módszer, ahol az édesanya biztosítja a koraszülött számára a megfelelő hőmérsékletet. Az édesanya testmelegével melegítjük, és nem inkubátorban melegszik. Ez nagyon lényeges.

CSH: Ön szerint mi az oka sok koraszülésnek? Minden esetben más a probléma?

Dr. BG: Nagyon nehéz kérdés. Nem tudjuk a koraszülés pontos okát, sok oka van. Kezdve az anyai betegségektől, fertőző betegségektől, az anatómiai rendellenességeken át, az életmód szintén közrejátszhat ebben, hogy koraszülött gyermek szülessen. Ebből nem tudjuk a pontos okot sokszor. Ami viszont biztos, hogy Magyarországon viszonylag magas a koraszülések száma, magasabb, mint például a környező országokban, de ez évtizedek óta így van, ez nem változott.img_20161117_101544

CSH: Kismamaként el tudjuk kerülni a koraszülést bármilyen eszközzel, segítséggel, vagy elkerülhetetlen?

Nagyon kell a terhes gondozás, az alapvető. Ebben az anya betegségeit ki tudják szűrni, illetve ha valamilyen eltérést találnak, azt is lehet korrigálni. Talán ezzel lehet segíteni kicsit, illetve fontos, a kímélő életmód. A kismamának fontos, hogy vigyázzon magára.