Koraszülöttek barátja: a Korip

Magyarországon az összes terhesség 8-9 százaléka koraszüléssel végződik. Az ezzel szembesülő családok mind lelki, mind fizikai tehernek vannak kitéve. Damásdi Annával, a KORE (Koraszülöttekért Országos Egyesület) titkárával arról beszélgettünk, mekkora segítség egy-egy kis polip játék is (Korip) az újszülötteknek.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
lélek
2017. június 30. Vajda Boglárka
Családháló: A KORE a koraszülött gyermekek és családjuk támogatásara alakult. Hány családot érint a koraszülés? 
Damásdi Anna: Magyarországon az összes szülésre vetítve 8-9% a koraszülés.
CSH: Mennyire viseli meg a szülőket? 
DA: Változó, de mély trauma hiszen mindenki boldog 40 hétre számít. Mindenkit váratlanul ér általában (sokk). Hirtelen nehezen birkóznak meg a szülők, a család a helyzettel. Sodródnak az eseményekkel és igazából csak már a hazakerülés körül eszmélnek igazán rá. A KORE ebben is próbál segíteni. Az első perctől foglalkozni a szülőkkel, a családdal. A tájékoztatást fontosnak tartjuk.
Információs kiadványunk a PICi Füzet már a koraszülött osztályokon is elérhető és honlapunkról ingyenesen is letölthető. Ebben igyekeztünk összeszedni minden olyan fontos információt, ami a kezdeti időszaktól segítheti a szülőket.
A világhálón (információs honlapunk, közösségi média) is folyamatos a kapcsolattartás a családokkal. Hozzátartozók is fordulhatnak és fordulnak hozzánk.
CSH:  Miként lehet őket segíteni? Főként lelki segítségre van szükség vagy terápiával, fejlesztéssel, tornával is tudnak segíteni? 
DA: Lelki segítőink is vannak, akikhez lehet fordulni (érintett szülők, mentálos végzettséggel).
Alapvetően már a közösség ereje is sokat segít a frissen ebbe a helyzetbe kerülteken. Hogy láthatják, nincsenek egyedül, hogy látnak maguk előtt példát, a már nagyobb gyerekeket. Hogy kérdezhetnek, megoszthatják félelmeiket, aggodalmaikra választ, iránymutatást kapnak.
Fontos hangsúlyoznunk a korai fejlesztések fontosságát. Iránymutatás, a megfelelő helyre irányítás szintén egyik feladatunk. Honlapunkon is igyekeztünk összeszedni és bemutatni a Magyarországon elérhető fejlesztési lehetőségeket, ezzel is megkönnyítve a szülőknek az eligazodást.

CSH: Vannak akik feladják és összeomlanak? Nekik, hogy tudnak segíteni? 
DA: Változó, hogy ki, hogyan tudja feldolgozni, túljutni a kezdeti nehézségeken. Általában sokunkban évekig megmarad a trauma okozta seb. Kinek kinek kisebb-nagyobb mértékben. Természetesen ha szükséges, szakemberhez kell fordulni, vagy oda tudjuk irányítani a érintetteket.
CSH: Hallottunk a Korip okról. Milyen kapcsolatban vannak a koraszülöttekkel? 
DA: Az ötletet dán önkéntesek kezdeményezték pár éve. A KORE 3 éve csatlakozott és kezdte el az itthoni koraszülött ellátásban is meghonosítani ruhagyűjtési projektjén belül. Így már nem csak az alap ruhákat, textileket vittük az osztályok többségének (takarók, lepedők, letakarók, textil pelenka stb.), hanem ezzel a kedves, színes, de funkcióval is rendelkező állatkával gazdagítottuk textil csomagjainkat.
A Koripok (koraszülöttek polipja) a kiválasztás és a megfelelő sterilizálási eljárások után bekerülve a picikhez egészen a hazakerülésükig velük is maradnak az inkubátorban. Amellett, hogy a szülők és dolgozók számára egy vidám, színes folt, egy játék, melyre ránézni jó, a babák a kis köldökzsinórhoz hasonló csápokba tudnak kapaszkodni. A fogó reflex miatt ugyanis gyakran fontos csöveket, érzékelőket húznak ki, mozdítanak el magukon. A csápok tapintása igazoltan jótékony, nyugtató hatással van a babákra, hiszen emlékeztetheti őket a köldökzsinór fogására még a méhen belül.
CSH: Kötődnek a gyerekek ezekhez a színes játékokhoz? 
DA: A babák hazakerülésekor minden kis Korip hazakerül a gazdájával és annak továbbra is társa marad.
Több szülőtől is kaptunk már olyan visszajelzéseket, hogy akár 1-2 éves gyerekeik is még nagyon ragaszkodnak a csáposokhoz. (nem mellesleg, fogzásnál is hasznos tud lenni)
CSH:  Kik készítik ezeket? 
DA: A Koripokat a KORE horgolós önkéntesei készítik. Alapvetően egy kb. 10-12 fős kis csapat – akiket csak horgolós kemény magnak hívunk-, ők az elmúlt 3 évben több száz állatkát készítettek el szabadidejükben.
Rendszeresen szervezünk az ország több pontján is közös horgolásokat, ahol bárki, aki megfelelő horgolási alapokkal rendelkezik, elsajátíthatja a Koripok készítését. Az ilyen alkalmakkor közösen haladunk végig lépésről lépésre, mindenkinek a maga horgolási stílusához igazítva az elkészítést, így garantálva az egységes végeredményt. Nagyon fontos, hogy csak meghatározott alapanyagokból készülhetnek az állatok (megfelelő fonal, töltet). Ezen kívül a méret, a kinézet, a keménység stb. is kritérium. Csak azok a darabok kerülhetnek inkubátorba, melyek minden követelménynek megfelelnek (önkénteseink ellenőrzik, amiket eljuttatunk az osztályokra).
Szintén fontos hangsúlyozni, hogy nem szabad csak úgy semmit sem az inkubátorokba tenni. Minden esetben a szülőknek is ki kell kérnie az adott osztályon dolgozók véleményét. Sterilizálást is a kórházban végzik. Tehát otthonról bevitt figurák minden jó szándék ellenére csak az osztály tudtával helyezhetőek be a kicsikhez.
CSH: Hol lehet csatlakozni, ha valaki szeretne? 
DA: Ha valaki szeretne segíteni és maga is önkénteskedne, akkor várjuk bármely közös horgolásunkra! Egy alkalom után már akár otthon is bátran készíthetőek a Koripok, melyeket aztán nekünk tudnak eljuttatni. Az összegyűjtött darabokat a igények alapján juttatom el az osztályoknak. Email-en is fordulhatnak hozzánk!
Aki nem tud horgolni, de segítene, az fonal adománnyal tudja segíteni a Koripok készítését (megfelelő fonalakat szívesen fogadunk: Catania Originals, Alize Bahar, Guru).
Illetve ruhagyűjtésünk egyéb textileit is várjuk, ha valaki varrna.
További információ:
Koraszülött.com- tapasztalatcsere zárt csoport