Környezettudatosság + szociális érzékenység + szerelem = zöld esküvő

Hogy mi az a zöld esküvő? Lehet, hogy először azt kellene tisztázni, mi NEM az! A zöld esküvő nem bio, nem öko és nem a menyasszony sem öltözik zöld színű ruhába. (Bár ettől még a szeme lehet zöld :) Lényege, hogy egyrészt minél környezettudatosabban gondolkodva szerveződjön, másrészt hogy szociálisan érzékeny legyen. Hogy ez mit jelent pontosan, azt Madarász Zsuzsa esküvőszervező árulta el lapunknak.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. június 14. Gyarmati Orsolya

Hogy mi az a zöld esküvő? Lehet, hogy először azt kellene tisztázni, mi NEM az! A zöld esküvő nem bio, nem öko és nem a menyasszony sem öltözik zöld színű ruhába. (Bár ettől még a szeme lehet zöld 🙂 Lényege, hogy egyrészt minél környezettudatosabban gondolkodva szerveződjön, másrészt hogy szociálisan érzékeny legyen. Hogy ez mit jelent pontosan, azt Madarász Zsuzsa esküvőszervező árulta el lapunknak.


– Mi az a zöld esküvő?

– Nem arról van szó, hogy takarékos izzókat használunk, ennél összetettebb a dolog. A zöld esküvő lényege, hogy olyan praktikákat tudunk belevinni az esküvőbe, amivel jót tudunk tenni másoknak is, illetve támogatjuk a magyar termelőket, vállalkozókat, divattervezőket, miközben környezettudatosan gondolkodunk.

– Mik a legfontosabb szempontok?

– Az egyik ilyen a megfelelő helyszínválasztás. Sokan azt hiszik, attól lesz “zöld” egy esküvő, ha az erdőben tartjuk, pedig ha valami, az egyáltalán nem green, hiszen környezetkárosító. Ha viszont a templom, az anyakönyvi hivatal és a lagzi helyszíne egymáshoz közel van, és nem kell autóba ülni a három helyszín közötti ide-oda közlekedésnél, az már a zöld esküvő jellemzője. Az is környezettudatos gondolkodás, ha oda szervezzük az esküvőt, ahol a meghívottak nagy része él, hogy ne kelljen autókonvojjal az ország egyik végéből a másikba elutazni.

– Mi a helyzet a menyasszonyi ruhával?

– Sokan azt hiszik, a ruha kölcsönzése környezettudatos dolog, hiszen így azt sokan felvehetik. Csakhogy abba már nem gondolnak bele, micsoda elképesztő mennyiségű fehérítőt, vegyszert használnak a ruhák tisztításánál. Ezért szoktam azt javasolni, hogy olyan ruhát varrasson a menyasszony, amit később, más alkalmakkor is fel tud venni. Erre mi fiatal divattervezőket szoktunk megkérni, hiszen így őket is támogatjuk. Az is jó megoldás, ha a menyasszony az édesanyja, esetleg a nagymamája esküvői ruháját alakíttatja át.

– Amikor megkeresik önt, ajánlja ezeket a megoldásokat, lehetőségeket?

– Nem akarom semmire rákényszeríteni az embereket, de bele tudok vinni olyan praktikákat, amelyek által ugyan semmit nem kell változtatni a gondolkodásukon, mégis környezettudatosabb lesz az eredmény.

– Mondana néhány példát?

– Javasolni szoktam többek között a microsite készítését, ami egy, kizárólag erre az alkalomra létrehozott honlap, amelyen keresztül sok embert lehet értesíteni az esküvőről, így nem csak papír alapú meghívókban lehet gondolkodni. Ha papírdekorációkat használunk, akkor azt az esküvő után mindig elviszem egy rászoruló iskolának, óvodának, amik a papírt újra tudják hasznosítani. Természetesen ezeket egyeztetem a megrendelőkkel, de sok olyan dolog van, amit észre sem kell venniük, mégis “zöldebb” lesz általuk az esküvő. Az ételeknél, italoknál figyelünk arra, hogy helyi termelők portékái kerüljenek az ünnepi asztalra.

– Nyitottak az emberek erre a fajta gondolkodásra?

– Egyre nyitottabbak. Másfél éve végeztem el egy new yorki green wedding-kurzust Preston Bailey iskolájában. Előtte nagyon sok esküvőn voltam, és egyszer csak rádöbbentem arra, hogy meg kellene reformálni az esküvőszervezést Magyarországon, mert a biedermeyer csillogás már nagyon elavult. Akkor is lehet “királykisasszonyos” az esküvő, ha nem a legexkluzívabb helyszínen tartják. Ahogy ezen gondolkodtam és végeztem a kurzust, rájöttem, hogy ez ennél még sokkal több. Mivel tíz éve rendezvényszervezéssel foglalkozom, elkezdtem kibővíteni a kapcsolatrendszeremet alapítványokkal, egyesületekkel, akik hozzájárulnak az esküvőnkhöz és cserébe mi támogatni tudjuk őket. Rájuk szoktuk bízni a dekorációk egy részének készítését, legyen az egy fogyatékosok számára fenntartott intézmény, nevelőintézeti gyerekek, vagy Down-kóros, autista gyerekek. Papírvirágokat, mécseseket, szappanokat készítenek nekünk és így bennük is megvan az az érzés, hogy segítettek, hozzátettek valamit a mi napunkhoz. Ez sokkal több annál, mint ha csak átutalnánk a számlájukra egy összeget. Valójában az egész esküvőszervezésből ezt a részt szeretem a legjobban.

– Nekem úgy tűnik, ez az egész egy misszió az ön számára!

– Valóban az. Egyrészt ennek családi okai is vannak, másrészt egyre többen döbbenünk rá arra, hogy mennyivel jobb úgy adni, hogy nem csak adományozunk, hanem kicsit több értéket viszünk bele. Ráadásul ezekkel az esküvőkkel példát is tudunk mutatni a vendégeknek, vagy egy megrendelő cég ügyfeleinek. Ha sokan látják, hogy az ifjú pár, a főnök, a cégvezető jótékonykodik és odafigyel ilyen dolgokra, és nem költ el öncélúan sokmillió forintot, az sok ember gondolkodásában változást indíthat el.