Kovács Orsolya: „ A magas sarkú cipő és a melegítő között van élet!” avagy A szülést követően is nők maradunk!

Az anyaságunk első néhány hetében sokszor nem jut eszünkbe magunkról a "nő". De a kezdeti időszak után érdemes kicsit újra foglalkoznunk a külsőnkkel (is). Megéri! Erőt ad!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
anya
2018. január 05. Vajda Boglárka

A kismamadivatra ma már nagy hangsúlyt fektetnek az üzletek. Nekünk, anyáknak az a nehezebb, amikor megszületik a gyermekünk és megváltozik a testünk. Ott azt érzem, ha az anya nem kap elég lelki erőt önmagától, a társától, a családtól és nem tudja a megváltozott alakját, a plusz kilókat „kezelni”, akkor jön a melegítő, ami nem szorít, nem vág.

Vannak természetesen tréningnadrágos, pihe- puha ruhás időszakok, főleg a szülés utáni hetekben, az anyaságunk kezdetén. Utána érdemes kilépnünk belőle…Miből meríthetünk mi nők, anyák erőt? Mire kell figyelnünk az első három hónap után? Amivel vissza tudunk térni. Mi történik azzal, aki nem tud? Kovács Orsolya stílustanácsadóval, a YURKOV alapítójával beszélgettünk a témáról.

Kovács Orsolya: Az első három hónap után már elkezd a kismama levegőt kapni. Ha valaki nem tud visszatérni, akkor sem szabad bántani, talán nincs benne annyi tudatosság, erő.

Tudomásul kell vennünk, hogy amikor különböző életszakaszokba érünk, akkor különböző gardróbunk lesz. Ha kismamák leszünk, az egy külön gardrób. Amikor megszületik a gyermek, az is egy külön gardrób, amikor visszamegyünk dolgozni, az is egy külön gardrób. Ezek egymástól teljesen elkülönült életszakaszok, amelyeket el kell fogadnunk. Van tréninges időszak. Ami hiba lehet, ha ebbe belesüllyedünk. Ez egy kicsit olyan, mint amikor ha beteg vagy, akkor egész nap pizsamában vagy. Amikor kezded magad jobban érezni, akkor átöltözöl. Igazából én azt mondom, hogy nőiességben nagyon sokat tudnak rajtunk gyógyítani a ruhák. Itt viszont van, hogy tudatosságot kell belevinni, hiszen ha ér bennünket valami, amibe egy kicsit hagyjuk magunkat belesüllyedni, semmi gond. Hagyjuk azt a pár hónapot. De nem szabad azt hagyni, hogy ez eltorzuljon. Mert ha nem érezzük magunkat jól a bőrünkben, nem érezzük azt, hogy nők is vagyunk, nemcsak anyák, akkor elkezd süllyedni az önbizalmunk, az magával húzza az önbecsülésünket, és zombivá válunk.

Családháló:…ez kihathat a kapcsolatunkra is…

KO:…nemcsak a párkapcsolatunkra, hanem az összes kapcsolatunkra. A ruhák nagyon sokat tudnak segíteni abban, hogy szinten tartsanak minket, és a hitet és életet tartsák bennünk.

CSH: Amikor azt említetted az előbb, hogy ahány korunk van, annyi gardróbunk is van, a szemem elé úszott a 20 éve félretett nadrág és szoknya, amik „majd egyszer jók lesznek rám”…ez teljes tévút? Szabad ruhát félretenni?

KO: Én mindig azt mondom, hogy érdemes ezeket a napi gardróbodból kivenni. Föltenni a padlásra, vagy a pincébe elrakni. Ugyanis ha kisebb méretű ruhadarabokat hagysz a gardróbodban, annak nagyon végzetes hatása lesz az életedre. Elmondom miért: Minden kutatás alátámasztotta, hogy a reggeli agy milyen hatással van a mindennapjainkra, a heteinkre, a hónapjainkra.

A reggeli agy meghatározza a napod és mindened.

Reggel minden körülmények között találkozol a gardróboddal. Az tuti, hogy kinyitod a gardróbodat. Ha kinyitod és az egész tele van olyan ruhával, ami kisebb, mint a te méreted, egy-két számmal, amik arra várnak, hogy te majd belefogysz, az téged nem inspirál arra, hogy te majd lefogyj, hanem rosszkedvet csinál. Ráadásul nem is az elsődleges figyelemben. Mert abban először rálegyintesz. De az megy bele a tudatalattidba, ahogy mondod magadnak, hogy „dagadt vagyok”. És egy ilyen alap tudattal csinálod végig anyaként a napot. Ez már sok. Ez már túl sok. Túl sok mindennel terheled magad. Érdemes arra vigyázni, hogy a gardróboddal kényeztesd magad. Annyi mindennel bántjuk magunkat. Főleg hogyha hízunk, 5, 10,15 kilót. Ki, mennyit hízik egy terhességgel. Akkor elkezdjük magunkat bántani. Adjuk meg a tiszteletet a saját testünknek. A ruhák nem a világ legfontosabb dolgai, de mindig rajtunk vannak. Ezért is nagy jelentősége van az életünkben, mert a mindennapjainkat ebben töltjük.

CSH: A kismamasággal az alakunk teljesen megváltozik. Mindenhol azt hangsúlyozod, hogy nem kell sok ruha. Alapdarabok kellenek, amiket variálni lehet és kiegészítőkkel feldobni. Egy- egy ilyen átmeneti időszakban érdemes 1-2 alapdarabot beszerezni, amivel ha reggel találkozunk, azt mondjuk: „Igen ezt szívesen felveszem, ebben jól érzem magam” Vagy várjuk meg annak a pár hónapnak a végét, amikor ez az átmeneti időszak lezárul?

KO: Én mindenképpen arra bátorítok mindenkit, ha teheti, akkor ruházzon be olyan darabokra, amelyekben az átmeneti időszakban is jól érzi magát. Mert megéri. Hogyha bárkit leültetek magammal szemben, és megkérdezem, hogy fél éven keresztül te szeretnéd jól érezni magad, vagy rosszul szeretnéd érezni magad, akkor nagyon kevesen válaszolják, hogy én rosszul szeretném érezni magam.

Ha az a válasz, hogy jól, azt érdemes megtámogatni néhány alap ruhadarabbal Ez nem feltétlenül pénzkérdés. Nem kell drága, megfizethetetlen üzletekben vásárolni ahhoz, hogy legyen néhány szuper csinos darabod.

CSH: Én sok emberben azt látom – és erősíts vagy cáfolj meg-, hogy sok anyánál, nőnél az van, hogy „ jaj csak elviszem gyorsan a gyereket az oviba, az iskolába, minek öltözzek fel csinosan. Úgyis itthon vagyok a kicsikkel egész nap stb.”

Három gyerekkel az oldalamon én is sokszor úgy éreztem minek felöltözni, nem aludtam hetek óta, nem érdekel. Aztán rászánom azt a plusz három percet és felveszem az eggyel csinosabb ruhát. Használhat, segíthet, ha előtte való nap kikészítjük a ruhát?

KO: Használhat, én egyszerűen csak azt látom, ahogy nézem a körülöttem élő embereket, hogy két típusú ember van: aki ki tudja készíteni előző este, a másik pedig nem tudja. Te ki tudod készíteni?

CSH: Általában nem.

KO: Én sem tudom kikészíteni. Nagyon ritkán van, hogy kikészítem, és még ritkábban van, hogy azt fel is veszem. Az a jellemzőbb, ha ki is készítem, hogy mit veszek fel másnap, annyira meghatározza a reggeli hangulatom, hogy én ahhoz igazítom végül. Ehhez azonban gyakorlat kell, hogy pillanatok alatt össze tudj tenni egy szettet. De ezt lehet gyakorolni. Ezt segíti a most oly divatos kapszulagardrób, amely azt jelenti: kevés ruhadarab, de olyan egymással variálható darabok vannak benne, amelyeket nagyon egyszerűen használhatunk.

Kicsit visszacsatolva a kérdésed elejéhez: nagyon megéri megrázni magad és kicsit jobban kinézni. Mindenki, aki azt mondja nekem, hogy nem érdekel, hogy hogy nézek ki, attól mindig azt kérdezem tőle: OK nem érdekel. De ha választhatnál, hogy teljesen mindegy mi van rajtad és bénán nézel ki, vagy teljesen mindegy mi van rajtad, de jól nézel ki, melyiket választanád? Ne érdekeljen továbbra sem, csak tudd, hogy az egyik béna, a másik jó. Nyilván azt választják az emberek, amiben jól néznek ki.

Kismamaként ezek nagyon nehéz helyzetek. Megváltozott a tested, ott van egy apró élet, aki szívja az energiáidat, halálosan fáradt vagy, és még rosszul is nézel ki. Így elmész a játszótérre, és ott van három „bomba” anya, ugyanolyan idős, mint te, ugyanannyit alszik, hogy nézhet ki jobban? Azért mert ő foglalkozik magával. És hidd el, őt nem zavarja, hogy te hogy nézel ki, az egyetlenegy embert zavar, az te vagy. Ezzel lehúzod az önbizalmadat, az önbecsülésedet stb.

Ha rosszul nézel ki, akkor igazából nem is arról van szó, hogy azzal mások foglalkoznak. Ha tudnád, hogy mennyit foglalkoznak veled a többiek, még meg is sértődnél. Neked adjon erőt. Ez a fontos. Az erőt mindig belülről tudod táplálni. A ruhák kívülről segítenek stimulálni és akkor visszajön az az életerő.

CSH: Az anyaság is adhat erőt.

KO: Hatalmas erő az anyaság. A nő életében számtalan ilyen dolog van, ami erőt és tartást ad. Úgy látom a legnagyobb az anyának lenni, és azt méltósággal és szépen megélni.

CSH: Sok anyán látom azt, hogy beszorulnak az anya szerepbe. Természetesen a legnemesebb értelemben. Ha a nőisségünk nem tud mellette kiteljesedni, akkor féllábú madarak leszünk, ugye?

KO: Ha megnézzük az életünket, akkor láthatjuk, ha nincs balance, az egész csak zötyög. Ha nem tudunk kellő harmóniában kiteljesedni, akkor az megint csak nekünk lesz fájdalmas. És mint ahogy minden az életben, ha nem tartjuk a mértéket, akkor el fog torzulni. Ha eltorzul, teljesen más felé egyenlítődnek ki az energiák. Ez színtiszta fizika. Ha valamit túlzásba viszünk, akkor minden más mellette eltörpül. Ha csak anya vagy, ha csak a munkád számít, ha csak feleség vagy, akkor minden más háttérbe szorul, eltörpül.

Az öltözködésnél is visszaüthet ez. Az is baj, ha azt valaki túltolja. Ha például a játszótérre az anya magas sarkú cipőbe megy. Ez egy oximoron.

A magassarkú és a melegítő között van élet. De ezt tanítani kell.