Krúdy Zsófia: Segítséget szeretnénk nyújtani a párKatt.hu-val

"A családra vágyók teljesen magukra vannak hagyatva a párválasztás nehézségeivel. A vallásos emberek látszólag nehezebb helyzetben vannak, valójában azonban sokkal könnyebben. Az azonos hit, a közös meggyőződés jó alapot jelentenek a boldog közös élethez."

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. február 12. Paulik András

“A családra vágyók teljesen magukra vannak hagyatva a párválasztás nehézségeivel. A vallásos emberek látszólag nehezebb helyzetben vannak, valójában azonban sokkal könnyebben. Az azonos hit, a közös meggyőződés jó alapot jelentenek a boldog közös élethez.”


– Miért éreztétek úgy, hogy szükség van egy sokadik társkereső oldalra a magyar weblapok között? A Facebook korában van, akinek még erre van szüksége?

Krúdy Zsófia: – Most már elég ideje van jelen az életünkben a Facebook, hogy tudjuk mire való, hogy mire jó és mire nem. Ismerkedésre például nem jó, még egyetlen „facebook-házasságról” sem hallottam. Az internet persze adhat lehetőséget valódi találkozásra, de ehhez meg kell teremteni a megfelelő körülményeket. Végignéztük a rendelkezésre álló lehetőségeket és egyszerűen nem találtunk olyan társkeresőt, amelyik egyszerre lett volna katolikus, anonim, megbízható és profi.

– Miért egy osztrák/német licenc lesz magyarra átültetve?

K. Zs.: – Az egész nem úgy kezdődött, hogy mi létre akartunk hozni egy társkeresőt és körbenéztünk a már létezők között, hogy milyet lehetne, hanem éppen fordítva. Megismerkedtünk az osztrák Kugler házaspárral, Gudrunnal és Martinnal, akik akkor már évek óta sikeresen üzemeltették a kathTreff.org-ot és megkérdezték, hogy nem lenne-e szükség Magyarországon is egy ilyenre. Akkor nem tudtuk, hogy van-e. Telt-múlt az idő és ahogy kérdezgettük a környezetünket, úgy lett egyre nyilvánvalóbb, hogy nagyon is van. Aztán tanúságtevő házaspárnak elmentünk egy papi találkozóra Egerbe, ahol csak úgy mellékesen megemlítettük, hogy lenne egy ilyen lehetőség. Akkora volt az atyák részéről az érdeklődés és a lelkesedés, hogy az végképp meggyőzött minket. A papok ugyanis hatványozottan tapasztalják, amit mi is látunk, hogy nagyon sok ember van, aki családra vágyna, de nem találja meg hozzá a társát.  A másik minket motiváló tényező az volt, hogy mi a személyes életünkben rendkívül sokat kaptunk az Egyháztól. A mi házasságunk is nehezen indult és ki tudja milyen irányba ment volna el, ha nem kapunk segítséget pap ismerőseinktől, szerzetes barátainktól és más egyházi, vagy egyház-közeli szervezetektől, mint például a MÉCS Családközösségek. Megtapasztaltuk, hogy az ember bizony segítségre szorul, és ilyen segítséget szeretnénk nyújtani a párKatt.hu-val mi is azoknak, akik igénylik.

– Kinek ajánljátok ezt a rendszert? Lehetséges, hogy csak katolikus felhasználóitok lehetnek?

K. Zs.:  – Gondolom, többnyire katolikus felhasználóink lesznek, de nem kell mindenkinek „hard core” vallásosnak lennie, csak nyitott szívvel kell fordulnia az Egyház tanítása felé házasságról, hűségről, az élet szentségéről.

– Itt mi a cél? Manapság a netes társkeresőknél már szinte fel sem tűnik az az opció, hogy szexpartnert is keríthetünk magunknak. Gondolom itt nem ez lesz a lényeg? Ebben a rendszerben milyen “célra” kereshetünk társat?

K. Zs.: – A párKatt.hu-nak a középpontjában kifejezetten a házasság és a család áll. Két ember, férfi és nő a legteljesebb egységet a házasságban élhetik meg. A szexpartner-kereső az egységnek és elköteleződésnek egy alacsony szintjén megáll. Ennél a párKatt.hu sokkal többet kínál.

– Hogyan látod: manapság a fiatalak problémája az ismerkedési lehetőségek hiánya, vagy esetleg az idősebb korosztályé is? A vallásos emberek ebből a szempontból nehezebb helyzetben vannak?

K. Zs.: – A valódi emberi kapcsolatok hiánya, leépülése ma nemcsak a fiatalok, hanem az egész társadalom problémája így a vallásos embereké is. Úgy tűnhet, mintha rengeteg lehetőség lenne a találkozásra, valójában azonban nagyon kevés van. Nem is olyan régen még az év természetes rendje, az egyházi és világi ünnepek nagyon sok lehetőséget kínáltak a fiataloknak a találkozásra, amit – nyíltan vagy burkoltan – de a szülők is elősegítettek. Ma ezt a szülők nem érzik feladatuknak, de jóformán senki más sem. A családra vágyók teljesen magukra vannak hagyatva a párválasztás nehézségeivel. A vallásos emberek látszólag nehezebb helyzetben vannak, valójában azonban sokkal könnyebben. Az ilyen-olyan tevékenységekhez partnert keresők tömegeihez képest úgy tűnhet, hogy hátrányban vannak, hiszen kisebb a merítés, akik egyáltalán szóba jöhetnek számukra.  Ugyanakkor óriási előnyben vannak, mert ők ugyanis tudják, hogy mit akarnak, megérett bennük a döntés az elköteleződésre egy olyan társ mellett, aki számára ugyanazt jelenti házasság, hűség, gyerekvállalás – nem kell majd magyarázkodni néhány év elteltével. Az azonos hit, a közös meggyőződés jó alapot jelentenek a boldog közös élethez.