Lakberendezővel a tökéletes gyerekszobáért

Kisbabát vársz és különleges babaszobát szeretnél? A gyerkőceid egy igazi mesebirodalomra vágynak? A Családháló.hu most kimondottan a gyerekszoba kialakításához kérte egy lakberendező segítségét.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2015. október 07. Csontos Dóra

Kisbabát vársz és különleges babaszobát szeretnél? A gyerkőceid egy igazi mesebirodalomra vágynak? A Családháló.hu most kimondottan a gyerekszoba kialakításához kérte egy lakberendező segítségét.


Kovács Helén és a Pingálók vallják, egy gyerekszoba akkor tökéletes, ha minden igényét kielégíti a gyerkőcnek. Helén rendszeresen jár ki az Egyesült Államokba és ott szembesült azzal, mennyire más elképzeések vannak ott gyerekszobakialakítás terén. Meglepetés volt számára, hogy a lakberendezők külön csoportját képezik a gyerekszoba designerek. Ez a külföldi út ráébresztette arra, ideje, hogy hazánkat is megismertesse a legújabb gyerekszoba-trendekkel.

Családháló: Mennyire elterjedt, hogy a családok lakberendezőt kérnek fel a gyerekszoba tervezésére, megalkotására?

Kovács Helén: Egyre gyakoribb az ilyen jellegű megkeresés. Azt azért el kell mondani, hogy megrendelőink elsősorban a jobb anyagi körülmények között élők közül kerülnek ki, ha komplett gyerekszoba kialakításáról van szó. De egyre gyakoribb az is, hogy elkészítjük a terveket, és a kivitelezés fél, vagy egy év múlva történik meg: amíg a szülők összespórolják a szobára valót. Mi a bútorainkat úgy tervezzük, hogy 0-12 éves korig, vagy 9-18 éves korig jó és trendi legyen. Ez azzal párosul, hogy a legjobb minőségű anyagokkal dolgozunk, mert a strapabírás az egyik legfőbb szempont a gyerekbútoroknál. Ha csak egy-egy falfestéssel szeretnék feldobni a baba-, vagy gyerekszobát, akkor az már elérhető mindenki számára.

Montmartre-i utcakép fagyis standdal (babaágy) 

Kiindulási ötlet a Macskarisztokraták című mese volt. Az ágy átalakítható gyerekággyá a témához illően, ennek köszönhetően 12 éves korig tökéletesen jó lesz, kis lakójának egy íróasztallal kiegészítve.

CSH: Vannak általános tanácsok arra vonatkozóan, hogyan érdemes berendezni egy gyerekszobát?

K.H.: Hogy hogyan érdemes berendezni egy gyerekszobát az mindig az életkori sajátosságoktól, illetve a gyerek személyiségétől függ. Egy kisbaba esetében ez más, egy még meg nem született babánál pedig kimondottan nehéz, így ott az általánosságok az érvényesek és a szülők kívánságai.

Első körben a tervezést egy helyszíni felmérés előzi meg, ahol leülünk beszélgetni a megrendelőkkel, meghallgatjuk, mit szeretnének, mik az elképzeléseik. Aztán rájuk “zúdítjuk” a kérdéseinket, amikből sokszor kiderül, hogy mennyi mindenre nem is gondoltak még. Megismerjük a gyerekek személyiségét, olykor velük is találkozunk személyesen, de a legtöbb esetben meglepetésnek szánják a szülők az új szobát.

Számomra fontos, hogy mindennek meglegyen a helye a gyerekszobában úgy, hogy az praktikus legyen, élhető, fejlesztő és, hogy imádjon a gyerek ott lenni. Kevesen vannak tisztában azzal, hogy mekkora jelentősége van egy jól dizájnolt gyerekszobának a gyerek lelki fejlődésében. A játék alapvető, mindennapi tevékenység a gyermek számára. Olyan szerepeket játszanak el, melyek hatással vannak rájuk, ezért mintául szolgálnak, utánzásra késztetnek. A gyermek a játékon keresztül szerzi meg a világgal kapcsolatos ismereteit, ezért nem mindegy, hogy milyen környezetet alakítunk ki a számára.

Egy panellakás gyerekszobája is lehet meseszép, ha jól van berendezve. Az asztalka, ha útban van, felhajtható. A kis polcrendszerbe beültetett vödrökben ceruzáknak, rajzlapoknak van hely. A ruhásszekrényben elfér minden, az ajtók pedig tejüveget kaptak, hogy ne hasson olyan tömörnek az egész

CSH: Fontos lakberendezőt fogadnunk? Miben tud nekünk segíteni?

K.H.: Ha nem is fogadunk lakberendezőt, azért számos olyan blog van, ami ezzel a témával foglalkozik. Ha folyamatosan nézzük ezeket az oldalakat, formálódik az ízlésünk és sok ötletet is meríthetünk. Általában bennünket olyan szülők keresnek meg, akiknél vagy túl kicsi, vagy tetőtéri a szoba, vagy két kisebb szobából szeretnének egy nagyobbat, vagy van egy hatalmas szoba, “óriási” belmagassággal. Azzal sem tudnak mit kezdeni, ha túl kicsi a helyiség, vagy ha túl nagy, ezért szükségük van segítségre. Nem tudják, milyen megoldásokkal növeljék a helyiséget optikailag, vagy hogyan használják jól ki a teret, belmagasságot… és mindezt úgy szeretnék megvalósítani, hogy igazi mesebirodalmat, vagy hosszú éveken át trendi tiniszobát kapjanak eredményül.

Hajós hangulatú gyerekszoba három fiútestvérnek. A szoba 5-15 éves korig vagy még tovább élvezhető, attól függően, hogy a fiúk mennyire igénylik majd később a “magányt”.

Szeptemberben iskola: a fiúk ebben a szobában írják majd a leckét

CSH: Milyen lakberendezési „hibákkal” szoktak leginkább találkozni?

K.H.: Nem is lakberendezési hibáról beszélnék, hanem rossz szobaválasztásról. A gyerekeknek van a legnagyobb térigénye, mégis mindig ők kapják meg a legkisebb helyiséget a lakásban, házban. Ez egy panelnél, társasháznál elfogadott, de amikor már belevágunk egy építkezésbe, akkor semmiképp. Általánosan rossz beidegződés az építészek részéről, hogy 200-300 m2-es házakba is “lyukakat” terveznek gyerekszobának. A tulajdonosok akkor szembesülnek ezzel, amikor már állnak a falak és nincs mit tenni. Egy tervezőnek pontosan tisztában kellene azzal lennie, hogy a legtöbb embernek nincs térlátása és a számok dobálózásából, még nem érzékelik, hogy az adott négyzetméter a valóságban mekkora. 

A szoba alig 9m2-es, normál belmagassággal és mégis megoldható, hogy hajós/kalózos birodalmat alakítsunk ki.

CSH: 2015-ben mi jellemez egy gyermekszobát?

K.H.: A minimalista megjelenés még mindig divat, de én magam nem szeretem gyerekszobába alkalmazni. A gyerekszoba a gyereknek készül, ezért az ő igényeit kell figyelembevenni. A csíkok, geometriai formák bárhol megjelenhetnek, akár a plafonon is. A baglyos motívumok mellett az állatminták még, amik egyre inkább jönnek be a divatba. Nálunk még nem annyira elterjedt, de külföldön már egyre gyakoribb az arany szín megjelenése a gyerekszobában. Ha pedig tematikus gyerekszobában gondolkodunk, ott az örökzöld témák érvényesülnek, mint a dzsungeles, kalózos vagy a hercegnős.

CSH: Egyre több otthonban megjelentek a falmatricák, falfestések. Miket kérnek leginkább a családok?

K.H: Ez általában attól függ, hogy mik a gyerekek kedvenc meséi, mesehősei. Nagyon nem mernek egyedi figurákat bevállalni a szülők, inkább a megszokottnál, ismertnél maradnak, hisz azzal nem nyúlnak mellé, ha meglepetésnek szánják. Továbbra is a Disney és a Pixar animációs meséi tarolnak. Ellenben a visszatérő ügyfelek már bátrabbak és többnyire ránk bízzák, mit festünk a falra.

Vilám McQueen társaságában

Madagaszkár szoba – az örök kedvenc

CSH: Gyakran felmerülő probléma, hogy kevés a hely, sok a holmi. Erre az esetre mit tanácsolna?

K.H.: Gyakorló anyukaként azt mondhatom, hogy nincs az a szekrénymennyiség, amit ne lehetne megtölteni a gyerek ruháival, vagy épp a játékaival. Ha igazán rendet szeretnénk a gyerekszobába – legalább látszólag – akkor a zárt szekrények erre a legjobb megoldások. Ha viszont nem akarjuk nagyobb költségbe verni magunkat, akkor vehetünk kosarakat, vödröket, gyümölcsös ládákat, amelyek elnyelik a rengeteg játékot, könyvet.

Forrás: pinterest

CSH: Ha különböző korosztályban gondolkodunk, mi az, amire a leginkább kell figyelnünk?

K.H.: Ami általánosságban igaz mindegyik korosztályra, hogy jó minőségű anyagból készüljenek a bútorok, hiszen hosszú éveket kell kibírniuk. Hazánkban nem jellemző az, ami nyugaton, hogy öt évente lecseréljük otthonunk teljes berendezését. Inkább költsünk többet rá, de hat év múlva is bútor legyen még!

Fontos, hogy lekerekítettek legyenek a szélek, fékesek az ajtók kivetőpántjai és a fiókcsúszók is. Így nem okoznak sérülést, és frászt sem kapunk attól, hogy a gyerek bevágja például a szekrényajtót és visszhangzik tőle az egész ház.

Ahogy nő egy gyerek, egyre több játéka, ruhája lesz. Még ha ki is selejtezzük egy részét, akkor sincs soha elegendő helyünk, ezért már a kezdetekkor ki kell találnunk, később mit hol fogunk tudni tárolni. Én szeretem a játéktárolóládákat, kosarakat, mert be kell csak dobálni a játékokat és már el is tűntek a kisautók, építőkockák a talpunk alól. Később ezekben a tárolókban tarthatjuk a könyveket vagy akár behajtogatva a ruhákat is.

A képek a Pingálók munkájáról készültek.