Lelki adoptálás – szellemi harc a magyarországi abortuszok visszaszorításáért

Magyarországon 30 ezer abortuszt végeznek évente, ezeknek visszaszorítását tűzték ki célul maguk elé egy piliscsabai plébánia tagjai. A József Szövetség fegyvere nem más, mint az ima, s az úgynevezett lelki adoptálás, amellyel végig kísérik egy-egy ismeretlen, veszélyben lévő magzat kilenc hónapját. A kezdeményezés egyik alapítójával, György-Deák Annával beszélgettünk.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
abortusz
2018. április 13. Czefernek Léna

– Honnan indul ki a lelki adoptálás gondolata?

A kezdeményezés gyökerei Amerikába nyúlnak vissza, amikor a 60-as évek végén zajló szexuális forradalom nyomán legálissá vált az abortusz, ezzel együtt meredeken emelkedni kezdett a beavatkozások száma. Ekkor mondta ki Fulton John Sheen, a római katolikus egyház egyik amerikai érseke, hogy ez szellemi harc, és nem meggyőzni kell az embereket az abortusz helytelenségéről, hanem imádkozni értük. A fatimai jelenések során a Szűzanya is mindig a legkisebbek védelmére buzdított, s értük való imára szólított fel, ezek hatására alakult meg 1987-ben egy lengyel egyetemista csoport, a „Nemzedékek Őrei”. Ők vállaltak először lelki adoptálást. A kezdeményezés gyorsan terjedt a világban, Magyarországra a 90-es években jutott el és a Pálos rend karolta fel a lelkiséget.

– Mit takar pontosan a lelki adoptálás kifejezés?

A lelki adoptálás során a fogadalomtévő azt vállalja, hogy kilenc hónapon át imádkozik egy születendő magzatért, illetve szüleiért. Ez utóbbit nagyon fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hiszen nem mindegy, hova születik meg a gyermek, hogy a szülők ne csupán arról döntsenek hogy nem vetetik el, de örömmel is tudják fogadni. A 9 hónap alatt minden nap elmondunk egy rövid imát, egy tized rózsafüzért és egy miatyánkot.

– Miért alapítottátok meg a József Szövetséget?

Alapvetően azért álltunk bele ebbe a feladatba, mert fontosnak tartjuk eltüntetni azokat a hazugságokat, amelyek az abortusz körül keringenek. Az egyik ilyen hazugság az, hogy az abortusz egyfajta fogamzásgátló módszer, hiszen az anya testében már ott az élő baba a fogantatás pillanatától. A másik hazugság, amit megpróbálnak elhitetni a nőkkel, hogy nincsen kapocs a születendő gyermekükkel, vagyis nem kell megszeretni, így elvetethetik őket. Holott egy anya a fogantatás pillanatától anya: megváltozik a szervezet hormonháztartása, még a gondolkodás is átalakul. A megfogant nő soha nem lesz többé lány, anya marad akkor is, ha abortálja gyermekét.  Sajnos a társadalom hajszolja bele a nőket a gyors, elhamarkodott döntésbe. Elhamarkodott, hiszen kapkodva, stresszes állapotban kell meghozni, a legtöbb terhességre ugyanis pár héttel azelőtt kerül sor, hogy még végrehajtható a műtét. Azt is elhitetik a nőkkel, hogy ugyanazok maradnak egy ilyen beavatkozás után, holott a biológiai tényeken túl statisztikák bizonyítják, hogy legtöbben már a műtőasztalon megbánják az abortuszt.

– Ez egy hatalmas vállalkozás…

Szeretnénk más, már meglévő csoportokkal összefogni, hogy együtt legyünk és tudjunk egymásról, nem utolsó sorban erősítsük egymást abban, hogy nem vagyunk egyedül a vállalással. Hosszú távú céljaink között szerepel egy országos találkozó létrehozása is. Nem véletlenül Szent Józsefet választottuk a szövetség névadójának, hiszen ő is lelki adoptálás által kapta Jézust, aki nem test szerinti gyermeke volt. De tárgyalunk a református és az evangélikus testvéreinkkel is arról, hogyan lehetne ökumenikussá tenni az imát, ők nagyon nyitottak erre. Gyümölcsoltó Boldogasszony napján 253-an tettek fogadalmat csak itt Piliscsabán lelki adoptálásra. Célunk, hogy összesen harmincezer lelki adoptálót tudjunk ebbe az imába meghívni, ennyi abortuszt végeznek ugyanis évente Magyarországon. Természetesen nem tudhatjuk, hogy a Jóisten melyik gyermeket jelöli ki a számunkra, lehet az is, hogy egy dél-afrikai gyermekért imádkozom éppen, de ez tartjuk a legfontosabb első lépésnek a hazánkban lévő abortuszok visszaszorításáért.

– Te magad is imádkozol?

Én is adoptáltam egy gyermeket, a férjem szintén, és az a tapasztalatom, hogy ez az imádság nagyon összehoz azokkal, akikkel együtt csinálod. Az én gyerekeim még kicsik, de ők is imádkoznak velünk együtt, és tényleg van egy olyan érzése az embernek, hogy befogadtunk egy kis életet a családunkba. Beszélünk esténként a babáról és meg szoktuk nézni, hogy éppen hányadik héten járhat.

– A lelki adoptálás anonim. Ismertek a hatásáról szóló történetek?

Számost tanúságtétel bizonyítja a hatékonyságot. Egy magyar, 6 gyermekes anyuka például arról számolt be, hogy a vállalt kilenc hónap alatt  – noha már úgy érezte, hogy számára lezárult a gyermekvállalás időszaka – végig vágyat érzett a szívében még egy gyermekre. A vállalás leteltével felhívták azzal, hogy örökbe tudna-e fogadni egy kisgyermeket. Ő hitet tesz amellett, hogy ezért a gyermekért imádkozott, akit ma már ő nevel. Egy másik kedves történet egy haldokló bácsiról szól, aki éveken keresztül imádkozott lelki adoptált gyermekekért, majd halálos ágyán ezeket a gyermeket mind látta maga mellett.

– Hogyan csatlakozhatunk a kezdeményezéshez?

Bárki, bármikor egyénileg is nekikezdhet az imának, de mi arra buzdítunk mindenkit, hogy jelentkezzenek nálunk a vállalásukkal. A www.lelkiadoptalas.hu oldalon van egy jelentkezési űrlap, de az ott megjelölt elérhetőségeink valamelyikén is be lehet csatlakozni. Aki részt vesz a szövetség imakörében, felkerül a térképünkre (természetesen név nélkül), láthatja, hol vannak társai, és küldünk számára imakártyát, terjeszthető plakátot is, és tartjuk vele a kapcsolatot a 9 hónap alatt. A lelki adoptálás hagyományosan Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepéhez kötődik, de mi ezen túlmenően, év közben is rendszeresen szervezünk közös fogadalomtételeket.