Lelkileg is fontos a szoptatás

Egyre kevesebben táplálják csecsemőjüket hat hónapos korig kizárólag anyatejjel Magyarországon. Ebben szerepet játszanak a biológiai tényezőkön túl a tévhitek, az ismerethiány, és a kismamák támogatását nélkülöző környezet. Pedig a szoptatás nemcsak a gyermek fizikai szükséglete miatt fontos, hanem a mentális egészségéhez, az idegrendszeri, valamint emésztőrendszeri fejlődéséhez is, nem beszélve arról, hogy az édesanya lelkiállapotának is jót tesz - tudta meg csalad.hu.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2016. május 31. Csontos Dóra

Egyre kevesebben táplálják csecsemőjüket hat hónapos korig kizárólag anyatejjel Magyarországon. Ebben szerepet játszanak a biológiai tényezőkön túl a tévhitek, az ismerethiány, és a kismamák támogatását nélkülöző környezet. Pedig a szoptatás nemcsak a gyermek fizikai szükséglete miatt fontos, hanem a mentális egészségéhez, az idegrendszeri, valamint emésztőrendszeri fejlődéséhez is, nem beszélve arról, hogy az édesanya lelkiállapotának is jót tesz.


A szoptatás jelentőségéről, a gátló tényezőkről, az anyatejes táplálásra való felkészülésről, az egészségügyi személyzet hozzáállásáról, és a tejtermelést serkentő csodakapszulákról is kérdezte a csalad.hu Schneiderné Diószegi Esztert, a La Leche Liga magyarországi szervezetének elnökét, akkreditált La Leche Liga szoptatási tanácsadót.

Mi a szoptatás jelentősége?

Diószegi Eszter: Először is azt érdemes kiemelni, hogy a szoptatás a biológiai norma, ez szolgálja a baba optimális fejlődését. Nemcsak testileg, hanem lelkileg is. Emellett még nagyon sok előnye van a gyermek szempontjából, például fontos szerepe van az immunvédelemben, elősegíti az idegrendszer érését, a bélrendszer, az emésztés és az anyagcsere fejlődését. Maga a szoptatási helyzet is pozitív hatással bír, nemcsak az anya és a baba kötődésére, hanem a csecsemő szájának, állkapcsának fejlődésére, a száj körüli izmokra. Tehát az anyatej mellett a szoptatási helyzet is kiemelkedő fontosságú abban, hogy milyen ingerek érik a kisbabát.

Miért kell ma többet beszélnünk az anyatejes táplálás fontosságáról, mint korábban? A szoptatás nem a lehető legegyszerűbb, legközkedveltebb, legismertebb és legtermészetesebb módja egy baba táplálásának?

Diószegi Eszter: Azért érdemes beszélni róla, mert generációkon keresztül, amikor az édesanyák és a kisgyerekek el voltak választva egymástól, elveszett ez a tudás, hogy mit is jelent a szoptatás, mi segíti elő, mi támogatja. Másrészt a szoptatás támogatásához nem fűződik kereskedelmi érdek, ellentétben a tápszeres tápláláshoz, ahol megjelennek – olykor elég agresszíven – a tápszergyártó cégek marketingfogásai. Harmadrészt, a kétezres évek közepétől csökken azok száma, akik babájukat annak négy hónapos koráig kizárólag anyatejjel táplálják ( 2014-ben ez 51% volt), 2015 óta pedig szintén mérséklődik azok száma, akik a csecsemőjüket – az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint – hat hónapos koráig szoptatják (2014-ben ez 34% volt). 2012 óta nő viszont a tápszerrel táplált babák aránya.

Mi áll ezen adatoknak a hátterében? A kórházi orvosok, házi gyermekorvosok, védőnők, vagyis a magyarországi egészségügyi rendszer mennyire szoptatáspárti?

Diószegi Eszter: Szoptatáspárti, mindenki tisztában van a szoptatás jelentőségével, és az elősegítés szükségességével. Inkább az információ hiányzik a rendszerből. Nagyok kevés szó esik a szoptatásról az orvosok, a csecsemőgondozók, és a védőnők képzésekor. Keveset beszélnek arról is, hogy mit lehet tenni, ha a szoptatásnál problémák merülnek fel, és ez okoz buktatókat: az ismerethiány.

Ezen túl, az édesanyák körében melyek a legfőbb gátjai a szoptatásnak?

Diószegi Eszter: A sikeres szoptatásnak három tényezője van az édesanyák oldaláról. Az elhatározás, az információ és a támogatás. Bármelyik hiányzik, az problémát okozhat. Tehát nagyon fontos, hogy az anya akarja szoptatni a kisbabáját, de ha ehhez nincs megfelelő információja, vagy a környezete támogatását nem kapja meg, akkor az anyatejes táplálásban nehézséget fog találni, és így komoly szélmalomharcot vívhat.

A nem megfelelő vagy félrevezető információk honnan érkeznek?

Diószegi Eszter: Egyrészt a tápszergyártók azok, akik különféle reklámkampánnyal megcélozzák a családokat, másrészt az édesanya környezetéből (médiából, családból, ismerősi körből) érkezhetnek olyan információk, amelyek tévútra vihetik a szoptatást. Ilyen rossz tanács lehet, hogy az édesanya időre szoptasson, meghatározott számú szoptatás szerint táplálja a kisbabáját, teáztassa a gyermeket, adjon neki cumit.

Nagyon sok a tévhit ezen a területen, ezeket is mind az információhiány generálja?

Diószegi Eszter: Igen. Kevés az információ a szoptatás élettani alapjairól, így könnyen gyökeret vernek olyan hiedelmek, amelyek nem állják meg a helyüket.

Ilyen például az egyik leggyakrabban elterjedt tévhit, hogy a hosszú időtartamú szoptatás káros a mellre?

Diószegi Eszter: Igen, ez valóban egy tévhit. A várandósság alatt a mell szerkezete megváltozik, felkészül a szoptatásra, de a szoptatás ideje alatt a mell nem változik, hasonlóan működik. A szoptatás vége után azonban valóban tapasztalhat az édesanya egy olyan változást, hogy miközben a tejtermelő mirigyállomány elkezd leépülni, a zsírszövet még nem épül vissza, ehhez kell egy kis idő, de aztán ez fokozatosan megtörténik, menstruációs ciklusonként, bár valóban sosem lesz olyan, mint a várandósság előtt volt. Szeretném hangsúlyozni, hogy onnantól kezdve, hogy elindult a tejtermelés, teljesen mindegy, hogy valaki tíz hónapot vagy négy évet szoptatott, mert a mell szerkezete ehhez tud idomulni.

Közkeletű hiedelem még, hogy a tejtermelés a mellméreten, vagy a szerencsén, vagy az anya alvásmennyiségén, esetleg étkezésén múlik.

Diószegi Eszter: Igen, ezek is tévhitek. Tudnivaló, hogy a mellméretnek – extrém esetektől eltekintve – semmi köze a tejtermeléshez. A mellméret a zsírszövet mennyiségének függvénye, és a zsírszövet nem vesz részt a tejtermelésben. Azok, akik sokat és sikeresen szoptattak nem szerencsések, hanem nagyon is sokat tettek ezért. Az édesanyák 95-97%-a tudna kizárólag szoptatni a baba hat hónapos koráig, de ez sajnálatosan nem így van. Ehhez a már említett ismerethiány járul hozzá. Az étkezésnek sincs nagyobb jelentősége a szoptatásban, annál inkább az édesanya jó közérzetében, erőnlétében. Ha a kismama boldog, jól érzi magát és lelkileg is rendben van, annak pozitív hatása van a szoptatásra is.

Hogyan lehet növelni a tejtermelést? Elég sok serkentő tea és kapszula került a piacra mostanság.

Diószegi Eszter: A kapszulák, teák és egyebek szerintem a folklór területének sajátosságai. Az igény szerinti és kizárólagos szoptatás tudja leginkább elősegíteni a megfelelő tejtermelést. Minden kisbabának más a tejigénye és az a jó, ha a baba kommunikál a mama szervezetével, hogy mennyi tejre van szüksége és fontos, hogy a jelzései után mellre kerülhessen és beálljon a kereslet-kínálat elve alapján a tejmennyiség.

De a kezdő édesanya honnan tudja, hogy a gyermeke jól lakott, és nem azért sír, mert éhes?

Diószegi Eszter: Az egyes szoptatások mérése nem mérvadó, mivel minden baba más anyatej-mennyiséget igényel, így ebből az adatból semmit sem tudunk meg. Ráadásul a tej nem mindig ugyanaz a tej, változik az összetétele napszakról napszakra, egyszer laktatóbb, másszor kevésbé az, egyikből többet igényel a baba, másikból kevesebbet. Ha a csecsemő szépen gyarapszik, a meghatározott időközönként van pisis pelenkája, korának megfelelően rendben van a székletürítése, akkor minden bizonnyal elegendő a tejbevitel még akkor is, ha például más ismerős kisbabákhoz viszonyítva a baba többször vagy kevesebbszer szopik, jobban vagy kevésbé jól gyarapszik.

A tej mennyisége ráadásul nemcsak napszakonként, hanem több havonta is változhat, csökkenhet. Ilyenkor megijednek az anyák, hogy nem tudják megadni gyereküknek a kellő mennyiséget. Van, aki ilyenkor nyúl a tápszer után…

Diószegi Eszter: Ritka, hogy derült égből lecsökken vagy elapad a tej. De ha ilyen probléma van, mielőtt tápszerhez nyúlnának, vagy kétségbe esnének, keressenek meg egy szoptatási tanácsadót telefonon vagy e-mailben, vagy látogassanak el egy baba-mama csoportba. Nyugodtan feltehetik a kérdéseiket és szakértőtől, vagy a csoportokban többgyermekes édesanyáktól kaphatnak megerősítő, megnyugtató választ.

Méltánytalanul keveset hallani a szoptatási tanácsadókról. Az ő szaktudásuk, segítségük mire terjed ki?

Diószegi Eszter: Szoptatási tanácsadóhoz akkor érdemes fordulni, ha az édesanyának a szoptatással kapcsolatban valamilyen kérdése van. A La Leche Liga tanácsadói mind olyan szakértők, akik gyermeküket, gyermekeiket maguk is hat hónapos korig kizárólag és egy éves koron túl is szoptatták, emellett nagyon magas szintű képzést kaptak a szoptatásról, ebből adódóan  hasznos, gyakorlati tanácsot tudnak adni.

 

A szülés módja hat a tejteremelésre?

Diószegi Eszter: A tejtermelésre, a tejtermelő képességre, a tejmennyiségre nem, de a szoptatásra igen. Tehát arra, hogyan indul a szoptatás, mert ha az anya nem kap támogatást, „meredek zuhanórepülésbe” kezdhet a szoptatós kapcsolat. Hatással van a szoptatásra, hogy a szülés után azonnal mellre kerülhet-e a kisbaba, együtt lehet-e az édesanyával, kap-e cumit, cumisüveget, szükségtelen pótlást, illetve az anya éjszaka is szoptathatja-e a babáját.

Mennyire zavarhatja meg a szoptatást az a nem ritka kórházi gyakorlat a szülések után, hogy a nővérek estére cukros vizet adnak a csecsemőknek, illetve a kezdő és bizonytalankodó édesanyákat a tápszeres táplálás felé terelik?

Diószegi Eszter: Amennyiben orvosi szakvélemény indokolja, akkor szükséges a pótlás, bár ez ideális esetben saját lefejt vagy donor női tej. Ha a babát éjjelre elkülönítik az édesanyjától, és kimarad az éjszakai szoptatás, a mellet kevesebb inger éri, netán ha cumit, cumisüveget is adnak a gyermeknek, az negatívan befolyásolja a baba szopási technikáját. Ha pedig cukros vízzel megtöltik a baba pocakját, akkor kevesebbet szopizik, így rossz irányba befolyásolhatja a tejtermelést, a szopási készséget és a testsúlyt. Tehát fontos, hogy a szülés után megfelelő támogatást kapjanak a nők.

Ráadásul nehezíti az anyák dolgát, hogy a szoptatásról olykor mást mond a kórházi orvos, a házi gyermekorvos, a védőnő, a csecsemőgondozó, a család, és így nehéz tisztán látni.

Diószegi Eszter: Igen, nehéz, emiatt is fontos, hogy képzett szakembertől kérjen tanácsot az édesanya. A szoptatási tanácsadók tudására érdemes hagyatkozni, egyrészt a képzettség, másrészt a kommunikáció miatt. A La Leche Liga tanácsadói az édesanyákat igyekeznek támogatni, meghallgatni, és aztán velük együtt megtalálni a legmegfelelőbb megoldást.

Ha valakinek elapad a teje, azt milyen esetekben lehet visszafordítani?

Diószegi Eszter: Ha kevés az anyatej, mert a baba keveset kerül mellre, nem hatékonyan szopik, vagy az anya időkorlátozást próbál bevezetni a szoptatásban, ez sok esetben orvosolható megfelelő szoptatási gyakorlattal, információval, támogatással.. Sőt, ha elapad a tej, amihez minimum hat hét kell, még akkor is lehet segítség és a tejtermelés visszahozható.

Fel lehet készülni a szoptatásra a várandósság alatt? Kell ezzel kérdéssel foglalkozniuk a kismamáknak?

Diószegi Eszter: Mindenképpen érdemes. Gyakori, hogy a kismama csak a szülésig lát, úgy gondolja, hogy utána lesz, ami lesz, minden jól alakul. De sokszor nem ez szokott történni, az elbizonytalanító helyzetekben jól jön az előzőleg megszerzett információ. Úgyhogy érdemes tájékozódni, baba-mama csoportba ellátogatni, ahol bármit megkérdezhet a kismama más, tapasztalt anyáktól. Ez sokat jelenthet majd neki a későbbiekben.