Mediációval a párkapcsolatokért

Családi harmóniánk megőrzése érdekében fontos, hogy konfliktusainkat békésen, mégis hatékonyan tudjuk kezelni. Dr. Léhner Zsuzsanna ügyvéd-mediátorral arról beszélgettünk, hogy a mediáció miképp segíthet a párkapcsolati problémák megoldásában.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. november 20. bencze.aron

Családi harmóniánk megőrzése érdekében fontos, hogy konfliktusainkat békésen, mégis hatékonyan tudjuk kezelni. Dr. Léhner Zsuzsanna ügyvéd-mediátorral arról beszélgettünk, hogy a mediáció miképp segíthet a párkapcsolati problémák megoldásában.


– Mi a mediáció lényege?

– Közvetítést, békéltetést jelent. Olyan konfliktuskezelési módszer, amely hozzásegíti a feleket ahhoz, hogy mindkettejük érdekét szolgáló megegyezéssel oldják meg a problémájukat. Ebben segíti őket pártatlan közvetítőként a mediátor, aki a hivatalos névjegyzékben szereplő, megfelelő képzettséggel rendelkező szakember. A mediáció számos életterületen alkalmazható, így többek között családi, párkapcsolati konfliktusok esetén.

– Mikor célszerű a mediáció?

– Minden esetben ajánlott, ha a felek között olyan – akár egyszeri, nagyobb, akár hosszan elhúzódó, folyamatosan visszatérő – konfliktus van, amit segítség nélkül nem tudnak megoldani, de szeretnék a kapcsolatot, a jövőbeni együttműködést fenntartani. Válás esetén például az is fontos szempont, hogy az érintettek elkerüljék a hosszadalmas, költséges és meglehetősen stresszes bírósági utat.

– Miben rejlik ennek a módszernek a hatékonysága?

– Az eljárás lényege, hogy nem a múltra, a negatívumokra koncentrálunk, hanem a kapcsolat értékeire, a közös jövőbeli célokra és az elfogadható gyakorlati megoldásokra összpontosítunk. Mindig öröm látni, ahogy egy kapcsolat új életre kel az elfeledett, elhanyagolt értékek újrafelfedezésével. A sérelmek tisztázása és feldolgozása, majd a felek erényeinek, jó tulajdonságainak kölcsönös hangsúlyozása olyan pozitív folyamatokat indít be, amelyek begyógyítják a sebeket és újjáépítik a kapcsolatot. A gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy mediáció segítségével a szakítás, válás felé haladó párkapcsolatok nagyon sok esetben nemcsak megmenthetők, de jobbá is tehetők. Ha mégis elkerülhetetlen a válás, ez sokkal gyorsabban és kíméletesebben érhető el, mint pereskedéssel. A legfontosabb szempont, hogy így jóval kevésbé sérülnek a gyerekek, márpedig az ő egészséges fejlődésük és jövőjük mindennél fontosabb. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a mediáció sokkal költségkímélőbb megoldás, mint a jogi út.

– Melyek a mediáció előnyei a bírósági úttal szemben?

– Az egyik legfontosabb az időtényező. A mediáció időtartama rövid: néhány hét, maximum néhány hónap, de az sem ritka, hogy csupán néhány nap. A másik jelentős előnye, hogy egyik fél sem kerül ki vesztesként, mert az a cél, hogy olyan megoldás szülessen, amely mindkét fél számára méltányos és előnyös. A mediáció bizalmas: az eljárás nem nyilvános, a mediátort titoktartás kötelezi, bíróságon sem hallgatható ki tanúként az ügyben. Arról se feledkezzünk meg, hogy míg a pereskedés az ellentéteket erősíti, a mediáció a stresszmentes együttműködést. Ez különösen fontos, ha a felek kapcsolata a jövőben is fennmarad (pl. közös gyermekek szülőjeként, munkatársként, stb.). A mediáció során a felek teljes kontrollt gyakorolnak az ügy felett, nincsenek kiszolgáltatva egy külső döntéshozónak.

– Mi a különbség a párkapcsolati és a válási mediáció között?

– Párkapcsolati mediáció akkor javasolt, ha egy házasságban, élettársi kapcsolatban, párkapcsolatban olyan konfliktusok vannak, melyek rontják a kapcsolat minőségét, a felek közérzetét, és amelyeket segítség nélkül nem tudnak megoldani. Ezek a problémák azonban még nem olyan súlyúak, hogy a felek a kapcsolatot fel akarják számolni, sőt, annak helyreállítására, megjavítására törekednek. Ilyenkor az egyéni előkészítő beszélgetések során elsősorban a problémát kiváltó okok feltárására összpontosítunk. Az érintettek együttes részvételével zajló mediációs ülés alatt a krízis okain és azok megoldási lehetőségein kívül kiemelten koncentrálunk a kapcsolat értékeire, ami segít az újjáépítésben. A felek a mediátor segítségével rövid- és hosszútávú stratégiát dolgoznak ki, hogy kapcsolatukat harmonikusabbá, boldogabbá tegyék. A válási mediáció azoknak a pároknak szól, akik szerint házasságuk menthetetlen, de egyrészt szeretnének békében elválni, másrészt keresik a jövőbeni együttműködés lehetőségét, például mert közös gyermekeket nevelnek, vagy ennek hiányában is szeretnék megőrizni jó emberi kapcsolatukat. A válási mediáció célja a gyors és békés egyezség az évekig tartó, stresszes válóperes viták helyett. A mediáció rövidebbé és elviselhetőbbé teszi a krízisélményt, a válás utáni gyász feldolgozását, és felgyorsítja a válást követő újrakezdést. Ilyenkor a kapcsolat tanulságain túl annak értékeire koncentrálunk, kidolgozzuk az együttműködési stratégiákat és előkészítjük a megállapodást. Végül írásba foglaljuk a létrejött egyezséget.