Megjelent az Apa Magazin!

Vida Ferenccel a Három Királyfi, három királylány Apa (is) csak egy van konferencián találkoztunk. Ferenc a pár hete megjelent hiánypótló Apa Magazin főszerkesztőjeként és egy tíz hónapos kislány édesapjaként vett részt a beszélgetésen, és ebben a kettős tisztségében kérdezzük őt mi is.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2016. október 26. Csontos Dóra

Vida Ferenccel a Három Királyfi, három királylány Apa (is) csak egy van konferencián találkoztunk, ahol az Apák a médiában kerekasztal meghívottja volt, Ungváry Renátával (HelloBaby Magazin), Krúdy Tamással (Elle Man) és Rajcsányi Gellérttel (Mandiner) együtt. Ferenc a pár hete megjelent hiánypótló Apa Magazin főszerkesztőjeként és egy tíz hónapos kislány édesapjaként vett részt a beszélgetésen, és ebben a kettős tisztségében kérdezzük őt mi is. Sőt, tulajdonképpen egy harmadikban is, hiszen Vida Ferenc a Playboyt is szerkeszti.


A kapott tiszteletpéldányt lapozgatva csak ámulok: milyen igényes, tartalmas, színes. Lelkesen adom a férjem kezébe, de az ő reakcióját látva elgondolkodom: vajon férfiak fogják ezt a lapot olvasni vagy inkább a nőket fogja jobban érdekelni?

Miért pont Apa Magazin? Honnan az ötlet?

Vida Ferenc: Magazinkiadóként igyekszünk nyitott szemmel járni és felfigyelni azokra a változásokra, amik az emberek érdeklődését is alakítják. Azt vettük észre, hogy egyre több férfi tolja egyedül a babakocsit, egyre több apukát látunk a játszótereken és saját környezetünkben szétnézve is azt látjuk, hogy egyre több férfi szeretne az első perctől aktívan részese lenni gyermeke életének. A probléma az, hogy sokan nem igazán tudják, hogyan kezdjenek neki, hiszen senki nem mutatja meg, vagy mondja el nekik, hogyan is kellene ennek nekikezdeni. Miközben ha egy nő bejelenti, hogy gyermeket vár, akkor onnantól kezdve elképesztő mennyiségű információ ömlik hozzá, addig egy férfit senki nem készíti fel az apaságra. Erre a feladatra magazinunk sem vállalkozik, de szándékaink szerint komoly segítséget nyújt benne.

Az apaság elég tág fogalom. Hogyan és mi alapján választottátok ki a tartalmakat?

Vida Ferenc: Tény, hogy teljesen más egy négy hónapos, egy négy éves, vagy egy 14 éves gyerek szülőjének lenni, hiszen egészen más feladatok, kihívások és érzések jelennek meg az apaság vonatkozásában. Az Apa Magazin megalkotásakor az volt a célunk, hogy a lehető legtöbb apa magáénak érezze a magazint – az is, akinek csak most fog megszületni a gyereke és az is, akinek már unokája van. A visszajelzések alapján azt gondolom, hogy ez sikerült is, ahogyan a fiús és a lányos témákat is igyekeztünk fele-fele arányban elosztani.

Mi a célja ennek a magazinnak?

Vida Ferenc: Segítséget adni a férfiaknak abban, hogy megéljék az apaságot és inspirációt arra, hogy kihozzák belőle a maximumot. Előbbit magyar apák őszinte vallomásaival, utóbbit számos praktikus „how to” anyaggal és programajánlóval igyekszünk elérni.

Milyen gyakorisággal jelenik majd meg?

Vida Ferenc: Mivel előttünk még senki nem csinált ezzel a témával foglalkozó magazint, ezért mi sem tudtuk pontosan, mennyit lehet ebből eladni a piacon, éppen emiatt óvatosan kezdtünk neki az építkezésnek. Első körben háromhavonta kell keresni a friss Apa Magazint, de okkal vagyunk bizakodóak.

Kikből áll a szerkesztőség és kik a szerzők? Úgy látom, nemcsak férfiak, nők is vannak köztük.

Vida Ferenc: Az Apa Magazin különös pikantériája, hogy a szerkesztőség magja szinte megegyezik azokkal, akik a Playboyt állítják elő. Az, hogy az Apa Magazin mégis egészen más hangulatú lett, jól mutatja a csapat hihetetlen szakértelmét és az újra való nyitottságát. A szerzők között természetesen nők is vannak, hiszen őket semmiképpen nem szerettük volna kirekeszteni a magazinból, de a szerzőgárda többségét férfiak, zömében apák alkotják. Az Apa Magazinban remek cikket írt többek között a Playboy főszerkesztő Bus István, a totalcaros Winkler Róbert, vagy a Magyar Narancs filmkritikusa, Köves Gábor.

Az interjú még nem ért véget. Olvass tovább a Csalad.mandiner oldalán!