Megtermékenyítő gondolat

A gyermekáldás elmaradása, a meddőség az egyik legnagyobb titok, olyan tabu, amiben napjaink Magyarországán megközelítőleg háromszázezren érintettek, de a WHO adatai szerint világszerte is a reproduktív párok mintegy 11–15 százaléka küzd ezzel a nehézséggel.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2014. november 13. Paulik András

A gyermekáldás elmaradása, a meddőség az egyik legnagyobb titok, olyan tabu, amiben napjaink Magyarországán megközelítőleg háromszázezren érintettek, de a WHO adatai szerint világszerte is a reproduktív párok mintegy 11–15 százaléka küzd ezzel a nehézséggel. Dr. Lux Elvira klinikai szakpszichológus sok évtizedes gyógyítói és oktatói tapasztalatát sűrítette módszerbe, amelyet kész átadni azoknak, akik szembe tudnak nézni a tünetek mögötti mélységekkel, szeretnék feltárni az okokat és megkeresni a személyre szabott megoldást.


Klinikai szakpszichológusként a szomatikus okok lelki hátterének felderítésével, szexuálpszichológiával foglalkozott, és nem mellesleg felvilágosító munkát is végzett, egész generációk nőttek fel a tanácsain. Mi indította a most debütáló Lux Baba Program létrehozására?

– A helyzet az, hogy megöregedtem, és mivel nem vagyok irigy ember, szerettem volna továbbadni mindazt, amit tudok. Annál is inkább, mert én vagyok az egyik magyar anya, mégpedig olyan, akinek a sajátja mellett 509 plusz gyereke van. Hogy még hány született korábbi meddő házasságokból, nem tudom pontosan, mert amikor a probléma megoldódott, sokan nem jeleztek vissza. A mór megtette kötelességét, a mór mehet, így van ez rendjén. A szexuálpszichológia mellett mindig foglalkoztam meddőséggel is, az első ilyen gyerekem, akivel kapcsolatot tartok most lesz 44 éves, a legutolsó pedig néhány hónapos, ma is meglátogatnak az édesanyjával. Azt gondoltam tehát, hogy tovább kellene vinni ezt a fáklyát, változtatni a fogyatkozás tendenciáján és csoportos formában átadni mindazt a tapasztalatot, amit ötven év alatt az egyéni terápiák során szereztem. Szeretnénk a hozzánk fordulókatvisszajuttatni az áldott állapot élményvilágába, hozzásegíteni, hogy ne csak akarják a gyermeket, de vágyódjanak is rá. Az akarat ugyanis tudatos jelenség, de a hit, amiről tudjuk, hogy hegyeket mozgat, a remény és az érzelem többre képes, megnyitja a tudattalan kapuját és ezzel a testi gátakat is feloldja.

Hogyan férhetünk hozzá a tudattalanhoz?

– Ebben segít a program, a csoportos terápia, az egyéni foglalkozások és az olyan termékenységet fokozó módszerek és lehetőségek, mint a kognitív viselkedésterápia, a hipnoterápia, a relaxáció. Megmutatjuk hogyan lehet mindezek segítségével az embernek önmagát befolyásolni, koordinálni, támogatni, gyógyítani, amiben nagyon sokat segít a saját szervezetünk, a zseniálisan és csodálatosan működő természet.

Hogyan történt ez a klinikai gyakorlatban az egyéni terápiában?

– A meddőség súlya többnyire a nőké, még akkor is, ha valójában nem náluk van a probléma. Hajlamosak ugyanis magukra vállalni ennek minden terhét és úgy gondolni, hogy „biztos velem sincs minden rendben”.

Folytatás a Képmás magazin novemberi számában.