Minek szültem gyereket, ha képtelen vagyok ellátni?!

Nekem talán szerencsém volt, mert egyik gyermekem születése után sem éreztem, hogy depressziós lennék. Bár férjemnek más emlékei vannak, én váltig állítom, hogy nem fordult elő. Május a szülés utáni depresszió hónapja. Egy kicsit annak jártunk utána, hogy milyen lelki és testi tünetei lehetnek ennek a betegségnek.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
várandósság
2017. május 19. VEB

Bogár Zsuzsa tanácsadó pszichológus segített nekünk a témát szakmai oldalról megközelíteni. “Ma már általánosan elfogadott tény, hogy a nők a szülés utáni időszakban az átlagosnál jobban ki vannak téve a depresszió kockázatának. Ennek ellenére a szülés utáni depresszió még mindig tabutémának számít. Az újdonsült anyukában hatalmas bűntudatot kelt, hogy bár a szülés utáni időszak a „felhőtlen boldogság” időszakának kellene lennie, ő azonban öröm helyett valami egészen mást érez. Többek között éppen az anyasággal kapcsolatos elvárások azok, amelyek megnehezítik, hogy az anyuka önmaga előtt is elismerje: segítségre lenne szüksége.

A statisztikák szerint a frissen szült nők 50-80%-ánál, általában a szülést követő 3-4. napon jelentkezik az úgynevezett baby blues vagy más néven gyermekágyi szomorúság.

Továbbra sincs egységes vélemény arról, hogy külön kategóriába való sorolást indokoló különbség lenne a szülés utáni és a más időszakban fellépő depresszió között. Több kutatás is azt mutatja, hogy a depressziózavar kialakulásának gyakorisága a posztnatális időszakban nagyjából hasonló az átlag lakosságéhoz. Figyelembe kell viszont venni a tényt, hogy sok erre vonatkozó vizsgálatból, amely az anyukák által önkéntes alapon kitöltött teszteken és kérdőíveken alapult, talán épp azok „maradnak ki”, akiket a leginkább sújt a hangulati zavar.

A mentális zavarok diagnosztikai és statisztikai kézikönyvének (DSM) utolsó, negyedik kiadása szerint a szülés utáni depresszió nem különálló zavar. A kézikönyv úgy határozza meg ezt, mint azoknak a depressziós tüneteknek az összességét, amelyek a gyerek születését követő négy héten belül jelentkeznek.

A legújabb kutatások szerint ugyanakkor a depresszió nemtől függetlenül fenyegeti az újdonsült szülőket. A University College London kutatói arra a megállapításra jutottak, hogy a 12 évesnél fiatalabb gyereket nevelő szülőknél viszonylag gyakran lép fel depresszió, a legnagyobb eséllyel a gyermek első életévében. Újdonságnak számít azonban az a megállapítás, hogy az apák 4 százaléka is depressziós tünetekkel fordult orvoshoz a gyerek egyéves kora előtt. Vannak, akik a jelenséget kultúrafüggőnek tartják, azt állítva, hogy csak az ipari társadalmakban gyakori, máshol alig ismerik. A magyarázat az lehet, hogy a nyugati társadalmakban az anyaszerep nem kapja meg a kellő elismerést, ráadásul a tágabb család annyira szétszéledt, hogy senki sincs az anya közelében, aki segíteni tudna. „Nem vagyok képes megbirkózni a nehézségekkel”

A posztpartum depresszió diagnosztikai kritériuma, hogy a tünetek 10 napnál hosszabb ideig, maximum egy évig fennálljanak. A tünetek megegyeznek a major depresszív epizód tüneteivel: szomorúság, erőtlenség, önvád, kétségbeesés, sírósság, alvászavar, csökkent gondolkodási, koncentrációs és döntési képesség, és az az érzés, hogy nem képesek megbirkózni a nehézségekkel. A gyermekágyi depresszióban szenvedő nők általában súlyos szorongástól, pánikrohamoktól is szenvednek, és nem mutatnak érdeklődést a gyermekük iránt.

Ennek következtében komoly veszélybe kerülhet az anya-gyerek kapcsolat és ez kihat a csecsemő egészségére is. A legtöbb esetében azonban szerencsére enyhe lefolyású a szülés utáni depresszió, és nem kísérik olyan mértékű öngyilkossági gondolatok, mint a depresszió egyéb formáit. Kialakulását több tényező együttes hatása határozza meg: szerepe van az egyéni hajlamnak, hormonális változásoknak és a megváltozott élethelyzettel kapcsolatos pszichés stressznek is. Fokozottan veszélyeztetettek azok a kismamák, akik korábban – akár a megelőző terhesség során, vagy ettől függetlenül –, mutattak depressziós tüneteket. Illetve már az is hajlamosító tényező lehet, ha a családon belül már előfordultak depressziós esetek.”

 

További cikkek a témában:

Szülés utáni depresszió 1.

Szülés utáni depresszió 2. 

Szoptatás utáni depresszió