Mosni vagy szemetelni? Pelenka dilemma

Ahol kisbaba van a családban, ott fel sem tűnik: egy pelenka a szobában, egy pelenka a táskában, egy pelenka a fiókban. Mérhetetlen mennyiséget használunk pelenkából addig az időpontig, amíg a gyermek szobatiszta lesz. Vannak praktikus, ritkábban használt megoldások: a mosható pelusok. Gubis Szandrával beszélgettünk.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2016. november 08. Vajda Boglárka

Ahol kisbaba van a családban, ott fel sem tűnik: egy pelenka a szobában, egy pelenka a táskában, egy pelenka a fiókban. Mérhetetlen mennyiséget használunk pelenkából addig az időpontig, amíg a gyermek szobatiszta lesz. Vannak praktikus, ritkábban használt megoldások: a mosható pelusok. Gubis Szandrával beszélgettünk.


Családháló: Mi a tapasztalatod, hányan használják Magyarországon a mosható pelenkákat?

Gubis Szandra: Egyre több emberhez eljut ennek a híre, bár nagyon sok ellenérzés van vele kapcsolatban, a múlt, a szüleink tapasztalata miatt. Egyre több Mosható Pelus Klub indul országszerte, próbáljunk bemutatni ezt a kézzelfogható és nagyszerű megoldást az édesanyáknak.

CSH: Hogyan választhatjuk ki, nekünk melyik fajta a megfelelő?

GSZ: Sok helyen már bérelni is lehet ezeket a pelenkákat.

CSH: Bérelni, egy pelenkát?

GSZ: Igen. Ez a gyakorlatban is nagyon jól működik. Nagyon sok ügyes kezű magyar anyuka is van, akik ezeket a pelenkákat meg tudják varrni, így már nem kényszerül, aki ezt a fajta pelenkát szeretné használni, hogy külföldről rendeljen. Otthon dolgozó anyukák termékei ezek.

CSH: Sokan, akik meghallják, hogy mosható pelenka, visszaemlékeznek a saját szüleikre, a saját gyerekkorukra és összeszorul a gyomruk a mosható pelenka tisztításának kínjaira emlékezve. ez, hogy néz ki a modern mama szemével?

GSZ: A modern mama szemével ez úgy néz ki, hogy amikor azt mondják nekem, hogy nekem nincs időm koszos pelust sikálni, mosni a pelenkákat, akkor én mindig azt mondom, hogy amennyi idő alatt elmondta ezt a gondolatot, addig én három pelust ki is mostam. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy a pisis pelust elöblítjük, a kakis pelenkából pedig a kis papír betéten a kaka a WC-ben landol, és szépen le lehet húzni, és így oda kerül, ahova való. Az eldobható pelenkában is ez egy veszélyes hulladék, attól függetlenül, hogy baba kaki.

CSH: Milyen hőfokon lehet ezeket mosni?

GSZ: Anyagtól függően van a mosás ajánlása. A bambuszpelenkát 40 fokon, a többi pamut pelenkát 60 fokon. A bambuszpelenka 15-17 órát is elbír a gyereken. Kényelmes, puha, tiszta. 8 dl folyadékot képes beszívni és antibakteriális hatású, nincs semmi visszafertőződés.

CSH: Milyen típusok vannak még?

GSZ: Van például frottír belső, amire kell egy külső pelus. Gyakorlatilag ez olyan, mint régen a gumibugyi volt, csak ez szebb, állítható, kitörölhető.

CSH: Meddig bírják a használatot? Például a bambusz pelenka?

GSZ: Éveken át. Nagyon sokan vesznek használt pelusokat. Mint a használt ruhákat. Kinőtte a gyerkőc, megunta az anyuka, akkor továbbadja.

CSH: Ezt komolyan mondod?

GSZ: Igen, vannak olyan pelenkák, amik 2-3 gyereket is kiszolgálnak gond nélkül. lehet, hogy gumit vagy tépőzárat kell cserélni, de maga a nedvszívó rész hibátlan. Minél többet mosunk egy pelust, annál többet szív.

CSH: Mivel lehet meggyőzni azokat, akik azt mondják, na nem. Én használt pelenkát nem veszek.

GSZ: Azt szoktam mondani, hogy használt ruhát is veszünk a kisbabánknak. Arról a bodyról sem lehet tudni, hogy nem lett-e korábban kakis, nem bukta-e esetleg le.

CSH: Hol lehet hozzájutni?

GSZ: Az interneten főként. Érdemes utánanézni, vannak olyan helyek is, ahol meg lehet nézni, és meg lehet tapogatni.

CSH: Mennyibe kerülnek?

GSZ: 700 forinttól 6-7000 forintig terjednek. Típustól függően.

CSH: Ha szembeállítjuk az eldobható és a mosható pelust a gyakorlatban, szigorúan az anyagiakat nézve, mi a tapasztalat?

GSZ: Egy átlagos árú eldobható pelenkára, a gyerek két éves koráig 250 ezer forintot költünk, míg a moshatónál ez 150 ezer forint ha teljesen új készletet vásárolunk.