„Nincs nagy tervem, csak egy kis csendes apaforradalom” – interjú Léder Lászlóval, az Apa Akadémia alapítójával

Egyre többen ismerik fel/el, hogy súlyos apahiány van az egész világon, ami alól sajnos nem kivétel Magyarország sem. A február végén indult és május 10-én harmadik előadását tartó Apa Akadémia alapítója a helyzet tudatosításában és a megoldások keresésében igyekszik segíteni. Léder Lászlóval beszélgettünk a jelenségről, annak okairól és lehetséges kiutakról, valamint arról a felismerésről, hogy az igazi apaság egyaránt hiányzik az apáknak, az anyáknak és a gyerekeknek.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
interjú
2017. május 08. Antal-Ferencz Ildikó

Mennyire súlyos az apahiány Magyarországon? Mik a legfontosabb „tünetei” a jelenségnek?

Magyarország „apa szempontból” elég nagy bajban van. Én továbbra is fenntartom azt a véleményem, hogy a mai magyar családok első számú problémája az apák hiánya. Az aktív apák hiánya hozzájárul a válások magas számához, és jelentősen rontja a most felnövő generáció általános életkilátásait. Az apátlanság egész egyszerűen népegészségügyi probléma.

Miben látod a megoldás fő irányát és a legfontosabb tényezőit?

Azt gondolom, hogy az anyák és apák érzékenyítése nagyon fontos feladat. Sokszor tapasztalom, hogy magasan iskolázott emberek is hitetlenkedve hallgatják, mikor azt mondjuk, hogy az apa ugyanolyan fontos egy gyermek számára, mint az anya.

Ugyanakkor rendszereink sem kedveznek az apa-anya centrikus családnak. Legfontosabb lenne a munka-magánélet frontján belépnünk a 21. századba, sajnos ez lassan történik. A nők rugalmas, valós részmunkaidőben történő, távmunkával támogatott munkavállalásával egy időben csökkenteni kellene a férfiak munkában eltöltött idejét. Lehessenek többet a családjukkal és a gyerekeikkel, vállalhassanak többet a nevelés és gondoskodás feladataiból.

Fontos és sürgető a válási gyakorlat teljes újragondolása is. Ez nemzeti létkérdés. A mai működés tulajdonképpen futószalagszerű apátlanításnak nevezhető. Az ötven-ötven százalékos kötelező láthatás bevezetése sokat segíthetne.

Hogyan tud mindebben segíteni az Apa Akadémia?

Az Apa Akadémia anyáknak és apáknak, sőt családalapításra készülő fiataloknak is szól.  Mindenki számára elérhető, nyitott előadásokkal és workshopokkal. Az Apa Akadémia két fontos dolgot vállal fel: az egyik a tudományos ismeretekre alapozott apalélektan képviselete, a másik a gyakorlati, a mindennapokban is jól használható tudás átadása. Jellemzően beszélgetős előadásaink vannak, a résztvevők élethelyzetére, kérdéseire próbálunk reagálni. Kolléganőm és előadótársam, Dézsi Réka szakmai tudása mellett még egy fontos szerepet hordoz: ő képviseli a női és anyai szempontot az apaság kérdéseiben.

Mi az első 3 hónap tapasztalata: mennyire nyitottak a mai (leendő) apák az ezzel kapcsolatos pszichológiai elméleti és gyakorlati tudásra? Van egyáltalán igény az ilyesmire ma nálunk?

Óriási és növekvő igényt látunk. Egyre többen keresik az utat, hogy aktív, a családjuk és gyermekeik életében résztvevő apaként élhessenek. Az Akadémia résztvevői aktív, sok kérdéssel érkező 25-45 év közötti apák, illetve párok. Jellemző az estjeinkre, hogy még soha nem tudtuk fél nyolckor befejezni az előadásokat, annyi a kérdés és a hozzászólás. Az apák egymásnak is közvetlen jó példákat és tanácsokat adnak. Sokszor mi magunk is, mint előadók sokat tanulunk a résztvevőktől, új dolgokat hallunk. Ez nagyon motiváló. Igazából itt is a coaching-megközelítést alkalmazzuk, mint a vállalati tanácsadásunkban, az Apa Coachingban.

 

Mi az az Apa Coaching?

Azt mondják, hogy a munkáltatók keresik a családos férfiakat, mert lojális és jó munkaerőnek tartják.  Az apa szerep és a munkahelyi megfelelés azonban sokszor komoly konfliktusokhoz vezetnek. Az Apa Coaching az apai munka-magánélet egyensúly érdekében jött létre. Jellemzően vállalatok számára végzett tanácsadás, annak érdekében, hogy családos vagy családalapításra készülő férfiak ne őrlődjenek fel a sokszoros elvárások között. Technikákat tanítunk, jó gyakorlatokat adunk át.

Milyenek az első visszajelzések?

Az Akadémia estéi kimondottan jó hangulatúak. A komoly témák mellett mindig ott a humor és a nevetés. Aki ide eljön, egy kicsit le is ereszthet. A kérdéseket anonim, írásos formában is fel lehet tenni, emiatt senkinek sem kell szorongania. Ahogy említettem, a hallgatóság soraiban 20 évesek és 70 felettiek is vannak, férfiak és nők, párok. Van olyan család, ahol a szülők felváltva járnak az előadásokra és otthon elmondják egymásnak, amit hallottak. Van olyan résztvevőnk, aki munkahelyet váltott az első előadásunk után. Ezek szép és nagy dolgok.

Eddig két ún. alapozó előadást tartottatok. Mivel zárul a „tanév”?

Most május 10-én is izgalmas kérdéssel folytatjuk: „Fiús apák, lányos apák”. Beszélgetős előadást tartunk arról, hogy miben különbözik a fiúk és a lányok apai nevelése, sorra vesszük a leggyakoribb, nehezen kikerülhető apa-csapdákat. Május 30-án pedig „Apa-libikóka” címmel a munka-magánélet egyensúly megoldására keresünk közös, gyakorlati válaszokat egy műhelymunka keretében.

Mikor van vége a tanfolyamnak? Lesz vizsga vagy mindenki jó apává válik már attól, hogy elvégzi?

Tervezünk vizsga lehetőséget, de önkéntes alapon. A célunk az, hogy mindenki saját magát tesztelhesse, vajon elsajátította-e az alapvető tudást. Ennek inkább támogató jellege van, mert a célunk a motiválás és a megerősítés. Lehetőség lesz saját élmény feldolgozására is. Természetesen oklevelet is adunk az Apa Akadémia rendszeres látogatói számára, fontos szimbólum lehet egy család életében, ha apa falán ott az elismerő irat. 🙂

Lesz ősszel folytatás?

Természetesen. Ősszel ismét három előadással és azokra épülő workshopokkal várjuk a kedves vendégeinket. A témáink hamarosan felkerülnek a honlapunkra, de az már biztos, hogy a kamaszkori apa feladatoknak, illetve az elektronikus kütyük apai menedzsmentjének szentelünk egy-egy előadást.

Vannak még helyek a májusi előadásra és az őszi foglalkozásokra? Hol lehet rájuk jelentkezni?

Természetesen, szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt. Jelentkezni a honlapunkon lehet.

A modern apaság ügyének elkötelezett támogatója vagy: vezeted a tavaly májusban alakult Apa munkacsoportot, az Apa füzetek társszerzője vagy. Hogyan lettél „apa-szakértő”? 

A téma talált meg engem, soha sem gondoltam volna, hogy ezzel fogok foglalkozni. Meghatározó élmény volt találkozásom és kialakuló barátságom Matthias Matussek német íróval, aki a nagy port kavaró „Apátlan Társadalom” című könyvet írta 1997-ben. Aztán csak néztem csodálkozva, amikor láttam, hogy csak meg kell pendítenem a témát apák és anyák részre, és máris mindenkiből dől a szó: szívet melengető történetekkel találkoztam nagyszerű apákról vagy éppen kétségbeesett segítségkeresést tapasztaltam az apátlanság kezelésére.

Mit szeretnél még elérni ebben a témában?

Nincs nagy tervem, csak egy kis csendes apaforradalom…:) A modern apa szerep megerősítése, ezzel a férfi-női együttműködés és a családok támogatása is. Ehhez elkötelezett támogatókat keresünk. Nagy tett lenne egy átfogó hazai apaság kutatás elvégzése, mert nincsenek adataink. Sajnos nem jellemző, hogy apa témában pályázatokat írnának ki, tehát piaci támogatással kell megoldanunk.  Azt gondolom, hogy aki az apaság témáját a zászlójára tűzi, sok százezer ember szimpátiát nyerheti el.