“Ötven másodperc erejéig teljesen kizárom a külvilágot!”

Várom a londoni megmérettetést - fogalmazott portálunknak adott interjújában a kétszeres világbajnok, olimpiai kvótás Berki Krisztián, aki címét néhány hete megvédve, pályafutása során hatodszor diadalmaskodott az Európa-bajnokságon. Berki Krisztiánt az olimpiai felkészülés utolsó heteiben  értünk utol.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. június 25. bencze.aron

Várom a londoni megmérettetést – fogalmazott portálunknak adott interjújában a kétszeres világbajnok, olimpiai kvótás Berki Krisztián, aki címét néhány hete megvédve, pályafutása során hatodszor diadalmaskodott az Európa-bajnokságon. Berki Krisztiánt az olimpiai felkészülés utolsó heteiben  értünk utol.


– 15,958 ponttal zártad az Eb-t, s ezzel jócskán megelőzted legnagyobb riválisod, a 15,775-tel végző brit Louis Smith-t. Belülről is ennyire könnyű volt a siker?

– A siker bármennyire egyszerűnek tűnhet kívülről, hihetetlenül nehéz folyamat eredménye! Hiába tart mindössze 50 másodpercig a gyakorlatom, ezért az alig egy percért rengeteget kell edzenem, és miután a torna egy pontozásos sportág, messze nem biztos, hogy én jövök ki győztesként a verseny végére. Viszont a siker az, ami nap mint nap erőt ad a következő célom elérésében és mondhatnám azt is, hogy talán az egyik legfontosabb dolog egy sportoló pályafutásában!

– Milyen kisebb apróságokat, hibákat kell még az olimpiáig tökéletesíteni?

– Egy biztos, mindig lehet jobbat és jobbat csinálni, és talán ezért is szeretem ennyire ezt a sportágat. Szinte minden egyes nap tartogat valami újat számomra, és messze nem olyan monoton, mint ahogy az külső szemmel tűnhet. Amikor a gyakorlatom összeáll, és végül versenyképessé érik, akkor is marad valami apróság, amin kell változtatni. Jelenleg az olimpiáig a tartásomon kell még egy kicsit csiszolnom, hogy sokkal kevesebb legyen a levonás.

– Ha az olimpia szót hallod, lehetőség számodra vagy a közvélemény fokozódó elvárása miatt inkább már teher?

– Szerencsére azon kevesek közé tartozom, akik fel tudják dolgozni az ilyen kihívásokat, és nem teherként fogják fel. Ez volt a gyermekkori álmom, és most amikor itt állok a lehetőség kapujában, nincs, ami megállítson és összezavarjon. Várom nagyon a megmérettetést!

– Hogy áll össze egy napod az olimpiai felkészülés ideje alatt? Mennyit edzel, marad-e egyáltalán szabadidőd?

– A felkészülésem ugyanolyan, mint eddig bármelyik korábbi évben. Heti 10 edzésem van, két részre osztva: délelőtt 9-12 óra között, a délutáni pedig 3-6 között. A szerdai és a szombati napon csak egy edzésem van, míg egyedül csak a vasárnap az, ami tornamentes. Látható, hogy alig marad szabadidőm, amelyet a pihenés mellett kevésbé aktív programokkal próbálok kiegészíteni.

– A verseny előtt kizárod a külvilágot, vagy a családtagokkal és a barátokkal tartod a kapcsolatot telefonon?

– Nem szoktam begubózni, hiszen szerencsére jól bírom a stressz helyzeteket, így akivel éppen tudok, azzal kommunikálok. Egyedül a gyakorlat zárom ki a külvilágot, ezalatt az ötven másodperc alatt kizárólag magamra és a gyakorlatra koncentrálok.

– Felkészülésedre és néhány versenyedre is hatással volt egy sérülésed. Csuklód ínhüvelygyulladása milyen állapotban van most?

– Szerencsére a kezeléseknek és a megfelelő erősítő edzéseknek most tünetmentes, dr. Kovalenko Marina kezelésmódszerével a klinikán találkoztam először. Nagyon meglepő volt, ugyanakkor pozitív már az első alkalom is. Pont a tavaji világbajnokság kiutazása előtt két héttel, sérült meg mindkét bokám. Alig bírtam járni, azonban a kezelések hatására vállalni tudtam a versenyt és még a szerekről is le tudtam érkezni. Azóta is rendszeresen járok kezelésekre és mind energetikailag, mind érzetileg sokkal jobb állapotban vagyok. Véleményem szerint ez tényleg egy olyan gyógymód, ami segít és nem mellesleg teljesen természetesnek számít, ez pedig a mai világban nagyon fontos.