Párkapcsolat felsőfokon

Nagy Péter és Nagyné Dékány Judit négy gyermekük felnevelése mellett házasságuk kezdetétől nagy hangsúlyt fektetnek a következő generáció nevelésére és lelki-szellemi támogatására.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
párkapcsolat
2018. július 20. Magyar Kurír

Június elején adták át a családbarát szemlélet terjesztését elismerő Kopp-Skrabski-díjakat. A közönségdíjat Nagy Péter, a Pécsi Egyházmegye közoktatási munkatársa és felesége, Nagyné Dékány Judit nyerték el a családi életre nevelésben végzett hatékony tevékenységükért.

Nagy Péter és Nagyné Dékány Judit négy gyermekük felnevelése mellett házasságuk kezdetétől nagy hangsúlyt fektetnek a következő generáció nevelésére és lelki-szellemi támogatására. Kezdetben saját házukba hívtak meg fiatal párokat, ott tartottak házasságfelkészítő kurzusokat. Mindig igyekeztek példájukkal és személyes és szakmai tapasztalataikkal segíteni a rájuk bízottakat. Missziójuknak tekintik a fiatal házasok és jegyesek tanítását, a házassági létforma megőrzését. Eközben figyelmet szentelnek a kommunikáció és konfliktusmegelőzés területeire is. Több pécsi általános iskolában folytatnak önismereti tréninget, középiskolásoknak pedig önismeret mellett párválasztási témában tartanak előadásokat. Az egyetemistáknak Párkapcsolat felsőfokon című előadás-sorozatot indítottak, amelynek alkalmain mindig rekordszámú fiatal vesz részt, hogy választ kapjon azokra a kérdésekre, melyeket otthon vagy az iskolában nem tud vagy nem mer feltenni.

A Pécsi Egyházmegye munkatársai a díjról és az egyházmegyében végzett tevékenységéről kérdezték Nagy Pétert.

– Gratulálunk a Kopp-Skrabski-díjhoz! Mit jelent ez az elismerés Önöknek?

– A Kopp-Skrabski-díjjal a Három Királyfi, Három Királylány Alapítvány a társadalom lelki egészségéért, támogató közösségek létrejöttéért, a családbarát szemléletért, mások boldogulásáért és a kívánt gyermekek megszületéséért hatékonyan munkálkodókat ismeri el. A jelölés majdnem egyenrangú magával a díjjal, hiszen nagyon értékes munkát végző személyek és házaspárok kerültek a jelöltek közé. A közönségdíjra tudtunkon kívül jelöltek minket a feleségemmel, ráadásul minderről a szavazás során sem tudtunk, így mi nem is vettünk részt a „kampányban”. Éppen ezért megtisztelő, hogy a legtöbben úgy érezték, kiemelkedő az a munka, amit feleségemmel a családi életre nevelés területén végzünk.

– Mikor és hogyan kezdtek foglalkozni ezzel a területtel? Mi motiválta és motiválja a mai napig a munkájukat?

– Még csupán jegyesek voltunk Judittal, amikor egy rokon házaspárral beszélgetve szóba került, mitől működik jól egy házasság. Afféle instrukciókat fogalmaztak meg: melyek azok a belső rendező elvek, amelyek a harmonikus párkapcsolatot segítik. 1992-ben megalakult egy családterápiás intézet, ahol segítőnek hívtak minket konfliktuskezelési tréningekre. Ezeken az alkalmakon mi is elsajátítottuk a konfliktuskezelés alapjait, számos olyan szituációval találkoztunk, amit addig tapasztalatból nem ismertünk. Ekkor indult el a párkapcsolati kommunikációs tréningünk, amit később jegyesoktatás követett, most pedig párkapcsolati műhelyt vezetünk. Kialakult körülöttünk egy hasonló élethelyzetben lévő társaság, azaz szentségi házasságban élő párok, valamint a Házas Hétvége mozgalomból is megismertünk sok családot. Ezen tapasztalatoknak alapján kezdtük el alkalmazni, továbbadni azokat a módszereket, melyeket különféle tréningekkel elsajátítottunk.

A beszélgetés itt folytatódik.