Pure: „Hiszünk abban, hogy az ifjúságneveléssel a jövő társadalmát is építjük” – születésnapi interjú

Idén 10 éves a Pure Fashion Alapítvány. A jubileumi év kiemelkedő híre, hogy az alapítvány és a program neve is megváltozott májusban, az új név Pure, a program mottója pedig ”You are called”. Kis Brigitta ügyvezető igazgatót és országos programfelelőst, valamint munkatársait kérdeztem a kezdetekről, a 10 év tapasztalatairól és a terveikről.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
interjú
2017. június 08. Antal-Ferencz Ildikó

Milyen céllal jött létre a Pure Fashion Program és hogy került Magyarországra?

A Pure Fashion Program Amerikából indult azzal a céllal, hogy a fiatal lányok az értékeiket, értékrendjüket magabiztosan felmerjék vállalni. Az amerikai program mottója: „Celebrating style and virtue” (A stílus és az érték ünneplése). A program 2007 óta működik Magyarországon, négy évvel ezelőtt kezdtük az átdolgozását, adaptálását a magyar igényekhez és kultúrához. Ennek eredménye a Pure Program.

Mi volt a név- és arculatváltás oka és célja? Okozott ez tartalmi változást?

A név- és arculatváltásunk célja, hogy az új név átfogó képet adjon a kamasz lányokat megszólító programunkról. Ahogy említetten, az elmúlt évek során hazánkban az eredeti Pure Fashion Programot átdolgoztuk, a magyar igényekre szabtuk. A program módszertana és fókusza is változott, így a fashion szót elhagyva, 2017 májusa óta programunk a Pure nevet viseli. A „You are called” mottó pedig a 2016 szeptemberében elindult fiúprogramot (What’s Up?) is felöleli. Ez tartalmi változást nem jelent, inkább a név idomult magához a tartalomhoz. A célunk továbbra is az, hogy az önismereten és a személyes istenkapcsolaton keresztül erősítsük a fiatalokat abban, hogy nőnek és férfinak lenni Istentől kapott hivatás.

Hogyan ünneplitek ezt a jubileumi 10. évet?

Jubileumi évünk során rengeteg meglepetéssel készültünk és készülünk. A név- és arculatváltás egy volt ezek közül. Felnőtteknek szóló előadássorozatot indítottunk, mely programunk négy pillérét (közösség, lelkiség, személyiségfejlesztés, élmény) járja körül. Még ebben az évben elindul a Pure Erdélyben is. Június 11-én pedig nagyszabású Jubileumi estünket rendezzük Budapesten, az Akvárium Klubban, mely során a résztvevők programunkat és a résztvevő lányokat is jobban megismerhetik.

Miért éppen erre a négy „pillérre” épül a program?

A Pure legnagyobb értékét komplexitása adja, mind a négy pillér nagyon fontos ahhoz, hogy a teljes embert szólítsuk meg. Kamaszkorban a közösség, a kortárs csoport jelenléte és véleménye különösen felértékelődik. Közösségben tanulunk meg igazán figyelni a másikra, együttérezni és őszintén felvállalni önmagunkat. A kamaszkor meghatározza egész felnőtté válásunkat, ezért kiemelten fontos a személyiségfejlesztés, hiszen célunk, hogy a fiatalok életében végbemenjen egy olyan komplex önismereti folyamat, amire támaszkodva már meg tudják alapozni személyes jövőképüket. Mindemellett ebben az életkorban a fiatalok megkérdőjelezik az otthonról kapott vallási alapokat, Isten létére és kiben létére keresik a választ. Ezért fontos, hogy a lelkiség jelen legyen a programban, ahol személyesen ismerhetik meg Istent. Az élmény pedig mindegyik pillért áthatja, minden alkalmunkon megjelenik valamilyen formában.

Az Alapítvány fő tevékenysége a lányoknak szóló Pure Program. Kiknek és pontosan miről is szól ez a képzés? Mikor és hogyan lehet jelentkezni rá? Meddig tart? Van felvételi az elején és a vizsga a végén?

A Pure a 14-16 éves lányokat szólítja meg. Célja, hogy a résztvevő kamasz lányok felfedezzék értékeiket és megerősödjenek azokban. Átéljék, hogy nőnek lenni jó, nőnek lenni hivatás, önismeretükben fejlődjenek és rátaláljanak az Istentől nekik szánt személyes küldetésükre a világban. A Pure olyan stabil, keresztény alapot ad a kamasz lányok számára, amire az életüket építhetik. A program havi egy szombati napot jelent, két tanéven keresztül. A témák, melyeket körbejárunk többek között az önismeret, kommunikáció-etikett, divat-stílus-egyediség, nőiesség, férfi-női különbségek, szabadság, döntések, felelősségvállalás. Felvételi nincs a program elején és vizsga sincs a végén, a két évet a Pure Collective Évzáró Est zárja le, amely egy nagyszabású közös ünneplés a lányok és családjaik, barátaik számára. Jelentkezni a programba a kapcsolat@youarecalled.hu e-mail címen lehet.

A mozgalom nemcsak lányoknak és lányokról szól, hiszen tavaly elindult a What’s Up? Fiúprogram. Ez miben különbözik a másiktól?

A What’s Up? a Pure testvérprogramjaként a 15-17 éves fiúkat szólítja meg. Célja, hogy egy megtartó közösségben lelki és szellemi téren egyaránt gazdagítsa a résztvevők személyiségét. Stabil értékrendet nyújt nekik felnőtté válásuk során, kitüntetett figyelemmel férfiszerepük kérdéseire. A What’s Up? a Pure-hoz hasonlóan ötvözi a lelkiséget, személyiségfejlesztést, közösséget és az élményt. A What’s Up? Program egy éves, havi egy szombaton keresztül ad teret a különböző témákról való gondolkodásnak, mint például: férfi-női különbségeket, talentumok, önismeret, kommunikáció-etikett. Jelentkezni a jelentkezes@whatsup.info.hu e-mail címen lehet. Felvételi és vizsga itt sincs, a programot egy közös kihívás zárja, amely idén az Ultrabalaton teljesítése volt.

Mik a tapasztalatok, milyenek a visszajelzések? A diákok a képzések elvégzése után hogyan maradnak kapcsolatban egymással és az Alapítvánnyal?

Szervezőként, koordinátorként különösen fontosnak tartjuk azt, hogy a lányok minél gazdagabbakká váljanak az alkalmak során, személyesen fejlődjenek, és rengeteg élményben legyen részük. A programban résztvevő fiatalok a két év után is kapcsolatban maradhatnak, ezért hoztuk létre a Pure Mind Kávéházat, ahol havi egyszer, immár kötetlenebb formában beszélgetünk különböző témákról.

A lányok tapasztalatait az ő szavaikkal lehet a legjobban leírni, Gersei Csenge, két éve végzett budapesti csapattagunk így élte meg a programot: „Egy olyan értékrend és világlátás alakult ki bennem, aminek segítségével fel tudom vállalni magam, el tudom fogadni a külsőm és a belsőm úgy, ahogy azt Isten alkotta: tudom, mik az erősségeim, gyengéim, ezeket tudom használni, fejleszteni. Miközben felfedeztem magam és a nőiességem, közelebb kerültem Istenhez is. A Pure megmutatta, hogy Isten egy gyönyörű világot alkotott, csodálatos tervei vannak a jövőmmel kapcsolatban, s arra hív, hogy ezeket a hatalmas és csodálatos dolgokat felfedezzem. Azt hiszem tehát, hogy számomra a Pure egy életre szóló kaland kezdete volt, egy alap, melyre életem végéig építkezhetek majd.

Az alapképzésen túl van koordinátorképzés is. Mit lehet tudni erről?

A Pure és a What’s Up? sem valósulhatna meg önkéntes koordinátoraink és segítőink nélkül. Több területen is dolgozunk együtt önkéntesekkel, különböző rendezvényeink során, de a csapatainkat is önkéntes koordinátorok vezetik. Éppen ezért nagy hangsúlyt fektetünk a koordinátorok képzésére, hiszen ők állnak a legszorosabb kapcsolatban a résztvevőkkel, programjaink mintahordozói. Mindemellett, ahogy a lányok, az önkéntes koordinátorok is közösséget alkotnak, számukra is szervezünk csapatépítő alkalmakat.

Szerveztek Anya-lánya Teaházat, Apa-lánya Napot, valamint Pure Nyári Tábort is. Meséljetek róluk.

Mivel a Pure kamasz lányoknak szól, ebben az időszakban kiemelten fontos a szülőkkel való kapcsolatuk. Szeretnénk a szülőket is bevonni a képzésbe, közös élményeket adni, amelyek során van lehetőség arra, hogy a lányok csak édesanyjukkal és édesapjukkal töltsenek minőségi időt meghitt környezetben. A Pure Nyári Tábor célja, hogy az iskolai év végén a lányok aktívan kikapcsolódjanak, feltöltődjenek és új barátokat szerezzenek. Idei táborunk témája a kommunikáció, mellyel különböző szórakoztató feladatokon keresztül fogunk foglalkozni.

Több helyszínen működtök, Erdélybe is eljutottatok, nemzetközi kapcsolataitok vannak. Hogyan tovább?

A Pure 2013-ban vált önálló alapítvánnyá, mellyel az volt a célunk, hogy a program minél több helyszínen elindulhasson országszerte, illetve akár a határon túlon is. Jelenleg Győrben, Veszprémben és Budapesten vannak működő csapataink, ősszel elindul Erdélyben és Székesfehérváron is a program. A német csapattal pedig szoros együttműködésben vagyunk, a helyi programvezető egy évig volt önkéntes itthoni programunknál. A célunk az, hogy a programunk minél több lányhoz eljusson minél több városban, természetesen olyan minőségben, és olyan feltételek mellett, amelyek azonos színvonalon biztosítják a csapatok működését.

Aktívan együtt dolgoztok más ifjúsági szervezetekkel is, például a Fiatalok az Élet Szolgálatában (FÉSZ) munkatársaival. Miért fontos ez a számotokra, mi a hozadéka?

Hiszünk abban, hogy az ifjúságneveléssel a jövő társadalmát is építjük. Ezért tartjuk fontosnak, hogy olyan szervezetekkel együttműködjünk, akik szintén – különböző módokon – fiatalokkal foglalkoznak. Ezáltal nemcsak segítjük és támogatjuk egymás munkáját, de nagy öröm az is, mikor beszélgetünk egymással a kihívásokról, élményekről a misszióban.