Sok múlik azon, mivel játszanak gyermekeink

Baniko meseszép babaruhái nem pusztán csak játékok; egy letisztult, igényes ízlésvilágot tárnak elénk. Kicsiny, egyszemélyes műhelyében egyedi, kézműves babaruhák kelnek életre, melyet sok anyuka is szívesen hordana vagy ráadna kislányára. Nem készülnek, hisz ez nem a gyártósor. Ruhái közt nincs is két egyforma, mindegyiknek lelke, külön története van, melyet talán éppen a Te gyermeked fűz majd tovább.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2015. május 04. Paulik András

Baniko meseszép babaruhái nem pusztán csak játékok; egy letisztult, igényes ízlésvilágot tárnak elénk. Kicsiny, egyszemélyes műhelyében egyedi, kézműves babaruhák kelnek életre, melyet sok anyuka is szívesen hordana vagy ráadna kislányára. Nem készülnek, hisz ez nem a gyártósor.


Ruhái közt nincs is két egyforma, mindegyiknek lelke, külön története van, melyet talán éppen a Te gyermeked fűz majd tovább.

–    A Te történeted hol kezdődött?

Minden két divatbabával kezdődött 2012 elején. Bogi lányom harmadik születésnapjára két babát kapott: egy Barbie-t és egy Götz babát. Gondoltam, hogy bár önmagában a baba is jó ajándék és játék, de még jobb lenne, ha öltöztetni is lehetne őket. A boltokban azonban nem találtam az ízlésemnek megfelelő babaruhát. Férjem illusztrátor, így mesekönyvből is csak olyat veszünk meg, ami szépen, ízlésesen van illusztrálva, hiszen rajtunk szülőkön sok múlik, hogy milyen ízlésvilágot mutatunk gyermekeinknek.

Végül egy lelkes, varrni szerető lánytól rendeltem egy hazai aukciós portálról pár egyszerű szoknyát és felsőt a babának. A nagyobb babára csak mackóruhát kaptam, s azt alakítottam át. Nem sokkal ezután jött a felismerés, hogy ilyet akár én is tudnék varrni, hisz már kamaszkorom óta varrok. Így született meg egy hideg, januári napon a műhely ötlete: egyedi, saját készítésű, igényes, minőségi babaruhákat fogok varrni és kötni.

–   Milyen anyagokkal dolgozol? Vannak kedvenceid?

Csak és kizárólag kiváló és prémium minőségű designer textilekkel dolgozom. Ezekről az anyagokról azt érdemes tudni, hogy szín-, forma- és mérettartók: azaz már nem kell őket beavatni, mert avatottak. Nem engedik a színűket (legyen szó akár egy sötét vászonról), s hosszú életűek a belőlük készült ruhák. Még fiam születése előtt találkoztam ezekkel a szövetekkel, s szerelem volt első látásra! Innentől kezdve „gyűjtögető életmódot” folytattam. Bárhol jártam, s láttam egy gyönyörű, színes, jó minőségű anyagot, muszáj volt vennem belőle. Így mára sok szép, színes, pamutvászon áll a rendelkezésemre. Persze a lelkesedésem azóta sem csökkent, sőt! Kedvenc textilmanufaktúrám a Riley Blake Designs, minta tekintetében pedig imádom a pöttyöset, az apró virágmintásat, a cikk-cakk mintát, bármit, ami vidám és élénk színű.

–   Műhelytitok, hogyan készülnek a babaruháid?

Kezdetben ingyenesen letölthető szabásmintákból készítettem lányomnak a babaruhákat. Mára – a folyamatos tanulásnak, képzéseknek hála – már saját magam is tudok szabásmintát készíteni. Minden egyes babaruhát szívvel-lélekkel, szeretettel, a legapróbb részletekre is kellő figyelmet fordítva saját magam készítek. Babaruháimat bátran ajánlom kisebb lányoknak is, mivel hátul tépőzár segíti az öltöztetést. Arra is figyelek, hogy ruháim ne tartalmazzanak olyan apró alkatrészeket (például gyöngy vagy felvasalható díszítő elem), amik a gyermekben kárt tehetnek. Varrás során – bár tudom, hogy nem kellene – minden egyes darabot rápróbálok a babákra, hogy a végeredmény a lehető legtökéletesebben ileszkedjen. Ruháim attól egyediek, hogy csak és kizárólag minőségi, 100 százalék pamut alapanyagokat használok, és minden ruhából csak egy darabot készítek.

–   Utolsó kérdésem pedig az, hogy hol juthatunk hozzá a Baniko babaruhákhoz?

Van egy weboldalam baniko.hu címmel. Jelenleg a babaruha  webáruházam fejlesztése folyamatban van, várhatóan nyár közepén nyílik meg. A babaruhák mellett egyéb babázással kapcsolatos kiegészítőket is szeretnék kínálni, de hogy mit, az még titok. Addig is érdemes feliratkozni a hírlevelemre és olvasni a blogomat, ahol játékkal, babázással, varrással, babaruhákkal, divattal kapcsolatos bejegyzések találhatók. Ha pedig már most érdekelnek a babaruhák, a kapcsolat [at] baniko [dot] hue-mail címen szívesen állok rendelkezésedre. Babaruháimból a weboldalamon és az etsy boltomban találsz ízelítőt.