TARTALÉK_Babakocsi vagy hordozókendő?

Állandó téma és kérdés az anyukák között, hogy babakocsit vagy babahordozót használjunk-e kisgyermekünknél. Ha nem is kibékíthetetlen szintű, de sok ellentétet okozó beszédtéma, amiről most Orbán-Füzy Katalinnal és Kováts Zitával beszélgetünk

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2016. október 18. Vajda Boglárka

Állandó téma és kérdés az anyukák között, hogy babakocsit vagy babahordozót használjunk-e kisgyermekünknél. Ha nem is kibékíthetetlen szintű, de sok ellentétet okozó beszédtéma, amiről most Orbán-Füzy Katalinnal és Kováts Zitával beszélgetünk


Családháló: Ki, melyik hordozást preferálja?

Kováts Zita: Én inkább babakocsis vagyok. Ez azért alakult így, mert eleinte hordoztam, de nagyon hamar nehéz lett Dani és fájt a hátam ezért áttértünk a babakocsira, de nagyon szeretem. Sokat közlekedünk metróval, busszal, és ugye mindenhol van szinte lift, mozgólépcső, a buszok nagy része alacsony padlós. Kényelmesen lehet babakocsival is közlekedni. Persze előfordul, hogy lépcsőzni kell, a de a legtöbb esetben segítenek a férfiak önként, de ha megkérem őket, akkor is.

CSH: Metrón is kényelmes?

KZ: Igen. Sokszor elalszik benne.

CSH: Ha már babakocsi, akkor milyen?

KZ: Nekünk nagykerekű van. Szerintem az jobban halad, nem érez meg minden bukkanót.

CSH: A hordozókendő mellett milyen érvek szólnak?

Orbán-Füzy Katalin: Nekünk a rokonok mondták, akik már tapasztaltabbak voltak, hogy mindenképpen próbáljuk ki a kendőt, és nekem nagyon jó tapasztalataim vannak ezzel kapcsolatban. Rögtön a szülés után vettünk egy ilyen kendőt, és ahogy a hasamon így elaludt, az mind az ő, mind az én lelkemre ugyanolyan hatással volt, mintha még mindig a pocakomban lenne. A mai napig hordozom, nem kendőben, hanem kenguruval. Ezt nagyon gyorsan és könnyen föl tudok tenni. Hátra is tehetem. Én próbálkoztam babakocsival és hosszabb sétáknál mi azt használjuk, de nagyon meredek, lépcsős utcában lakunk, és nekem azt borzasztó nehézséget okozott azt lecipelgetni, meg aztán felcipelni. Nekem a tömegközlekedésen is voltak rossza tapasztalataim: a busz annyira rángatott, hogy féltem a gyereket kocsistul hozzávágja, hogy nekem sokkal kényelmesebb a hordozás.

CSH: A kendőből mikor váltottál át kengurura? Egyáltalán miért?

O-FK: Azt kinőtte, az nem támasztja meg a derekamat. Öt kiló körül volt Jancsika, amikor átraktam a hordozóba. Vastag pántja van, ami kényelmes.

CSH: A kendőben megvan az a probléma, ha rosszul köti fel az anyuka, akkor gerincproblémát is okozhat.

O-FK: Igen, ezt meg kellett tanulnom, hogy hogyan lehet helyesen felkötni. Nagyon egyszerű leírások vannak erre, az ember talán ösztönösen is megérzi, hogy mikor hordozza helyesen. Alapvetően fontos, hogy a lába terpeszben legyen.

CSH: Zita te említetted, hogy fájt a hátad. Az lehet, hogy a helytelen felhelyezés miatt volt? Vagy független volt attól?

KZ: Jól helyeztem fel, egy-egy hosszabb út után fájta a hátam.

CSH: Te is próbálkoztál kendővel és hordozóval is, vagy csak kendővel?

KZ: Én csak a kendővel.

CSH: A hordozót meddig lehet használni?

O-FK: 13 kilóig lehet használni ezt a fajtát. Ami problémás lehet, ha másik gyermekünk is születik, akkor együtt a kettőt maximum úgy tudnám használni, hogy elöl hátul. Abban még bizonytalan vagyok. Majd kiderül.

CSH: A te hátad nem szokott megfájdulni?

O-FK: Mi a férjemmel közösen visszük. Inkább rövidebb utakra. Ha aszfaltozott utcákon megyünk, akkor azért a babakocsi is előkerül.