Több gyerek mindig olcsóbb, mint egy gyerek!

"Még nincs meg a megfelelő anyagi hátterünk! Még nincs saját lakásunk! Magunkat is alig tudjuk eltartani!" Sok ilyen, és ehhez hasonló mondat gátolja meg azt, hogy gyermeket vállaljunk. Pedig tervezéssel akár könnyebb is lehet.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
születés
2017. augusztus 28. Csomocska

Ha eldöntöttük, hogy gyermeket szeretnénk, nem csak egészségügyi, életmódbeli, hanem a megtakarítások oldaláról is érdemes átbeszélnünk a jövőt. Bálint Lívia pénzügyi tanácsadóval beszélgettünk.

Családháló: A gyerekvállalás előtt a legtöbb párnak a fejében felmerül: vajon alkalmas az anyagi hátterünk ahhoz, hogy egy új életet ellássunk. Hogyan készülhetünk tudatosan a gyerekvállalásra?

BL: Azért is testhezálló nekem ez a kérdés, mert én tavaly voltam hasonló helyzetben. Veszélyeztetett terhesként több hónapot feküdtem kórházba. Akkor, ott megtapasztaltam, hogy a legtöbb szülő esetében a születendő gyermek nem tervezett volt, hanem csak „jött”. nagyon kevés család készül mind fizikailag, mind anyagilag egy gyerekvállalásra.

CSH: Hogyan tudunk tudatos szülőkké válni? Már a tervezgetés időszakában érdemes valamennyi pénzt félrerakni?

BL: Mindenképpen. Elmondom a saját példámat. Engem tavaly március 1-jével, veszélyeztetett terhesként kiírt a háziorvos táppénzre. Hónapokig a kórházban feküdtem.

Azt tudjuk, hogy a táppénz a fizetésünknek egy töredéke.

Én terhességi cukorbeteg lettem, minden gyógyszert, vitamint nekem kellett megvennem.

Ha nem is problémás az állapotosság, és nem lesz valaki veszélyeztetett terhes, akkor is a kiírt időpont előtt táppénzre kerül a nők nagy része. Tehát minden hasonló esetben fizetéskiesés várható.

A tapasztalat azt mutatja, a szülés után három évig lehet egy anyuka otthon, de a legtöbben két év után visszamennek dolgozni.

CSH: Beszéljünk arról a két évről, ami kiesik.

BL: A gyermekgondozási segély egészen magas, ami ilyenkor tény, hogy eggyel megnő a létszám a családban. Annak a gyermeknek mindent meg kell vásárolni. A ruhákat, cipőket egy-két hónap alatt kinövik a gyerekek.

Ha csak egy őssejt levételt nézünk, már az csak többszázezer forintba kerül.

CSH: Erre lehet tudatosan készülni?

BL: Igen, havonta minimum 20-30 ezer forintot érdemes félretenni.

CSH: Mi a helyzet a baba születése után? Milyen lehetőségeink vannak?

BL: Amikor megszületett gyermekünk, akkor a hivatalos papírok kiállítása után automatikusan életbe lép a babakötvény. Ez egy nagyon jó dolog, okosan kell tudni használni. Aki havi 5000 forintnál nem tud többet félrerakni a gyereknek, ez a legjobb megoldás.

Nyilván fölötte határ a csillagos ég, ezekre nagyon sok megoldás, lehetőség áll rendelkezésre.

CSH: Ha nem a babakötvényről beszélünk, hanem nyitunk egy számlát, és havonta elhatározzuk, hogy bizonyos összeget ráteszünk mit érdemes célnak kitűzni. Az iskolakezdést, vagy a 18-dik évet?

BL: Az iskolakezdés körülbelül 100-120 ezer forintba kerül gyerekenként. Ahol több gyermek van, ez olcsóbb. Van kinőtt ruha, hátizsák, sok féle állami támogatás. Több gyerek mindig olcsóbb, mint egy gyerek.