Családháló

Kezdőoldal Beszélgetések Több gyerek mindig olcsóbb, mint egy gyerek!

Több gyerek mindig olcsóbb, mint egy gyerek!

“Még nincs meg a megfelelő anyagi hátterünk! Még nincs saját lakásunk! Magunkat is alig tudjuk eltartani!” Sok ilyen, és ehhez hasonló mondat gátolja meg azt, hogy gyermeket vállaljunk. Pedig tervezéssel akár könnyebb is lehet.

Csomocska,

Ha eldöntöttük, hogy gyermeket szeretnénk, nem csak egészségügyi, életmódbeli, hanem a megtakarítások oldaláról is érdemes átbeszélnünk a jövőt. Bálint Lívia pénzügyi tanácsadóval beszélgettünk.

Családháló: A gyerekvállalás előtt a legtöbb párnak a fejében felmerül: vajon alkalmas az anyagi hátterünk ahhoz, hogy egy új életet ellássunk. Hogyan készülhetünk tudatosan a gyerekvállalásra?

BL: Azért is testhezálló nekem ez a kérdés, mert én tavaly voltam hasonló helyzetben. Veszélyeztetett terhesként több hónapot feküdtem kórházba. Akkor, ott megtapasztaltam, hogy a legtöbb szülő esetében a születendő gyermek nem tervezett volt, hanem csak „jött”. nagyon kevés család készül mind fizikailag, mind anyagilag egy gyerekvállalásra.

CSH: Hogyan tudunk tudatos szülőkké válni? Már a tervezgetés időszakában érdemes valamennyi pénzt félrerakni?

BL: Mindenképpen. Elmondom a saját példámat. Engem tavaly március 1-jével, veszélyeztetett terhesként kiírt a háziorvos táppénzre. Hónapokig a kórházban feküdtem.

Azt tudjuk, hogy a táppénz a fizetésünknek egy töredéke.

Én terhességi cukorbeteg lettem, minden gyógyszert, vitamint nekem kellett megvennem.

Ha nem is problémás az állapotosság, és nem lesz valaki veszélyeztetett terhes, akkor is a kiírt időpont előtt táppénzre kerül a nők nagy része. Tehát minden hasonló esetben fizetéskiesés várható.

A tapasztalat azt mutatja, a szülés után három évig lehet egy anyuka otthon, de a legtöbben két év után visszamennek dolgozni.

CSH: Beszéljünk arról a két évről, ami kiesik.

BL: A gyermekgondozási segély egészen magas, ami ilyenkor tény, hogy eggyel megnő a létszám a családban. Annak a gyermeknek mindent meg kell vásárolni. A ruhákat, cipőket egy-két hónap alatt kinövik a gyerekek.

Ha csak egy őssejt levételt nézünk, már az csak többszázezer forintba kerül.

CSH: Erre lehet tudatosan készülni?

BL: Igen, havonta minimum 20-30 ezer forintot érdemes félretenni.

CSH: Mi a helyzet a baba születése után? Milyen lehetőségeink vannak?

BL: Amikor megszületett gyermekünk, akkor a hivatalos papírok kiállítása után automatikusan életbe lép a babakötvény. Ez egy nagyon jó dolog, okosan kell tudni használni. Aki havi 5000 forintnál nem tud többet félrerakni a gyereknek, ez a legjobb megoldás.

Nyilván fölötte határ a csillagos ég, ezekre nagyon sok megoldás, lehetőség áll rendelkezésre.

CSH: Ha nem a babakötvényről beszélünk, hanem nyitunk egy számlát, és havonta elhatározzuk, hogy bizonyos összeget ráteszünk mit érdemes célnak kitűzni. Az iskolakezdést, vagy a 18-dik évet?

BL: Az iskolakezdés körülbelül 100-120 ezer forintba kerül gyerekenként. Ahol több gyermek van, ez olcsóbb. Van kinőtt ruha, hátizsák, sok féle állami támogatás. Több gyerek mindig olcsóbb, mint egy gyerek.

Hozzászólások

hozzászólás

CÍMKÉK:
Read previous post:
Vagy dolgozol, vagy gyereket nevelsz

Mit ér a nő, ha anya? Mit ér a dolgozó, ha anya?

Close