Tökéletesnek kell lennem!

„Mit fognak rólam gondolni, ha nem jól csinálom? Vajon elég jó lesz ez így? Más biztos sokkal jobban tudná elkészíteni! Muszáj, hogy tökéletes legyen, másként rossz véleménnyel lesznek rólam!” Van, akinek ismerősek e mondatok? Nagyon sokan küzdenek megfelelési kényszerrel. Bencsik Andrea klinikai szakpszichológussal kerestük az okokat és a megoldásokat.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2014. november 13. Gyarmati Orsolya

„Mit fognak rólam gondolni, ha nem jól csinálom? Vajon elég jó lesz ez így? Más biztos sokkal jobban tudná elkészíteni! Muszáj, hogy tökéletes legyen, másként rossz véleménnyel lesznek rólam!” Van, akinek ismerősek e mondatok? Nagyon sokan küzdenek megfelelési kényszerrel. Bencsik Andrea klinikai szakpszichológussal kerestük az okokat és a megoldásokat.


Családháló: Pontosan mit nevezünk megfelelési kényszernek? Melyek a tünetek,a vészjelzések?

Bencsik Andrea: A megfelelési kényszer egyfajta állandó bizonyítási vágy, melynek hatására minden helyzetben a maximumot akarjuk kihozni magunkból, hogy a legtökéletesebbek legyünk. A tünetek mind a külső megjelenésben, mind a teljesítményben megnyilvánulhatnak, azaz állandóan arra törekedhetünk, hogy szépek, csinosak, ápoltak, fittek és vonzóak legyünk, miközben szellemi téren is tökéleteset akarunk nyújtani. Fentiekből érezhető, hogy ezek egy része teljesen természetes és egészséges törekvés lehet, ám ha valaki mindezt csak állandó szorongások közepette, stressze állapotban, görcsösen igyekszik elérni, fenntartani, az már kóros állapot. Ilyen értelemben különválasztanám tehát az egészséges megfelelési igényt a már kényszeressé vált állapottól.

CSH: A “kényszer” kifejezés már önmagában is arra utal, hogy egyfajta nemkívánatos, rossz érzést keltő dologról van szó, aminek mégis engedelmeskedünk. Mit érez az, aki mindenáron meg akar felelni a külvilágnak? Milyen gondolatok járnak a fejében, mi mozgatja tetteit?

B.A.: Kényszer esetén egy szinte folyamatos kétkedés, önmarcangolás uralja a személyt: „Elég jó vagyok? Elég jól csináltam? Mit szólnak most ehhez mások?” Mindez többnyire együtt jár azzal az eltúlzott igénnyel, hogy engem szeressen mindenki, fogadjon el mindenki, lássa meg mindenki, mennyire jó vagyok. Ami természetesen önmagában lehetetlen, hiszen gyakorlatilag nincsen olyan ember, akit mindenki egyformán szeret, elfogad, nem felelhetünk meg egy személyben az egész külvilág összetett és különböző elvárásainak.

CSH: Mik alakítják ki a megfelelési kényszert? Mennyiben játszanak szerepet a szülők elvárásai?

B.A.: Többen kutatták ezt a kérdést, ám ezidáig felelős géneket nem találtak a szakemberek, ezért elsősorban a nevelési attitűdöt, a korai szocializációs élményeket tekintjük alapvetően fontosnak a kényszer kialakulásában. Ez lehet a szülőktől vett minta, hiszen a kisgyermek elsőként a szüleit igyekszik utánozni, de lehet olyan burkolt elvárásrendszer is, amelyet a szülők, nevelők tudatosan esetleg észre sem vesznek, hanem metakommunikatív módon közvetítik a gyerek felé.

CSH: Sokszor látunk olyat, hogy noha egy gyereket nagyon megengedő, tág határok között nevelnek és nem várnak el tőle lehetetlen dolgokat, mégis túl magas mércéket állít önmagának. Ilyenkor mi lehet a háttérben?

B.A: Ilyen esetekben állhat a háttérben az imént említett, „burkoltan” megjelenő elvárásrendszer. Emellett – ha nincs is még kimutatott felelős gén -, úgy látom, hogy alapvetően is hozunk magunkkal egyfajta energiakészletet, temperamentumot, mely ambíciónkat, motivációinkat lényegesen meghatározza.

CSH: Milyen következményei vannak a súlyosabb megfelelési kényszerben szenvedőknek?

B.A.: Az állandó stressz és szorongás következtében könnyen kialakulhatnak fizikai tünetek, például gyomorpanaszok, emésztési zavarok, erős szívdobogás, légzési nehézségek. Ezek talaján alakulnak ki a tipikus pszichoszomatikus betegségek.

CSH: Akinek megfelelési kényszere van, bármilyen nagy dolgokat érjen is el, nem lesz elégedett magával, nem fogja elhinni, hogy értékes és szerethető. Mi segíthet?

B.A.: Aki megfelelési kényszerrel küzd, annak számára nagyon fontos, hogy a környezetétől folyamatosan kapjon pozitív visszajelzéseket. Ugyanakkor meg kell értenie, hogy időnként süksége van lazításra, hogy nem kell mindig minden helyzetben 120 százalékot kihoznia magából. Érdemes tehát a kikapcsolódás, feltöltődés, ellazulás, akár egyfajta relaxációs technika elsajátítása irányába terelni. Mindezt óvatosan, hogy semmiképp ne elvárásnak élje meg, hiszen ez újabb megfelelési görcsöt válthat ki.

CSH: Mennyire általános ez a jelenség? Ha kifejezetten a magyar helyzetet szemléljük, milyen arányokról beszélhetünk? Milyen társadalmi folyamatok képesek erősíteni a megfelelési kényszer kialakulását?

B.A.: Általános és egyre inkább növekvő tendenciájú a jelenség. Ebben nagy szerepet játszik korunk fogyasztói társadalma, a felborult értékrend, de kiemelkedően hangsúlyos a média szerepe, amely egy elérhetetlenül tökéletes ideálképet sugall, olyan mintákat és elvárásokat állítva, mely elrugaszkodott a valós és mindennapi élettől.

Bencsik Andrea honlapja itt érhető el!