Tószegi Judit: “A kézműves alkotásokban megélhetjük női identitásunk ezerszínű skáláját, tanítsuk ezt meg lányainknak is!”

"Adj nekem egy hetet, és adok neked egy, a saját teremtő, kreatív erejével felvértezett gyermeket!" Tószegi Judit szimbólum terápiában képzett rajztanárral és kézművessel arról beszélgettünk, hogy a kézműves alkotások készítésénél miként élhetjük meg a nőiességünket, és arról, mennyire fontos, hogy az anyák és a lányok közösen is alkossanak.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
család
2017. július 24. Vajda Boglárka

Családháló: Mennyire fontos lányként, nőként, hogy megéljük a női mivoltunkat a kézműves foglalkozásokban? 

Tószegi Judit: A kézműves alkotásban megélhetjük identitásunkat, ezen belül női identitásunk ezerszínű skáláját, és fontosnak érzem, hogy ezt lányainknak is megtanítsuk. A nőiséghez úgy érzem, különösen kapcsolódik az a két technika, ami a Mirákulum Műhely magva, a mézeskalács és a henna.

CSH: Ha úgy gondoljuk, nem vagyunk ügyesek, tanulható a kreativitás? 

TJ: A kreativitás fejleszthető mindenki számára, és a kézműves alkotás fantasztikus élménye mindenki számára adott. Programjaimon, felnőtt foglalkozásaimon és a gyerek táborokban mintát kínálok, a kivitelezésben apró lépésekben mutatom az elkészítés menetét, így a kezdők is komplett, kész művet vihetnek haza.


Aki viszont gyakorlottabb, teret, támogatást és technikai segítséget kap a fantáziája megvalósításához.

Aki elsőként vesz részt a programo(mo)n, a következő alkalommal már nem lesz kezdő, és építhet a tudására, tapasztalatára.

Egyszer le kell vetkőznünk a gátlásainkat, amit valószínű gyerekkorunkban akasztottak ránk az óvodában, vagy alsó tagozatban – mindenki képes örömmel, kreatívan alkotni, kézműves  alkotást létrehozni!

CSH: A gyerekeknek fontos az alkotás. Ez tanítható? 

TJ: A gyerekeknek még nincsenek gátlásaik az alkotásban. Szívesen és kreatívan készek rá. Foglalkozásaimon kulcs a motiváció, az inspiráció és a különböző technikák alaplépéseinek megismertetése, megtanulása, de mindez az élményt adó alkotásokon keresztül.

CSH: Ha kicsit visszatérünk a lányokhoz, anyákhoz, hogy látja, fontos a közös program? Egy jól sikerült kézműveskedéssel töltött délután? Összehoz? 

TJ: A Mirákulum Műhely programjaiban szerepel anya-lánya program, a “Henna-nap”, ami pont erre a felvetésre épül. A henna trendi testdekoráció a fiatalok számára, az anyukák számára pedig a hennával való találkozás biztosítja azt, amiről már beszéltünk, a női identitás megélésének nagyon mély rétegeit.

A programon, egy speciális élmény kapcsán kapnak saját mintát a résztvevők, ezután a tradicionális testfestés kultúrájában helyezzük el a hennázást – vetített képeken keresztül, majd saját henna minták készülnek, saját készítésű pasztával. A hennázás, a hozzá fűződő hagyományok kapcsán nagyon jó lehetőséget ad arra, hogy anya és lánya, közös programon kézműveskedjen, közös élményt biztosítva, mindkét generáció számára.

CSH: A nyári táborokban, amiket szervez, mikre van lehetőség? Milyen programokkal várja a gyerekeket? 

TJ: A gyerektáborokban olyan varázstárgyakat készítünk, amik vonzóak a gyerekek számára, és lehetőséget adnak arra, hogy az elkészítésükön keresztül a kézműves-technikai ismereteken túl, az önismeret és a személyiségfejlesztés is teret kapjon.

Az alkotás mellett hangsúly van az inspiráción, a délutáni programokon egy-egy kiállítás, vagy mini kirándulás keretében Budapest csodái kínálják a lehetőségeket.

A nyári táborokban a koncepcióm része, hogy a tábor programja inspirációt adjon a folytatáshoz, a résztvevő gyerekeken túl az anyukáknak, akár anya-lánya, akár családi programhoz, az elkészült darabok másának, variációjának közös otthoni elkészítésével, vagy a délutáni programok újraélésével. A gyerekeknek (bónuszként) ehhez átadom a táborban egy “kisfüzetben” a szükséges információkat.

CSH: Az alkotás élménye, a kreativitás kibontakozása mellett a személyiségre is hathat egy-egy alkalom? 

TJ: A személyiségfejlődés és a kreativitás fejlesztése feltétlenül előtérben van a programjainkon, mindamellett, hogy a program egy nagyszerű élményt ad az anya-lánya henna-napon és a gyerektáborokban is. 

A kézműves alkotásokon keresztül, különböző módokon, vagy a technikában, vagy az anyagban, vagy az eszközhasználatban, vagy a motívumokban jelentkeznek a szimbólumok -amelyeken keresztül működik a személyiség fejlesztése, és az önismeret.

CSH: Fontos, hogy megéljük mik a gyökereink? A női lét alapja? 

TJ: Ez a kérdés a központi magja a Mirákulum Műhely programjainak. Fontos ébren tartani ezt a kérdést anyukaként, és fontos, hogy lányainknak átadjuk azt az érzékenységet és nyitottságot, amivel képesek a nőiséget újból és újból megtalálni, megélni, életben tartani és feléleszteni. Ehhez fantasztikus lehetőséget nyújtanak a szimbólumokra épülő kreatív alkotó programok.