Tükröm-tükröm – a kudarc mélységei és a boldogság magaslatai képekben

Hogyan hat ránk különböző nemzetiségek arcain keresztül elementáris érzéseink és gondolataink, végső soron emberségünk látványa? Bódi Barbara BOBA Tükröm-tükröm - A másságról másként című expresszív képzőművészeti kiállítása többek között ebbe enged betekintést. A művésznőt Arculat Karcolat című képzőművészeti és irodalmi albumának megjelenése kapcsán kérdeztük.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
tárlat
2018. október 01. Czefernek Léna

Hétfőn mutatod be a Boba Arculat -Karcolat képzőművészeti és irodalmi albumodat, a Tükröm-tükröm tárlat egyik fő programjaként. Mesélnél egy kicsit a kiállítás születéséről? 

Az eddigi színes ábrázolásmódom után egy fekete-fehér realisztikusabb időszak kezdett vizuális látásomban felerősödni. A hatékonyabb kifejezés érdekében fotótanulmányokat készítettem, szociofotók formájában tekinteteket kerestem, érdekes arcokat, különböző karaktereket fényképeztem, vázlatokat készítettem – melyekhez saját érzéseimet is hozzátettem. Jelenlegi művészi projektem célja, hogy az egy időben és térben megjelenő egymással is kapcsolatot találó karakteres arcok és tekintetetek koncentrált erővel hassanak a befogadó műélvezőre.

Rendkívül expresszívek az alkotásaid, és az árnyékok mellett mintha valamiféle derű is áradna belőlük…

Valóban, az eddigi művészetemben pozitív érzéseket hangsúlyoztam, egyfajta fényesebb, optimista látószögből ábrázoltam, de ezúttal megjelenik az árnyékosabb oldal is. A hullámvölgyek mélye keretet ad a széles, egyetemes és igaz érzelmeinknek. Véleményem szerint csak úgy tudjuk teljességében a pozitív érzéseket átélni, ha ismerjük és átéljük az ellentettjét, tudjuk mit jelent gyötrődni, ordítani, csalódottnak lenni, kudarcokat átélve földre kerülni, veszíteni – majd újra kezdeni. Az emberben felgyűlő feszültségek, a mélyről felinduló indulatok szemlélése arra ösztönzi a befogadót, hogy átélje, felidézze a hasonló hangulatú emlékeit, érzéseivel azonosuljon például az ordító afrikai fekete nővel. 

De nem csupán feszültségeket, szépségeket is megragadsz, például a szerelmet…

Az egymásra találás pillanata, a szerelem is közös minden emberben, mindenki keresi a boldogságot egy másik személyben, a másik fele megtalálásában. Ezt a pillanatot is rögzítem, de az elszakadást is. Üzenetem, hogy a legmélyebb érzelmeinkben sem vagyunk egyedül. A legkisebb is az egész része, mert minden összefügg mindennel.

Roma származásod mennyire determinálja azt, ahogyan a karaktereket felépíted? A tárlaton a fekete nő mellett szerepel jellegzetes indiai arc, ázsiai, európai, sőt, indián is!

A különbözőségben keresem közös alapjainkat, azt, ami emberré tesz bennünket. Az igaz érzések kifejezésével hangsúlyozom a közös emberi értékeket, különböző népcsoportok arckarakterével, eltérő kultúrák hangsúlyozásával, a másság érzékelésével. Én művészi szinten szeretném ezt megörökíteni.

Miért Tükröm – Tükröm a tárlat címe?

Kifejezetten olyan tágas kiállítótermeket keresek, ahol egy térben helyezhető ki az összes alkotás. Így a felfokozott érzelmek a nagyméretű arcokon arra ösztönzik a nézőt, hogy katartikus mód azonosuljon velük, majd a 12 különböző arc megtekintése után saját magát pillantsa meg egy tükörben. Ezért a címe a Tükröm-tükröm – az üzenetet önmaga arcán keresztül vonja le a befogadó, mindenkire egyénileg sajátos mód hasson a művészi alkotás.

A kiállításhoz kapcsolódó programok itt érhetőek el. Legközelebb hétfőn 17 órakor találkozhatunk Bódi Barbara BOBA-val a Boba Arculat -Karcolat képzőművészeti és irodalmi album bemutatóján a Pesti Vigadóban.