Türelem! – üzeni a fiataloknak a LoveInfo

Fiataloknak nyújt segítséget az ingyen letölthető mobiltelefonos alkalmazás, a LoveInfo. Az app szexuális kérdésekben ad tájékoztatást, ha kell, segítséget 12-22 éveseknek, de lehetőség egyelőre kevéssé ismert, mert például az iskolavezetők elhatárolódnak a felvilágosítás ilyen formájától - tudta meg a csalad.hu.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2016. június 22. Csontos Dóra

Fiataloknak nyújt segítséget az ingyen letölthető mobiltelefonos alkalmazás, a LoveInfo. Az app szexuális kérdésekben ad tájékoztatást, ha kell, segítséget 12-22 éveseknek, de lehetőség egyelőre kevéssé ismert, mert például az iskolavezetők elhatárolódnak a felvilágosítás ilyen formájától.


“Aki kólával végez öblítést, nem lesz terhes, az első együttlét alatt nem foganhat meg a kisbaba, a megszakított közösülés biztonságos fogamzásgátlás.” Ilyen, és ennél még sokkal merészebb, sőt életveszélyes tévhitekkel élnek a fiatalok a szexuális együttléttel és a fogamzásgátlással kapcsolatban – mondta el a csalad.hu-nak az egészségmegőrzéssel foglalkozó Fut- in-Tech Kft. ügyvezető igazgatója.

Langmár Bettina a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya dolgozóival, egy szülész-nőgyógyász főorvossal, szexológus tanácsadóval, ügyvéddel és szoftverfejlesztőkkel közösen hozta létre a LoveInfo mobiltelefonos alkalmazást, amely 12-22 éves fiataloknak készült. A GooglePlay és az Appstore áruházakból ingyen, regisztráció nélkül letölthető felület hasznos tanácsokkal, információval szolgál, illetve konkrét segítséget ad a bajba jutottaknak.

Család.hu: Milyen tájékoztatásra számíthatnak a fiatalok?

Langmár Bettina: Válaszokat kaphatnak a biztonságos szexuális együttlétre, arra, hogyan kell és lehet elkerülni a veszélyeket, a nem várt terhességet. Nagy hangsúly van a megelőzésen. Segít eloszlatni a tévhiteket. De talán a legfontosabb, hogy az alkalmazás azt közvetíti: nem kell elkapkodni az együttlétet. Erről szól a dal is Vörös István gitáros-énekes dalszerző előadásában a LoveInfo böngészése közben.

Család.hu: Kik segítenek a tévhitek feltárásában?

Langmár Bettina: Fórumokon tájékozódtunk a szakemberekkel, és persze nekik is sok tapasztalatuk van. Az alkalmazás egyik menüpontjában a tévhitek mellett természetesen a valóságot is elmondjuk a fiataloknak. Folyamatosan fejlesztjük, mert mindig újabb és újabb, számunkra is meglepő tudatlansággal találkozunk. Sokat foglalkoznak azzal is, hogy a gyermekek megismerjék önmagukat, saját testüket. A fiúkat például nagyon foglalkoztatja, hogy mennyire fontos a méret. A lányoknál a mell mérete szintén mindig visszatérő téma. Csak éppen beszélni nem mernek róla. A test ismerete, az önvizsgálati technikák elsajátítása segíthet egyes tünetek felismerésében, azok helyes értékelésében. Például, aki korán észleli a csomót a mellében vagy a heréjében, és tudja, hogy ez bajt jelenthet, a saját életét mentheti meg.

Család.hu: Ha csak a híradásokat nézzük, tapasztalhatjuk a drog és az ital sokszor bűnügyekbe taszító hatását. Ezzel is foglalkozik az alkalmazás?

Langmár Bettina: Igen, hangsúlyozottan felhívjuk a figyelmet arra, hogy ezek hatása alatt az ember elveszíti az önkontrollt, és olyat tehet, ami normális állapotban eszébe sem jutna. Itt külön felhívjuk a figyelmet, hogy a boldog, kiegyensúlyozott párkapcsolat ebben is védelmet adhat.

Család.hu: Miért az internetes fórumokon tájékozódtak a fiatalok a kétségeiről? Az iskolai találkozókon nem nyílnak meg a gyerekek?

Langmár Bettina: Sajnos kevés lehetőség van arra, hogy ezt megtudjuk. Az intézményvezetők nem szívesen engednek be egy találkozóra, azzal érvelnek, nincs szükség arra, hogy bevigyük a szexualitást az iskolába. Szerintük elég a védőnői felvilágosító óra. De kérdem én, ki az, aki az osztálytársak, az osztályfőnök előtt fel meri tenni az intim témát érintő kérdését? Van egy óvszer automata gép, 200 forintért vásárolható belőle az óvszer, de még ezt sem sikerült telepíteni egyetlen iskolában sem. Ettől is elhatárolódnak a vezetők.

Család.hu: Azt mondta, konkrét segítséget is adnak a bajba jutottaknak. Hogyan?

Langmár Bettina: A LoveInfo „Vészhelyzet” menüpontja sok mindenre képes. Például egy gps alkalmazás megmutatja a legközelebbi család-nővédelmi tanácsadót, bőr-nemibeteg gondozót, vagy akár babamentő inkubátort. Egy klikkel hívható a lelki segélyvonal, vagy a mentő. Az azonnali gyors segítség nagyon fontos lehet, ha bajban van valaki. Ha kell, a program a nőgyógyászati rendeléshez is odavezet, ahol felírhatják az esemény utáni tablettát. Azt vallom, ha már ilyen helyzetbe került valaki, inkább kérjen orvosi segítséget, mint hogy fohászkodással, kóla irrigálással és még ki tudja mivel abban reménykedjen, hogy az együttlét után nem lett terhes. A szülőknek, pedagógusoknak és a gyermekeknek is azt mondom, fontos a megelőzés, a széles ismeret ahhoz, hogy helyesen, meggondoltan dönthessünk. De ha valaki bajban van, annak segítsünk, és ne utólag siránkozzunk.