Újszülött fotózás – egy örök emlék!

Az újszülöttfotózás megismételhetetlen dolog, örök emlék az egész családnak - állítja Szalay-Kontha Ágnes. Véleménye szerint minderre a legideálisabb a 7-8 napos kor, ekkor még kellőképpen aluszékonyak, már eltűntek a szüléskor keletkezett kisebb sérülések, és még nem jelentkezik a hasfájás valamint a tejpöttyök.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2014. február 24. bencze.aron

Az újszülöttfotózás megismételhetetlen dolog, örök emlék az egész családnak – állítja Szalay-Kontha Ágnes. Véleménye szerint minderre a legideálisabb a 7-8 napos kor, ekkor még kellőképpen aluszékonyak, már eltűntek a szüléskor keletkezett kisebb sérülések, és még nem jelentkezik a hasfájás valamint a tejpöttyök.


–  Honnan jött az ötlet, hogy ezzel foglalkozz?

–  A fotózás már korábban is érdekelt, mindenhova fényképezőgéppel mentem:  egy-egy utazás során is a hely hangulatát próbáltam megörökíteni, nem csak a szokásos beállított képeket készíteni. Majd megszületett az első, és a második kislányom is. Ekkor kezdtem el a babafotózással többet foglalkozni és ekkor lettem figyelmes a külföldi babafotósokra is. A lányaimról készített fotókat a közösségi hálón megosztva jöttek a felkérések az ismerősöktől, az ő gyermekükről is készítsek ilyen képeket. Én lepődtem meg a legjobban, hiszen nem voltak komolyabb ilyen irányú terveim, azonban egyszer csak azt vettem észre, hogy egyre többet fotózom más gyerekeit.

–  Hogyan kezdted képezni magad?

Amikor a 30. szülinapomra megkaptam életem első tükörreflexes fényképezőgépét nyomban beiratkoztam egy digitális fotótanfolyamra, szerettem volna magabiztosan használni a gépet. Nagyon élveztem a kezdeti sikereket, ezért további tanfolyamok, workshopok következtek. Közben pedig folyton fotóztam, nagyon sokat ingyen, szomszédok gyerkőceit, mert éreztem, hogy ez az, ami nekem való. Szeretem, mert különleges hangulata van ezeknek a fotózásoknak, és minden alkalommal feltöltenek.

– Mennyire telített a szakma?

– Amikor belecsöppentem a világába még viszonylag kevesen foglalkoztak Magyarországon ezzel, körülbelül tízen. Amerikában persze ennek is sokkal nagyobb múltja van, ott már rengeteg workshopot tartanak, és bárhol lehet babafotóst találni. Itthon is egyre népszerűbb: sok anyuka gondolja úgy, hogy ez neki való munka, hiszen szereti a saját gyerekét is fotózni és mennyien lájkolják a képeit a facebook-on. Jó fényképezőgéphez is hozzá lehet jutni viszonylag könnyedén. De ahhoz, hogy valaki jó legyen, ennél azért több kell.

– Például?

– Véleményem szerint a legfontosabb az alázat, a szorgalom és hogy szeresd, amit csinálsz. Persze folyton meg kell újulni, érdemes külföldi fotósok képeit nézegetve inspirálódni, szükség van kreativitásra, és sok-sok kiegészítőre, ezektől lesznek a képek magával ragadóak. Viszont a munkának ez csak a látható része, a legtöbb időt a számítógép előtt töltjük, szinte minden éjszaka retusálunk, és bizony nem sok szabad hétvégénk van.  A kezdő babafotósok beleesnek abba a hibába, hogy az újszülöttet beállítják egy pózba, de nincs minden részlet kidolgozva, a baba arca nem jól látható, vagy a kiegészítők nem jól harmonizálnak. Aki ismer, tudja, hogy addig nem nyugszom, amíg nem olyan a beállítás, ahogyan én elképzeltem. Olykor 10 percig is eltart, míg egy pózt beállítok, majd kettőt kattintok és jöhet egy újabb beállítás.

– Ez esetben nem lehet fél óra alatt letudni egy újszülöttet…

– Nagyon türelmesnek kell lenni, a babák ritmusának megfelelően lehet csak fényképezni. Előfordul, hogy 2-3 órán keresztül csak altatunk, mert hiába aludt el a csöppség, újra felébreszti egy csuklás, vagy egy kis hasgörcs, egy büfi. Persze vannak mélyen alvó babák is, akik érkezéstől kezdve végig durmolják a fotózást. Sok szülő mondja, hogy elképesztő türelmes vagyok, és volt olyan 3 gyermekes anyuka, aki tőlem leste el, hogyan kell az alvó babát úgy átöltöztetni, hogy fel sem ébred közben.

– Mennyi időt szánsz egy babára?

– Ez teljesen változó, az egy órától a négy óráig bármennyi lehet csak a fotózás része. Tényleg azon múlik, hogy a baba hány napos (minél kisebb, annál aluszékonyabb, és jobban „hajtogatható” különböző pózokba), mennyire érzékeny, mert vannak hiperérzékeny babák, akik már a kattintásra is felriadnak. Soknak tűnik leírva a négy óra, de a szülők is meg szokták állapítani, hogy elröpült az az idő, amit a fotózással töltöttünk, általában nagy élmény nekik is. Szerencsére egyre többen jönnek el a stúdiómba, ahol sokkal változatosabb, színesebb képeket tudok készíteni, mivel több hátterem, kellékem van, ezek nagy részét nem tudom házhoz vinni. Nem kell félni attól, hogy a babának baja lesz, ha ki kell mozdulni otthonról. Meleg és tiszta stúdió várja őket, a babáknak pedig csak az számít, hogy kellően nyugodt legyen a környezet és tele legyen a pocakjuk.

– Milyen kérésekkel fordulnak Hozzád az anyukák?

– Tapasztalatom szerint egy anyuka már hónapokkal korábban, még a terhessége alatt kitalálja, milyen pózokban szeretné lefotóztatni a babáját. Ám gyakori, hogy újszülöttje pont nem alkalmas azokra a beállításokra, mert nem annyira laza, vagy túlságosan érzékeny, netalán megérzi az anya picit feszült hangulatát. Ezért azt szoktam mondani, nem szabad szomorkodni, ha nem annyi, vagy olyan beállítás készül, mint tervezték. A babák különbözőek, sosem tudhatjuk a miénk aznap milyen passzban lesz. Természeten igyekszem az egyéni igényeknek eleget tenni, számos kiegészítő áll rendelkezésemre, amelyek közül kedvükre válogathatnak a szülők.

Köszönettel tartozom a szülőknek, hogy bíznak bennem, és kezembe adják a pár napos kincsüket. Ezzel a bizalommal sosem szabad visszaélni, tilos a babák épségét kockáztatni egy jól beállított képért cserébe.

– Hány naposan érdemes fotózásra vinni őket?

– A legideálisabb a 7-8 napos kor, ekkor még kellőképpen aluszékonyak, már eltűntek a szüléskor keletkezett kisebb sérülések, és még nem jelentkezik a hasfájás valamint a tejpöttyök. Minél kisebb a baba, annál kevésbé érzékelnek bármit is a fotózásból, és még kellőképpen hajlékonyak a magzati pózok beállításához.

– Egyre többen érdeklődnek a kismamafotózás után is. Minek köszönhető ez az új divat?

–  A babafotózást valóban egyre gyakrabban előzi meg a kismamafotózás. Manapság fontos a kismamáknak, hogy a várandósság alatt is szépek, fittek legyenek, és bizony ezekben a hónapokban minden nő ragyog. Érdemes tehát megörökíteni ezt az állapotot, igenis büszkének kell lenni a formás idomokra, az egyre növekedő pocakra. Sokan szeretik hónapról-hónapra megörökíteni a változást, nagyon szép montázsokat lehet ezekből a képekből készíteni. Szerintem minden gyerek örömmel nézi meg édesanyja fotóit, amikor ő még csak pocakban volt. Biztosan mindenki emlékszik Demi Moore meztelen kismama fotójára, amivel egy igazi lavinát indított el… Nos, hozzám is sok kismama érkezik ilyen igényekkel. A terhességi csíkok, vagy egyéb szépséghibák miatt pedig kár lenne kihagyni egy ilyen fotózást, hiszen minden másra ott van a photoshop.