Ünnepek csemetékkel

Orbán-Füzy Katalinnal és Kováts Zitával arról beszélgetünk, hogy mennyire változik meg az ünnepek körüli teendő, az ünnep misztériumának megélése, ha kisgyermekekkel együtt történik a várakozás.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2016. november 10. Vajda Boglárka

Orbán-Füzy Katalinnal és Kováts Zitával arról beszélgetünk, hogy mennyire változik meg az ünnepek körüli teendő, az ünnep misztériumának megélése, ha kisgyermekekkel együtt történik a várakozás.


Családháló: Amióta megszülettek a gyerekek megváltozott az ünnepekhez kapcsolódó viszonyotok?

Kováts Zita: Igen, nagyon más Egyrészt az ő reakcióikra is kíváncsiak vagyunk, hiszen tetszenek neki a fények, a díszek, más szempontból pedig rohanósabb is. Nagyon gyorsan kell mindent elintézni. Főzés, sütés, vásárlás.

CSH: Igen, ilyenkor talán a gyerek körül forog egy kicsit minden. Hogyan lehet bevonni őket a lelkiségbe, a misztériumról tudunk velük beszélni ilyen kis korban?

Orbán-Füzy Katalin: Mi például együtt készítjük az adventi koszorút, majd együtt gyújtjuk meg hétről, hétre. Az ő feladata, hogy elfújja a gyertyát, énekelünk közösen. Így ő is részévé válik még akkor is, ha kisebb a felkészülésnek, az ünnepvárásnak.

A Mikulással kezdődik az elején. Ott is óriási élmény szülőként, hogy meglátta az ajándékokat és mennyire örült nekik. Ez már titokzatosság volt a számára.

CSH: A készülődésbe, sütésbe mennyire vonjátok bele a gyerekeket?

KZ: A díszeket szereti leszedni, még itt tartunk, az ablakból, de aztán aranyosan igyekszik visszarakni, amikor elmondom, hogy ez most a díszítés. A gyertya nálunk is központi szerepet tölt be, emellett pedig az adventi énekeket kedvelte meg most. Sok helyen lehet hallani jártunkba, kelünkbe, és ezeket próbálja énekelgetni.

CSH: Családosként én is sokszor azt érzem szenteste, hogy egy őrült rohanás végén vagyok. Ezt gyerekekkel ti, hogy koordináljátok le? Rá tudtok hangolódni az ünnepre?

KZ: Próbáljuk az egyensúlyt megteremteni, és abban reménykedek, ha eljön a szenteste, akkor az a pillanat, amikor bontogatja az ajándékokat, az elfeledteti a rohanást és az őrületet.

OFK: Nekem kicsit fordítva van, amíg dolgoztam, addig volt rohanás, most sokkal több időm van az ajándékok beszerzésére is és a készülődésre is. A segítségre azért ilyenkor nálunk is szükség van, mert ilyenkor a gyerekekre többször a nagyszülők vigyáznak, és én akkor tudok délelőtt vásárolni, amíg nincs nagy tömeg. Átgondolni, hogy mit szeretnék. A segítség elkel.

CSH: A sütés, főzésbe mennyire tudjátok belevonni? Az én gyerekeim például nagyon szívesen segítenek tésztát gyúrni, formázni és aztán főként díszíteni.

KZ: Nálunk még kicsi ehhez Dani, akkor próbálok főzni, sütni, amikor alszik.

CSH: Mennyire segítenek az apukák az előkészületekben?

OFK: Nekem nagyon sokat. A bejglit például ő készíti minden évben, és ehhez ragaszkodik is. Jól tud főzni is. Meg tudunk osztozni a feladatokon. A lakástakarítást szeretem én csinálni. Abban nem osztozunk.

KZ: Nálunk pont fordítva van, a takarítást szereti a férjem megcsinálni, a sütést, főzést pedig én.

CSH: Édesanyaként mennyire tudtok arra koncentrálni ilyenkor, hogy egy új év következik, arra felkészülni?

KZ: Erre nem figyelek túlzottan. Amin gondolkodom ilyenkor, hogy megint eltelt egy év, már jövőre 3 éves lesz.

OFK: Igen, inkább a napi változásokra csodálkozom rá. Már leszedi az asztalt, megterít, ha megkérem, tegyen el ezt-azt, megérti, és ezek a napi apró változások engem boldoggá tesznek. Jó látni a fejlődésüket. Az ünnepek, ezeket megerősítik. Rajtuk is azt látom, hogy megtelnek érzelemmel és a lelkük sokszor túlcsordul az élmények hatására. Remélem ehhez hozzá tudok tenni minden ünnepnél.