Versenybe szálltak

Nem tartja kudarcnak, hogy nem válik önálló gyerekcsatornává az m2, az idei ősz műsorváltozásait az utóbbi évek legnagyobb eredményének tartja a köztévé Gyermek- és Ifjúsági Főszerkesztőségének vezetője. Görög Athéna sokat vár a januárban induló Szövetség című műsortól és a tavasztól életbe lépő új struktúrától: napi nyolc órára nő a tematikus tartalom az m2-n. Interjú.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
beszélgetések
2012. január 02. szabo.daniel

Kudarcnak tartja, hogy a kezdeti nagy tervekből nem lett valóság, nem vált önálló gyermekcsatornává az m2?

Cseppet sem. Óriási eredménynek tartom már önmagában azt is, hogy újra önálló Gyermek- és Ifjúsági Főszerkesztőség alakulhatott, hiszen az elmúlt 15 évben ilyen nem létezett. Önálló műsorszámok persze megjelentek, de nem állt rendszerbe a dolog, nem volt egységes koncepció, amit mi sem mutat jobban, mint a szinte mérhetetlenül alacsony szintű nézettség.

Ön hivatalosan július elsejétől vezeti a főszerkesztőséget. „Mérhető” már a nézettség?

Valamivel több, mint öt hónap alatt nagyon komoly eredményeket tettünk le az asztalra. Bátran jelenthetem ki, hogy a parányi csapat és a szűkös anyagi keret ellenére sikerült kimozdítanunk tetszhalott állapotából e műfajt. Augusztusban kamaszoknak és fiatal felnőtteknek napi egy órás élő adást sugároztunk a Sziget Fesztiválról, rögzítettük, majd adásba tettük a Magyar Rádió Symphonic Live-ját. Ősszel indult a Csudaszombat-sorozat, ami most is a profilunk gerincét adja, és… kezdenek visszaszállingózni a nézők.

Mikor mérhetik magukat össze reálisan egy kereskedelmi adó vagy egy tematikus csatorna hasonló műsorsávjával?

A legjobb termék piacra való bevezetéséhez is hosszú hónapok kellenek. Nem vagyunk türelmetlenek, örülünk az eddigi eredményeknek. Hiszek a szakmaiság és a minőség kifizetődésében. A Csudaszombatok eddigi adásival körülbelül 72 órányi műsort adtunk a gyerekeknek, ennek a zöme élő volt. Matekozhatnánk a nézettségen, de nem hiszem, hogy érdemes, önmagában ezzel is rendeztük az elmúlt évek restanciájának egy jó részét. Hogyan tudnánk mihamarabb visszacsábítani  a gyerekeket, akiket 15 éve elriasztottak? Folyamatosan ezen dolgozunk.

Jelen pillanatban sokkal fontosabb számomra az, hogy semmi esetre se essen a színvonal. Ragaszkodom a nagyon magas szakmaisághoz, ebből semmi áron nem engedek, csak ezzel lehetünk képesek megalapozni a következő évek használható közszolgálati televízióját. Erről egyébként bárki meggyőződhet: minden műsorunk elérhető az interneten. A rajongói oldalunkra – hadd utaljak ezzel vissza a számokra – az októberi adás után 60 ezren kattintottak, a novemberi után pedig már 120 ezren, ez azt gondolom önmagáért beszél.

A kis stáb és a pénzszűke mellett más által nincsen megkötve a keze? Mit szól Élő Gáborék felmentéséhez? Ön önállóan végezheti a munkáját?

Élő Gáborék esete egyáltalán nem az én szakterületem, nem értek hozzá, így nem is szeretnék állást foglalni. Magammal kapcsolatban viszont nagyon őszintén mondhatom, hogy még soha, semmilyen formában nem érkezett hozzám sem kérés, sem kérdés, hogy ilyen és ilyen gyerekműsort akar valaki. „Aki”, pontosabban, ami  beleszólhat a műsorok összeállításába és mennyiségébe, az  a pénz.

A felvételeket gyermekközönség előtt rögzítik. Nagy a túljelentkezés?

Valóban, a Csudaszombatot reggel nyolctól éjfélig  adjuk korosztályokra lebontva. Ilyenkor tényleg királylányok, királyfiak, mesebeli figurák népesítik be a stúdiót. Színházat varázsolunk a gyerekek számára. Komoly visszajelzés, hogy egyre többen szeretnének  bejönni hozzánk: a legelejétől nyitva vannak a kapuink, minden felvétel gyerekközönség előtt zajlik, ezekbe ágyazzuk be az animációt, a mesét, a játékot, a zenét és a táncot.

Van elég nyersanyag? Ma azt lehet hallani, hogy a magyar animáció halott, mennyire igaz ez?

A magyar animáció él és virul, csak nem jut el a nézőkhöz. Azon vagyunk, hogy ez megváltozzon. Éppen a napokban jelentettük be, hogy elkészült a Magyar népmese-sorozat utolsó 11 darabja, ebből öt vadonatúj epizódot le is adunk szilveszterkor. Fontosnak tartom az animáció  befogadását a MTV-ben, erről jelen pillanatban is komoly tárgyalások folynak. Az eddigi Csudaszombatokban rengeteg olyan új magyar animációt mutattunk be, melyek  eddig valahol a fiók alján lapultak. Ezeket a szakma nagy tudású művelői és animációs szakos egyetemi hallgatói készítik, egyébként, ők most ingyen ajánlják fel filmjeiket, de nyilván annak reményében, hogy egyszer pénzt is kaphatnak a munkájukért. Mikulás Ferenc stúdiójából, a MOME Iparművészeti Egyetemtől, illetve legutóbb novemberben Elek András stúdiójából kaptunk filmeket, és folyamatosan tárgyalunk fiatalokkal, idősekkel, ha lesz pénz, nagyon szeretném felfuttatni ezt a műfajt a képernyőn.

A következő évtől nyolc órára nő a napi sugárzási idejük. Mivel fogják megtölteni?

Januártól márciusig még átmeneti időszak lesz, ekkor készülünk fel az új struktúrára. Márciustól napi 4+4 órás adásunk lesz, ebből az első négy maga a műsor, a második ismétlés lesz. Addig is folytatjuk a Csudaszombatokat, az év elején pedig debütál a Szövetség című családi vetélkedő, mely unikum lesz a magyar televíziózásban, hiszen kultúraközpontú vetélkedő gyerekek szereplésével egy teljesen új műfaj születik meg.

A Szövetség

A januárban induló játékban adásonként két család méri össze tudását. A játék adásonként 3 fordulóból áll, fordulónként más-más típusú kérdésekkel. A játékot az a csapat nyeri, amelyik több pontot gyűjtött aznap. A vesztes csapattól elköszönnek, a nyertes csapat meghatározott pénzjutalomban részesül, valamint tovább játszhat a következő héten. (Ha akkor is nyer, újabb egységnyi pénzzel gyarapodik a továbbjutás mellett).

A megszerezhető pontok mennyisége és a fordulók kialakítása lehetőséget biztosít arra, hogy az eredmény az utolsó fordulóban bármilyen nagy különbség esetén is megfordítható legyen, ezáltal a játék nem válik unalmassá, végig fenntartható az izgalom és a nézők érdeklődése.

Az első és a harmadik forduló kérdéseit a témakörhöz kapcsolódó élő színpadi produkciók vezetik be. A műsort Szabó Kimmel Tamás, a Nemzeti Színház fiatal színésze vezeti, a  játékban végig 2 segítő (Feke Pál és Puskás Péter) fokozza a hangulatot, miközben megdolgoztatja a nézőket.

A produkciót az MTVA megbízásából a Zikkurat Színpadi Ügynökség Kft. készíti.