Norvég gyümölcsleves, fagyival
A bogyós gyümölcsökből készült hideg levest a török étkezdék előszeretettel kínálják, de valójában norvég eredetű étel. Nyáron friss gyümölcsből készítem, télen mirelitből. A fagyi nekem soha nem akadály, télen is az egyik kedvenc desszertem.
Hozzávalók:
50 dkg piros gyümölcs
(málna, szeder vegyesen, de lehet ribizli is)
4 evőkanál méz
5 dl joghurt
7 dl víz
fél rúd vanília
4 gombóc vaníliafagyi
citromfű
A friss gyümölcsöket mossuk meg, a mirelittel pedig fagyosan is dolgozhatunk. Tegyük egy vastagfalú fazékba, kanalazzuk rá a mézet és kapargassuk ki a vanilíarudat. Kevés vízzel kezdjük el főzni. Várjuk meg, míg a málna szétesik. Öntsük hozzá a joghurtot, keverjük el és öntsünk még hozzá vizet.
Ha összeforrt, zárjuk el. Hűtsük le a levest. Hidegen tálaljuk egy-egy gombóc fagyival és pár levél citromfűvel.