Norvég gyümölcsleves, fagyival

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2014. június 15. szerkesztő

A bogyós gyümölcsökből készült hideg levest a török étkezdék előszeretettel kínálják, de valójában norvég eredetű étel. Nyáron friss gyümölcsből készítem, télen mirelitből. A fagyi nekem soha nem akadály, télen is az egyik kedvenc desszertem.

Hozzávalók:

50 dkg piros gyümölcs

(málna, szeder vegyesen, de lehet ribizli is)

4 evőkanál méz

5 dl joghurt

7 dl víz

fél rúd vanília

4 gombóc vaníliafagyi

citromfű

 

A friss gyümölcsöket mossuk meg, a mirelittel pedig fagyosan is dolgozhatunk. Tegyük egy vastagfalú fazékba, kanalazzuk rá a mézet és kapargassuk ki a vanilíarudat. Kevés vízzel kezdjük el főzni. Várjuk meg, míg a málna szétesik. Öntsük hozzá a joghurtot, keverjük el és öntsünk még hozzá vizet.

Ha összeforrt, zárjuk el. Hűtsük le a levest. Hidegen tálaljuk egy-egy gombóc fagyival és pár levél citromfűvel.