10 dolog, amit minden tinédzsernek meg kellene tanítani

A Tíz dolog, amit minden fiúgyereknek meg kellene tanítani és a Tíz dolog, amit minden lánygyereknek meg kellene tanítani című cikkek után, most itt a sorban a harmadik, talán a legkényesebb téma: a kamaszok és hogy mit tanítunk nekik. Az apropót az adta, hogy a minap láttam egy videót, amiben Ashton Kutcher egy díjat vesz át, amit valami tinédzser gálán kapott és hozzá köszönő beszédet mond. Meglepően jó beszédet.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
tinédzser
2015. július 18. Csontos Dóra

A Tíz dolog, amit minden fiúgyereknek meg kellene tanítani és a Tíz dolog, amit minden lánygyereknek meg kellene tanítani című cikkek után, most itt a sorban a harmadik, talán a legkényesebb téma: a kamaszok és hogy mit tanítunk nekik. Az apropót az adta, hogy a minap láttam egy videót, amiben Ashton Kutcher egy díjat vesz át, amit valami tinédzser gálán kapott és hozzá köszönő beszédet mond. Meglepően jó beszédet.


Nagyon tudom tisztelni az olyan közéleti embereket, akik a hírnevüket arra használják, hogy valódi értéket közvetítsenek az embereknek. Remélem, Ashton nem bánja, ha most összegezném azt a három pontot amit ő is említett, ill, kiegészíteném még a saját gondolataimmal és plusz hét ponttal.

1. Sokan mondják, hogy a sikeres emberek jókor voltak jó helyen, szerencsések voltak, hogy belebotlottak valami nagy lehetőségbe. Ashton szerint viszont (és szerintem is) a siker titka a kitartó munka. Keményen és élvezettel kell dolgozni, mert minden teendő, minden elvégzett munka egy lépcsőfok a siker felé. Minden lépcsőfokra szükség van, mindenből tanul valamit az ember, ami a következő elsajátítandó dolog alapja.

2. A világon a legszexisebb dolog, ha valakinek megfelelő önbizalma van. A szexisségnek semmi köze a ruhákhoz, sminkhez, mellmérethez, márkákhoz vagy kütyükhöz. Mindezek csak a fogyasztói gépezet fenntartására vannak, csak azt stimulálják, hogy vegyél, vegyél, vegyél. Aki igazán szexi, annak kisugárzása van. Az rendben van önmagával és a világgal, tisztában van az erősségeivel és gyengeségeivel. Tisztában van vele, hogy semmivel sem több vagy kevesebb az embertársainál, egyszerűen csak más, egyedi és megismételhetetlen. (Mindannyian ismerünk olyan színészeket, akikre ha objektíven ránéz az ember azt mondja, hogy nemhogy jóképű, de kifejezetten csúnya is néha. És mégis, mégis, olyan szexi.)

3. Mindent, mindent, ami a körülöttünk való világban létezik olyan emberek alkották meg, akik semmivel sem voltak okosabbak, szebbek vagy jobbak, mint te – legyen az egy luxusautó, a jelenlegi iskolarendszer vagy a kedvenc mozifilmed. Befolyásolhatod az életet, olyan dolgokat hozhatsz létre, amelyeket az emberek majd használni fognak. Ha nem tetszik a világ, változtasd meg! “Ne csak egy élj egy világot, ami beleillik a meglévő keretek közé, alakítsd az életed olyanná, amilyenné valóban szeretnéd!” mondta a zseniális Steve Jobs. Igen, álmodj egy jobb világot, majd tegyél meg mindent, hogy olyanná is tudd változtatni. Lehet, hogy te fogod feltalálni azt a fajta közlekedési rendszert, ami nem szennyezi a környezetet. Lehet, hogy a te elképzelésed fogják jelenteni egy új orvoslás alapját. Higgy benne, higgy magadban és dolgozz érte keményen!

4. Sokszor a felnőttek, a szüleid, a tanáraid olyan életet élnek, ami számodra elképzelhetetlen. Talán meg is veted az életstílusokat, te többre, jobbra vágysz. Ehhez jogod van, de a felnőtteknek is ahhoz, hogy a saját életüket a saját döntéseik szerint éljék. Ha te elvárod, hogy a szüleid egyre kevésbé szóljanak bele az életedbe (teljesen jogosan), akkor te se hangoztasd a negatív véleményedet az ő életvitelükkel kapcsolatban. Sőt! Hidd el, ha segítő szándékkal, pozitívan, egyenrangú partnerként (!) próbálsz meg segíteni nekik, pl. rávenni a szüleidet a rendszeres testmozgásra, akkor egyrészt sokkal nyitottabbak lesznek veled, másrészt ők is egyre inkább egyenrangú félként fognak kezelni téged.

5. Mindenki jó valamiben! Ez biztos. Mélyen meg vagyok győződve róla, hogy megvan az oka, amiért megszületünk a Földre, mindenkinek megvan a maga célja. Saját tapasztalatból tudom, hogy mennyire nehéz ezt kamaszként elhinni, amikor azt láttam, hogy körülöttem az emberek egyre-másra találják meg a saját útjukat, én meg még mindig nem tudom, merre menjek. Mindenki jó valamiben. De van, akinél ez elég korán nyilvánvalóvá válik, és van, aki csak sok év elteltével talál rá a saját útjára. Légy türelmes magaddal! Minden mozzanat és minden tapasztalat fontos az életedben, hogy ha megtalálod a saját utadat, azt teljesen meg tudd élni.

A cikk még nem ért véget. Olvass tovább!