10 furcsa dolog az újszülöttnél, ami teljesen normális

Amikor hazavisszük az apró kis csomagot,csak azt látjuk elsőre,milyen tündérien szuszog ez a pici, védtelen kis lény.Aztán történhet pár meglepő dolog, ami az újdonsült szülőből aggódást vált ki.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
betegségre utal
2016. szeptember 22. Csontos Dóra

Amikor hazavisszük az apró kis csomagot,csak azt látjuk elsőre,milyen tündérien szuszog ez a pici, védtelen kis lény.Aztán történhet pár meglepő dolog, ami az újdonsült szülőből aggódást vált ki.


Összeszedtük a leggyakoribb, elsőre talán ijesztőnek tűnő jelenségeket.

Koszmó

A neve rémes, olyan, mintha az lenne benne, hogy a pici babánk egyszerűen koszos a feje. Pedig szerencsére semmi ilyesmiről nincs szó, teljesen természetes, pusztán néhány csecsemőnek a fején fokozottan működnek a faggyúmirigyek.

Egyszerű megoldás, ha a baba fejét vékonyan bekenjünk fürdés előtt egy kis olívaolajjal, majd egy órácskára vékony sapkát adunk rá. A koszmó utána fésűvel, fogkefével vagy akár kézzel is könnyen leszedhető. Fontos, hogy csak finoman nyúljunk hozzá, ne erőltessük, ami nem jön le egyszerre, az majd lejön a következő alkalommal. Sokszor hosszú időre eltűnik és néha fellángolás-szerűen újra előjön. Ilyenkor kezeljük újra olajjal.

Mikor kell aggódni?

Szerencsére ez nem ad okot aggodalomra, általában magától elmúlik.

Pelenkarobbanás

No, igen. A friss szülők mélyebb és intenzívebb kapcsolatot fognak ápolni egy darabig a gyermeki végtermékekkel, mint az bármikor is gondolták volna. És igen, a pici babák hatalmasakat tudnak rottyantani. Az újszülött leginkább mustár-állagú, pépes végterméket tud produkálni, ami a fizika törvényeinek megfelelően a nagy akarástól bizony be tud teríteni ezt-azt.

Ez nem természetellenes, jobb, ha felkészülünk rá – mármint arra, hogy azért a pelenkából könnyedén kijöhet a beltartalom és utódunk akkor is képes hatalmas produkciókra, ha épp egy rövid ideig nincs rajta a pelenka. Jó reflexek és lemosható környezet segít a helyzeten.

Mikor kell aggódni?

A színe igen változatos lehet, barnás, sárgás sőt, még a zöld árnyalatai is elfogadottak. Viszont amennyiben esetleg vért, vagy véres elszíneződést látnánk benne, keressük fel mihamarabb a gyerekorvosunkat!

Duzzadt mell

Ijesztő lehet, de nincs ok pánikra! Az újszülöttek melle még az anyai hormonok hatására könnyen megduzzadhatnak. Nem kell aggódni, magától elmúlik. Sőt, az is előfordulhat, hogy még tej is szivárog belőle, ezt magyar népnyelv “boszorkánytejnek” hívja, de ez sem ad okot aggodalomra.

Mikor kell aggódni?

Ha a mellbimbó körül kipirosodik a bőr és esetleg láz is kíséri, forduljunk orvoshoz.

Vér a pelenkában

Ez az igazán ijesztő tünet, nem csoda, ha az anyuka sokkot kap, de lehetnek teljesen természetes okai is. A kislányok egy darabig még az anyai hormonok hatása alatt állnak születés után is, így tulajdonképpen egy mini ciklusról beszélhetünk, mely hamar elmúlik.

Mikor kell aggódni?

Bár feltehetően nincs semmi gond, de ebben az esetben érdemes konzultálni a gyerekorvossal, hogy mindenki megnyugodhasson.

Gyakori tüsszögés

Ne felejtsük el, az újszülötteknek még minden nagyon új, még csak ismerkednek, barátkoznak a világgal. Ráadásul nekik nincs még orrszőrzetük, ami segítene kicsit megszűrni a levegőt. Lehet, hogy valamit mi már észre sem veszünk, de őket még zavarja. Ez lehet por, de akár a napsütés is kiválthatja – és nem kell ebben az esetben napallergiáról beszélnünk. A tüsszögés egyik gyakori oka, hogy a baba a plusz nyáktól, esetleg a járatokban maradt magzatvíztől próbál megszabadulni.

Mikor kell aggódni?

Ha a tüsszögést sípoló légzés is kíséri, kérjünk orvosi vizsgálatot, hogy meggyőződhessünk róla, a pici járatai és tüdeje tiszták és nem allergia okozza a tüsszögést.

A cikk még nem ért véget. Olvass tovább!