2015-ben fogadom… Vagy mégsem?

Miden évben megfogadjuk, hogy nem teszünk semmilyen ígéretet magunk számára... Aztán, ahogy közeledik az új év gyűlik a fejünkben az a bizonyos lista. Nem mondjuk ki, de mégis gondolunk valamire... Változtatás az életmódunkon, több türelem a családdal. De mégis miért fogadunk meg valamit, ha nem tartjuk be?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2014. december 31. Kiscsillag

Bencsik Andrea pszichológussal keressük a választ arra, miért is teszünk fogadalmat majd bukjuk el azt ugyanazzal a lendülettel. „Az Új Év nagyon eklatánsan jelzi egy új időszak kezdetét, ezért tesznek szívesen sokan fogadalmakat. Természetesen azzal a céllal, hogy be is tartják.” Ehhez viszont nem elég adonisz testet kívánni. A szakértő hozzáteszi: Kitartáson, akaraterőn, valódi elszántságon múlik, hogy ki az, aki a fogadalmaihoz tartani is tudja magát.

Babonák vagy nagy igazságok?

Számos történet és népszokás, hagyomány fűződik szilveszter éjjeléhez. Ezeknek fő célja az, hogy bevonzzuk a szépet, a jót és az egészséget. Ugye mindenkinek ismerős az a szokás, hogy lencsét kell enni? Nem hiszünk benne, de mégis azt fogyasztjuk, mert mi van ha mégis. Ha mégis igaz és bevonzhatjuk vele a pénzt és a gazdagságot az új évre. Ha már itt tartunk akkor figyeljetek arra is hogy csak malacot fogyasszatok mert a csirke elkaparja, míg a hal elúszik a szerencsével.

A másik ilyen kihagyhatatlan dolog az óév éjszakáján a fogadalom tétel. Érdemes azonban megfontolnunk, mit és hogyan kívánunk mert könnyen a viszályára fordulhat a dolog. Bencsik Andrea szerint ha valamit elhatározunk és nem sikerül megvalósítanunk, az lelki törést okoz. Frusztrációt, belső feszültséget és csalódottság-érzést. Csorbul az önértékelés, az önbecsülés, hiszen nem tudtunk eleget tenni annak az elvárásnak, amit önmagunk elé támasztottunk.

Ti szoktatok fogadalmat tenni újévkor?

Hogyan kívánjunk helyesen?

Bármilyen fogadalom – akár újévi, akár évközbeni – megtételekor nagyon fontos az, hogy reális legyen, teljesíthető legyen. Hogy felmérjük a képességeinket, lehetőségeinket és a határainkat, korlátainkat is figyelembe vegyük. Ne támasszunk olyan elvárásokat önmagunk felé, ami eleve kudarcra van ítélve. Igényeljenek több erőfeszítést tőlünk az eddigieknél, de ne legyenek teljesíthetetlenek. Hiszen éppen emiatt sikkadnak el a korábbi fogadalmak. Elkezdjük nagy lendülettel, és amikor menet közben kiderül, hogy túl nagy fába vágtuk a fejszénket, könnyen feladjuk – tette hozzá Bencsik Andrea.

Azonban ha valaki nagyon szeretne valamit elérni, de úgy érzi szüksége van támogatásra annak érdemes megfogadnia néhány hasznos tippet. Íme:

  • Mondd ki hangosan, hogy mit szeretnél elérni a következő évben! – ennek az a lényege, hogy ha te feladnád a terved akkor a rokonaid, barátaid tudnak támogatni abban, hogy továbbra is kitartó legyél
  • Légy következetes! Ne azt ígérd magadnak, hogy heti 3x elmész edzeni, hanem azt, hogy tavaszig leadsz 5 kilót. Bármikor alakulhat úgy a heted, hogy nem lesz erőd, időd a mozgásra – ilyenkor szokták sokan feladni.
  • Csak egyet fogadj meg, de azt vedd komolyan! Hidd el, sokkal könnyebb lesz egy feladatra koncentrálnod, mint egy tucatra! – tapasztalat…

További hasznos tanács egy korábbi cikkünkben, amit IDE kattintva érhettek el!

Tesznek fogadalmat a hazai sztárok?

A Testvércsalád találkozónk egyik nagy meglepetése a résztvevők számára, Pál István „Szalonna” volt, aki elmondta egyetlen egy fogadalma van évek óta. „Minden évben teszek egy fogadalmat. Ez a fogyókúra, de az elmúlt 34 esztendőben még nem túl sikeres fogadalom.”

A jövővel kapcsolatban elégedetten nyugtázta, hogy közeledik az újév. „Szerencsésnek mondhatom magam, mert mindig van olyan munkám, amit szeretek, így jóérzéssel vágok neki az éveknek. De ami fontos, hogy szeretném tovább építeni Kárpátalján a táncházmozgalom és a népzenei élet bástyáit, hiszen nagy közösségformáló és összetartó ereje van, amire ott nagy szükség van.” Majd boldogan hozzátette: Az azonban még a jövő zenéje hol töltöm a szilveszttert, de mivel nemrég született a húgom, Pál Eszter kisbabája, ezért lehet, hogy velük, kicsit visszafogott mulatozással fogjuk várni az új esztendőt.

Idén azonban Dukai Regina is megfogad egy-két tippet, amivel szebbé teheti a következő évét.

Fotó: facebook.com/DukaiReginaOfficial

Ti mit fogadtok meg idén, amivel jobbá tehetitek az éveteket?