5 dolog, amit tudnia kell a fahéjról

Kellemes illata és markáns íze miatt a fahéj az őszi és téli hónapok legkedveltebb fűszere, de tudta, hogy többek között fogfájás vagy kezdődő influenza ellen is hasznos lehet? Sőt kimutatták, hogy antimikrobiális tulajdonságai miatt képes felvenni a harcot a Candida gombával is

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
agyműködés
2015. november 24. Aipmilo

Kellemes illata és markáns íze miatt a fahéj az őszi és téli hónapok legkedveltebb fűszere, de tudta, hogy többek között fogfájás vagy kezdődő influenza ellen is hasznos lehet? Sőt kimutatták, hogy antimikrobiális tulajdonságai miatt képes felvenni a harcot a Candida gombával is. Ha kíváncsi rá, mi mindenre jó még a fahéj, olvasson tovább!


1. Szabályozza a vércukorszintet

Egy, az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma által végzett kutatás során kimutatták, hogy az antioxidánsokban gazdag fahéjkivonat segít csökkenteni a diabétesz és a szívbetegségek kialakulásának kockázati tényezőit. A vizsgálatban résztvevő 22 túlsúlyos, a prediabétesz fázisában lévő felnőttet véletlenszerűen két csoportra osztották. Az egyik csoport tagjai placebót fogyasztottak, míg a másik csoport egy-egy adag vízben oldódó fahéjkivonatot kapott napi két alkalommal a megszokott étrendjük mellett. A kutatók a kísérleti időszak elején, majd 6, illetve 12 hét elteltével vérmintát vettek minden önkéntestől, és kiderült, hogy a fahéjkivonatot fogyasztó vizsgálati alanyok szervezetében javult az antioxidáns szintje, sőt a fűszer csökkentette a vércukorszintjüket is. Érdemes tehát a reggeli zabpelyhet vagy az édesburgonyát egy kis fahéjjal meghinteni, hogy elősegíthessük vércukorszintünk szabályozását. Már csak azért is, mert – bár technikailag nem édesek – az olyan édeskés ízélményt keltő fűszerek, mint a gyömbér, a szerecsendió vagy a fahéj növelik a teltségérzetet és enyhítik a cukor utáni vágyat.

Az is hozzátartozik ezekhez az eredményekhez, hogy egy polifenol hatóanyagnak köszönhetően – ami képes az inzulin hatását utánozni – a fahéj lassítja a gyomor kiürülését, így étkezés után megfékezi a vércukorszint hirtelen megemelkedését. A Georgia Egyetemen kutatói megállapították, hogy a fahéj megakadályozza a magas vércukorszint okozta szöveti károsodást és egyes gyulladások kialakulását. Magas vércukorszint esetén ugyanis a cukor fehérjemolekulákkal vegyülve úgynevezett glikációs végtermékeket (AGE) hoz létre, amelyek aktiválják az immunrendszert és az öregedéssel illetve a cukorbetegséggel összefüggő szöveti károsodásokat és gyulladásokat váltanak ki. A tanulmány szerzői közvetlen kapcsolatot fedeztek fel több fűszernövény (köztük a fahéj) antioxidánstartalma és az AGE-képződés elleni hatékony védelem között.

2. Jót tesz a szívnek

A glikációs végtermékek egyébként érelmeszesedést is kiválthatnak, így a fahéjnak köszönhetően a szívbetegségek kialakulásának kockázata is csökken. De ez még nem minden. Egy 2011-ben készült tanulmány szerint az olyan fűszerekben gazdag ételek, mint a kurkuma vagy a fahéj, csökkentik a zsírban gazdag ételek negatív hatásait a szervezetben. Köztudott, hogy a magas zsírtartalmú ételek gyakori fogyasztása megemeli a vérben a triglicerid molekulák szintjét. Márpedig a krónikusan magas trigliceridszint növeli a szívbetegségek kockázatát. Ebben a kisebb vizsgálatban – mindössze hat, 30 és 65 év közötti túlsúlyos, egyébként egészséges férfi vett részt – kiderült, hogy mekkora szerepe van a fűszereknek egészségi állapotunk alakulásában. Az önkéntesek két különböző napon 2 evőkanál fűszerkeveréket (többek között fahéjat) adagoltak a zsírban gazdag fogásokhoz, aminek hatásait a kutatók összehasonlítottak a fűszerezetlen ételek hatásaival. Az étkezések után vett vérminták tanúsították, hogy amellett, hogy a vér antioxidáns szintje 13 százalékkal nőtt, a fűszeres ételek fogyasztása 30%-kal alacsonyabb trigliceridszintet eredményezett a kontroll ételekkel szemben.

 

3. Serkenti az agyműködést

Tudta, hogy ennek a különlegesen gazdag illatnak már a belélegzése is fokozza agyunk aktivitását? De van más módja is annak, hogy élvezhessük az előnyös hatásait. A Wheeling Jezsuita Egyetem kutatói arra kérték a vizsgálatukban résztvevő alanyokat, hogy hajtsanak végre bizonyos feladatokat a számítógépen, miközben néhányan közülük sima rágógumit, míg mások fahéj ízesítésű, illetve borsmentás vagy jázminos rágót fogyasztottak. Az eredmények alapján azoknak volt a legjobb a kognitív teljesítménye, akik fahéjas rágógumit kaptak.

Az Amerikai Mezőgazdasági Kutató Szolgálat tanulmánya alapján ráadásul a fahéjkivonat segíthet traumás agysérülés vagy szélütés után, és az Alzheimer-kór elleni küzdelemben is hasznos lehet, ugyanis vele kivédhetőek fehérjelerakódások, aminek köze van ezen betegség kialakulásához. És ez nem minden! Egy az Amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézetek Alapítványa által támogatott egérkísérletben a kutatók azt találták, hogy miután az állatokat őrölt fahéjjal etették meg, szervezetükben a fahéj nátrium-benzoáttá alakult át, és ez a vegyület az agyba kerülve megállította a Parkin és DJ-1 fehérjék pusztulását, normalizálta az ingerületátvivő vegyületek szintjét, illetve fejlesztette a motoros funkciókat a kísérleti állatoknál.

A gombaölő összetevőkről és a fahéj veszélyeiről olvassátok tovább a cikket!