5 terhességi súlymítosz

A terhességed során biztosan jó néhány tanácsot és aranyigazságot hallgathatsz végig a súlygyarapodásoddal kapcsolatban. Van köztük néhány, amit egészen biztosan figyelmen kívül hagyhatsz.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
terhesség
2013. július 20. bencze.aron

A terhességed során biztosan jó néhány tanácsot és aranyigazságot hallgathatsz végig a súlygyarapodásoddal kapcsolatban. Van köztük néhány, amit egészen biztosan figyelmen kívül hagyhatsz.


1. Csak a hasadra hízhatsz

A celebekkel általában valóban ez szokott történni. Hogy ez végső soron a molekulára kiszámolt étrendjüknek, a személyi edzőjüknek vagy a Photoshopnak köszönhető, a te szempontodból mindegy is. A valóság az, hogy a szervezet a zsírpárnákkal készül fel a szoptatásra, amelyek a tested legváratlanabb részein, például akár a térdeden is megjelenhetnek. Azt, hogy te pontosan mennyire és hogyan hízol meg, nagyban befolyásolja, hogy édesanyád hogyan viselte a saját terhességeit. Ha ő sokat hízott, jó eséllyel te is sokat fogsz. Persze most is számít, hogy mennyit eszel – ha egyébként is küzdesz a kilókkal, akkor most különösen érdemes odafigyelned, hogy ne egyél többet, mint amennyi valójában jólesik.

2. Csak a gyereked számít, az alakod nem

Természetesen a legfontosabb, hogy a kisbabád egészséges legyen, és ezért minden áldozatra képes is vagy – de ugyanilyen természetes az is, ha mindeközben aggódva figyeled tested változásait. Az első harmadban még nem sok látszik a babából, és lehet, hogy nem is akarod túl korán nagydobra verni a jó hírt – de az arcod már kikerekedik, megnő a melled, és kiszélesedik a csípőd is, amitől kényelmetlenül érezheted magad. Amikor már jól kivehetően látszik a pocakod, akkor mindez általában már sokkal kevésbé zavaró. És azt se feledd: a felszedett kilóknak csak a kisebb része zsír: átlagos, 12-15 kilós hízás esetén a súlytöbblet fele távozik a szülés során, illetve a szülést követő napokban. (A kisbaba, a magzatvíz és a szervezetben a terhesség alatt visszatartott víz teszi ki ezt a részt.)

3. Nyugodtan ehetsz kettő helyett is

Nagyszüleink idejében ez a tanács már-már kötelességnek számított, de kijelenthetjük, hogy mára bizony elavulttá vált. A jelenleg érvényes ajánlások a megszokotthoz hasonló, körülbelül napi 2000 kalóriás étrend megtartását javasolják. Ez a mennyiség az utolsó harmadban nőhet egy picit, hozzávetőlegesen 200 kalóriával. A megnövekedett étvágyat ilyenkor általában nem a baba valós igényei okozzák, hanem a megemelkedett progeszteronszint. Az is igaz viszont, hogy a kívánósságra érdemes odafigyelni: az, hogy mit kívánsz meg, jelezheti, hogy mire van szüksége a szervezetednek. Egyébként meg most is érdemes odafigyelni arra, hogy gyakrabban egyél, egyszerre kevesebbet, és ha nassolsz is, lehetőleg alacsony glikémiás indexű szénhidrátokat fogyassz, és kerüld az édességeket, a cukrot és a fehér lisztet.