6 érdekesség, amit mostanában tudtunk meg a D-vitaminról

Végre itt a jó idő, így egyre többet kaphatunk az úgynevezett napfényvitaminból. Az elmúlt években vizsgálatok százait végezték el a tudósok, hogy kiderüljön, a csontok és a fogak épségének megőrzésén túl milyen más hatással van szervezetünkre a D-vitamin – vagy annak hiánya. Összegyűjtöttük a legfontosabb kutatások eredményeit.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
D-vitamin
2016. április 27. Csontos Dóra

Végre itt a jó idő, így egyre többet kaphatunk az úgynevezett napfényvitaminból. Az elmúlt években vizsgálatok százait végezték el a tudósok, hogy kiderüljön, a csontok és a fogak épségének megőrzésén túl milyen más hatással van szervezetünkre a D-vitamin – vagy annak hiánya. Összegyűjtöttük a legfontosabb kutatások eredményeit.


Erősíti a végtagokat

A Nyugat-Ontariói Egyetem kutatói 13 korábbi, 30 év alatt készült tanulmányt elemeztek, hogy kiderítsék, milyen hatása van a D-vitaminnak az idősebb felnőttek izomerejére, járására, illetve egyensúlyára. Az eredmények szerint azok a felnőttek, akik napi 800-1000 nemzetközi egységnyi D-vitamint szedtek, sokkal jobb erőben voltak fizikailag, mint azok, akik nem figyeltek következetesen a D-vitaminbevitelre.

Mindezt az a legújabb kutatás is alátámasztja, amely szerint az étrend-kiegészítő formájában szedett D-vitamin megerősíti az alsó és felső végtagokat. Az összesen hat randomizált, kontrollált vizsgálaton alapuló metaanalízis során 310, 18-40 év közötti felnőtt fizikai állapotának részletes leírását és annak változását vetették össze. Az eredmények alapján a fokozott D-vitaminbevitel (napi 4000 NE-től heti 60.000 NE-ig) jelentős mértékben növelte az alanyok izomerejét a 4 héttől 6 hónapig terjedő vizsgált időszakban azokéhoz képest, akik az adott időtartam alatt csak placebót szedtek. A kutatók hangsúlyozzák, hogy további vizsgálatokra van szükség annak érdekében, hogy a vitamin pontos hatásait kimutassák az izomerőre, az állóképességre és a maximális erőre. Az a tény azonban, hogy ennek a vitaminnak a receptorai többek között az izomszövetben is megtalálhatók, szintén megerősíti azt a koncepciót, hogy közvetlen hatása van az izomerőre.

Egy korábbi vizsgálat eredményei szerint a D-vitamin szedésének nincs jelentős hatása az izmokra azoknál a felnőtteknél, akiknél alapesetben 25 nmol/l-nél magasabb a D-vitamin szintje a vérben, a vitaminhiányos alanyoknál azonban kimutatták az alsó és felső végtagok izomerejének növekedését, és az is kiderült, hogy a vitamin szedése összesen húsz százalékkal csökkenti az egyensúly hiányából adódó balesetek előfordulásának kockázatát.

Az ész nélküli napozástól nem lesz magasabb a D-vitamin szintje, sőt…

Az UV-sugárzás bizonyos mértékben egészséges, hiszen elősegítheti a D-vitamin termelődését, egy új, Brazíliában végzett kutatás szerint azonban a túl sok napfény a D-vitamin hiányához is vezethet. A Pernambuco Orvostudományi Egyetem kutatói arra voltak kíváncsiak, hogy a barnább bőrű embereknél kevésbé valószínű-e a D-vitamin hiánya mint a világosabb bőrűeknél – írja a Daily Mail. A vizsgálatban összesen 986, 13 és 82 év közötti nő és férfi vett részt, akik minden nap ki voltak téve az UV-sugárzásnak, nem használtak naptejet és nem szedtek D-vitamint.

A tudósok a Fitzpatrick-féle bőrskála segítségével rangsorolták az alanyokat (a különböző bőrtípusok napfényre adott reakcióját figyelték meg) és az úgynevezett napindexet is feljegyezték, ami a hetente a napon töltött órák számának és a fény által érintett bőrfelület nagyságának szorzatával egyenlő. Az eredmények alapján a résztvevők 72 százaléka szenved D-vitaminhiányban, elsősorban az idősek, akiknek a napindexe is alacsony. Ugyanakkor az átlagosnál alacsonyabb volt a D-vitaminszintje azoknak is, akik rengeteg időt töltöttek a napon. Dr. Fransisco Bandeira bőrgyógyász, a kutatás vezetője ezt azzal magyarázza, hogy a barnulás folyamata (ami az UV-sugarakkal szemben védi a bőrt), vagyis a pigmentszám növekedése blokkolhatja a D-vitamin termelését is.

Jó hatással van a szívműködésre

Azt már tudjuk, hogy az idősebbek szervezetében napfény hatására kevesebb D3-vitamin termelődik, mint a fiatalokéban, a szívproblémákkal küzdők éppen ezért még a nyári hónapokban is D-vitaminhiányban szenvedhetnek. A Leedsi Oktatókórház kutatói 163 szívelégtelenséggel küzdő beteget vontak be vizsgálatukba, amelyben a D-vitaminnak a szívizomgyengeségre tett hatását elemezték – írja a Science Daily. Az alanyok átlagéletkora 70 volt és korábban mindannyiukat kezelték már szívproblémák miatt. A betegek egy csoportja D-vitamintablettát, míg másik részük hatóanyag nélküli cukros pirulát kapott egy éven át minden nap. Echokardiográfia segítségével a szívverésenként a szívkamrákból kifelé pumpált vér mennyiségét mérték. (Egészséges felnőttnél 60 és 70 százalék közötti a kipumpált vér aránya, szívizomgyengeséggel élőknél azonban csak a szívben lévő vér mintegy negyedét sikerül az izmoknak kijuttatniuk.) A D-vitamint szedő csoportnál végül a szívműködés javulását figyelték meg: a kipumpált vér aránya 26 százalékról 34 százalékra emelkedett, míg a placebót fogyasztóknál nem történt semmilyen változás. A vizsgálatokból arra is fény derült, hogy a páciensek szíve „összement”, ami arra utal, hogy erősebbé és hatékonyabbá vált. Peter Weissberg, a British Heart Foundation (Brit Szív Alapítvány) munkatársa szerint azonban hosszabb idejű, nagyobb léptékű kutatásra lenne szükség ahhoz, hogy kiderüljön, a szívműködés kedvező változásai miatt kevesebb lesz-e a tünet és tovább élnek-e a szívizomgyengeségben szenvedők.

A cikk még nem ért véget. Olvass tovább!