7 kérdés – 7 válasz a császáros szülésről

A várandósság végén egyre többet foglalkozunk azzal, hogyan szeretnénk szülni. Vajon sikerül-e természetes úton vagy császárral? Most a császármetszés olyan kérdéseit tettük fel, amelyekre csak ritkán kapunk egyenes választ.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
császármetszés
2016. augusztus 26. Csontos Dóra

A várandósság végén egyre többet foglalkozunk azzal, hogyan szeretnénk szülni. Vajon sikerül-e természetes úton vagy császárral? Most a császármetszés olyan kérdéseit tettük fel, amelyekre csak ritkán kapunk egyenes választ.


1. Mit fognak velem csinálni? Mi a császármetszés menete?

A kórházak többségében a császármetszést végző műtő a szülőszoba közelében található. A műtét előtt a szülőszobán előkészítik az anyát a műtétre, majd a műtőben gerincközeli érzéstelenítést kap általában, de erről mindig az altató orvos dönt. A vérnyomását folyamatosan mérik. A császármetszésnél napjainkban „bikini” vonalnál történő metszést használják. Az alhasat keresztbe vágják, az izmokat félrehúzzák és csak azokat a szöveteket vágják át, amik szükségesek. A baba kiemelése után a varrást szövetkímélő, esetleg felszívódó fonallal varrják.

2. Mi történik a műtét után?

Az anyát minimum két órára megfigyelésre betolják az őrzőbe. Az érzéstelenítés miatt a műtét befejezése után szinte azonnal kap az anya fájdalomcsillapítót, mivel a fájdalomérzet csak később, fokozatosan tér vissza, ezt a következő napokban is adagolni fogják. A gerincérzéstelenítés kapott anyának tilos felkelnie az ágyból, sőt a fejét sem szabad felemelnie. Hasára valamilyen nehezéket tartalmazó zsákot raknak, ezzel gyorsítva a méh visszahúzódását. A császármetszéskor katétert helyeznek fel a vizelet elvezetésére, addig, amíg a kismama biztonsággal fel tud kelni az ágyról.

3. Mikor kelhetek fel műtét után?

Ahány kórház, annyi szokás, de nagyjából minden orvos egyetért abban, hogy minél előbb megtörténik, annál jobb, mivel így csökken a vérrögképződés veszélye. Altatás után akkor kelhet fel az anyuka, ha már öntudatánál van, és biztosan meg tud állni a lábán, gerincközeli érzéstelenítésesetén pedig, ha már érzékeli és mozgatni tudja a végtagjait, ami nagyjából öt-hat órával a műtét után szokott bekövetkezni.

A cikk még nem ért véget. Olvass tovább!