8 tipp, hogy légkondi nélkül se szenvedjen a kánikulában

Van egy jó hírünk azoknak, akik legfeljebb a munkahelyen tudnak hűsölni (vagy fázni), mivel otthon nincs klímaberendezésük, vagy éppen szeretnének egy kicsit az energiafogyasztáson spórolni: létezik jó pár egyszerű és hatékony trükk, amivel lehűtheti magát vagy a lakást.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2016. július 13. Vajda Boglárka

Van egy jó hírünk azoknak, akik legfeljebb a munkahelyen tudnak hűsölni (vagy fázni), mivel otthon nincs klímaberendezésük, vagy éppen szeretnének egy kicsit az energiafogyasztáson spórolni: létezik jó pár egyszerű és hatékony trükk, amivel lehűtheti magát vagy a lakást.


1. Jéghideg víz 
 
Bizonyára ön sem szereti azt az állapotot, amikor már csak a puszta ücsörgéstől is izzad. A testhőmérséklet csökkentésének legegyszerűbb módja az, ha jó hideg italokat és ételeket fogyasztunk. Állítólag sokkal hatékonyabb ez a módszer a hideg vizes borogatásnál. Veresné Dr. Bálint Márta dietetikus, a Semmelweis Egyetem Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékének docense szerint testünk is a klímaberendezésekhez hasonlóan működik: az agy hőérzékelő központja a hipotalamusz, amelynek neuronjai a termosztátokhoz hasonlóan érzékelik, ha a testhőmérséklet a kívánatos értéknél alacsonyabb vagy magasabb, és annak megfelelően fokozzák vagy mérséklik a szervezet hőtermelését, illetve hőleadását. Vagyis például kánikulában, fizikai munka során vagy meleg ételek fogyasztásakor a hipotalamusz a belső testhőmérséklet növelésével a vér áramlását a bőrbe irányítja és jelez a szervezetnek, hogy hőleadással, azaz izzadással hűtse le a testet.
 
Izzadással azonban nem kevés folyadékot veszít a szervezet, így azt pótolni kell – elsősorban vízivással. „Kerülni kell a koffeintartalmú italokat, hiszen a kóla, a kávé és az energiaitalok is élénkítő, izgató hatással vannak a központi idegrendszerre, így azok fogyasztásakor a szervezet riadókészültségbe kapcsol és stimulálja a verejtékmirigyek működését” – figyelmeztet a szakértő.
 
 
2. Fagyos finomságok
 
Nemcsak jeges vízzel hűtheti le magát, de készíthet hideg zöldség- vagy gyümölcsleveseket, fagylaltot, jégkrémet és jégkását is. Ezekkel a hűsítő nassolnivalókkal ráadásul nemcsak a folyadékpótlásról gondoskodhat, de fontos tápanyagokkal is ellátja a szervezetét.
 
 
3. Csak okosan a ventilátorokkal!
 
Nyilvánvaló, hogy a ventilátorok nem lehűtik, hanem mozgatják a levegőt ezáltal segítenek abban, hogy az izzadság elpárologjon a bőrünk felszínéről. Emiatt érzékeljük hűvösebbnek a levegőt, mint akkor, amikor csak áll. Képzelje el úgy az otthonát, mint egy számítógépet egy forró processzorral, aminek szüksége van a levegő állandó áramoltatására. Érdemes egy ventilátort az ablakba vagy az előszobába helyezni, így olyan kereszthuzat jön létre, ami a szabadból vagy egy hűvösebb szobából kellemesebb hőmérsékletű levegőt irányít felénk, míg a meleg levegőt kifelé hajtja – írja a Lifehacker. A hatást egyébként fokozza a készülék elé elhelyezett nagy tál jég, de az is, ha megnedvesítjük a csuklónkat. 
 
 
4. DIY légkondi
 
A saját gyártású klímákkal is hasonló a helyzet: érdemes a közvetlen közelükben tartózkodni, ha hűsölni akarunk, mivel a szoba hőmérsékletét legfeljebb 1-2 fokkal csökkentik, és amint leállítjuk a gépet, szép lassan újra felmelegszik a helyiség. De ha mégis próbálkozna egy mobilklíma összeeszkábálásával, pár ezer forintból megúszhatja.